Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Як бюлетені опинились серед макулатури - триває слідство

У Львові на Левандівці в пункті прийому макулатури виявили порвані бюлетені з позначками навпроти кандидата від політичної партії «Наша край». Знахідка викликає багато запитань, головне з яких – питання легітимності процесу підрахунку голосів і, як наслідок, об’єктивності самого підсумкового результату виборів.

«Ось таку макулатуру принесли на Левандівці, десь пів'ящика, все було прикрито при перекладанні. При перевантаженні було виявлено. Це нормально хіба?», - зазначається  у повідомленні спільноти Варта-1 у Фейсбук.

Доцент кафедри політології філософського факультету Львівського національного університету ім. І. Франка Юрій Шведа цією знахідкою був просто шокований.

«Вона ставить під сумнів легітимність проведених виборів, хоча влада останнім часом заявляла, що подібні факти в минулому. Хтось може сказати, що це незначна кількість виявлених бюлетенів, які навряд чи вплинули б на загальний результат. Однак, не відомо, чи маємо ми справу із окремим фактом, чи це ланцюг системних фальсифікацій. Тут для мене як для експерта може критися певне пояснення певних електоральних парадоксів – наприклад, провал у Львові «Батьківщини», неочікувано малий результат «Нашого краю», філігранне проходження за виборчий бар'єр «Народного руху». У всякому разі, цей виявлений факт не може залишитися не розслідуваним», - заявив він у коментарі Гал-інфо.    

Голова Львівського обласного осередку політичної партії «Наш край» Мирослав Хом’як також висловив занепокоєння з приводу цього випадку.

«Насправді, це кричущий випадок. Ми знали, що факти порушень на цих виборах були, адже ми детально аналізували протоколи, що отримували з кожної дільниці. І ми бачили разючу різницю… Наприклад, якщо на одній дільниці за партію «Наш край» голосувало 200 виборців, то на сусідній могло проголосувати 9. Це означає, що на дільниці відбулася крадіжка голосів, і ці факти тепер випливають на поверхню», - заявив у коментарі Гал-інфо.

«На це потрібно реагувати. - зазначив Мирослав Хом’як. - Ми вже готуємо звернення до прокуратури і сподіваємося, що прокуратура проведе всебічне, об’єктивне розслідування, що будуть встановлені особи, які викрали ці бюлетені. Ми надіємося, що цій справі буде надано максимум суспільної уваги. Я звертаюся до журналістів та громадських діячів з проханням не дозволити «заговорити» цей випадок, адже він підтверджує, що на місцевих виборах 2015 року були брутальні та цинічні фальсифікації. До того ж, може виявитися , що йдеться не про одиничний факт, а про системні порушення, що спотворили волевиявлення виборців».

Він додав, що бюлетені мають номери та числяться за певною виборчою дільницею, де є посадові особи – голова дільниці, заступник і секретар, які і повинні понести покарання. Мирослав Хом’як переконаний, що під час слідства всі ці факти можна встановити.

На одній з дільниць, з якої, ймовірно, могли зникнути  бюлетені, фактом знахідки здивовані. Член ДВК №461887 Лариса Середа запевнила кореспондента Гал-інфо, що винести бюлетень було неможливо.

«Винести бюлетені з нашої дільниці було неможливо. Всі вони були перераховані, зафіксовані в протоколі. Під час підрахунку у нас зійшлася кількість бюлетенів, які ми згодом, разом з протоколом і в супроводі міліції доставили в ТВК. Винести наші бюлетені було неможливо, як і скористатися печаткою, яка весь час була в голови комісії. Тому я не можу пояснити, яким чином один із наших бюлетенів опинився серед макулатури», - зазначила вона.

Голова ТВК у Залізничному районі, до якої відноситься згадана дільниця, Наталя Томик не впевнена, що йдеться про справжні бюлетені.

«Я не бачила тих бюлетенів, які виявили на макулатурі, тому не можу сказати, наскільки вони справжні. На мою думку, правоохоронні органи повинні встановити, що це за бюлетені, чи справжні вони, чи це звичайні ксерокопії», - зауважила вона в коментарі Гал-інфо. .

Львівська міська виборча комісія відреагувала на знахідку оперативно. Голова Львівської міської виборчої комісії Ігор Сліпецький розповів Гал-інфо, що учора, 18 листопада, комісія провела засідання і прийняла постанову про звернення до правоохоронних органів з приводу розслідування цього випадку. Також було скеровано відповідного листа голові поліції у Львівській області.

«У мене є чотири версії, як бюлетені могли потрапити на пункт збору макулатури: їх або викрали із загального місця зберігання на Кульпарківській,  або порахували, але не запакували на дільниці, також їх могли не порахувати на дільниці, або ж вони є звичайними ксерокопіями. В будь-якому разі, що це за бюлетені і як вони опинилися в макулатурі, повинні з’ясувати правоохоронці», - заявив він.

Правоохоронці своєю чергою зробили запит в ДВК щодо виявлення факту зникнення бюлетенів. Про це в коментарі Гал-інфо розповіла речниця ГУ МВС України у Львівській області Світлана Добровольська. 

«До нас жодної заяви про факт зникнення бюлетенів наразі не надходило. Водночас зараз бюлетені вилучені як речові докази та відправлені на експертизу для встановлення ідентичності. Експертиза дасть відповідь, чи це оригінальні документи, чи, можливо, копії зроблені на кольоровому ксероксі. Після цього слідство встановить, з якою метою їх це було зроблено», - прокоментувала Світлана Добровольська.

Також Гал-інфо опитало експертів, які висловили свою думку з приводу резонансного випадку у Львові.

Олександр Неберикут, аналітик Громадянської мережі ОПОРА

Ми ще не володіємо інформацією стосовно походження знайдених бюлетенів, але я не думаю, що вони є прямим свідченням фальсифікацій під час підрахунку голосів.

За нашою інформацією,  загалом по місту є розходження в кількості бюлетенів, які тримали на руки виборці, і тією кількістю, якою виборці скористалися. Загалом,  з понад 200 тис. бюлетенів ця різниця становить  близько 50 штук.  Цілком можливо, що знайдені бюлетені – саме ті, яких бракує. Відтак, потрібно дивитися, чи зафіксоване розходження кількості бюлетенів у протоколах виборчих комісій, з яких вони походять. Навіть якщо бюлетені виносили, члени комісії мали би це зафіксувати. Виносити могли як на користь відмічених в бюлетенях кандидатів, так і  на користь їхніх опонентів.

З іншого боку, можливо, ми маємо справу зі звичайним недбальством з боку виборчої комісії, яка неналежно поставилася до зберігання документації. Хоча, зважаючи на те, що бюлетені – це документи суворої звітності, такого (зникнення частини бюлетенів – ред.) не мало би траплятися.

Я швидше схильний до думки, що це могли бути просто «ліві» бюлетені, надруковані в якійсь друкарні, якими планували скористатися, приміром, для вкидання, але щось пішло не так і не скористалася.  Трохи бентежить наявність на них печатки, але печатку підробити – не проблема.

Геннадій Шипунов, політолог

Це, звісно, неподобство, і випадок потребує детального розслідування. Про фальсифікацію результатів виборів, на мою думку, говорити зарано. Швидше за все, йдеться про банальне недбальство з боку членів дільничних комісій. Я не думаю, був якийсь вплив на результати виборів, адже проводилися екзит-поли, паралельний підрахунок голосів з боку штабів, і якби мало місце спотворення волевиявлення, був би великий скандал.

В будь-якому разі,  всі обставини має з’ясувати поліція. Це певний виклик для нового інституту, який повинен з’ясувати, чому бюлетені здали на макулатуру, а не вчинили з ними відповідно до визначеної законом процедури. Можливо, працівники діяли з шляхетних намірів, дбаючи про екологію, але вони повинні були вчинити відповідно до закону.

Роман Лаврів, Голова наглядової ради ГО «Антикорупційна служба України», кандидат від партії «Наш край» у виборчому окрузі №8 міста Львова.

На мою думку, знайдені бюлетені можуть свідчити про фальсифікації на виборах, спрямовані проти партії «Наш край». Неприємно, що так сталося, тому я цього так не залишу. Цілком ймовірно, що такі ж фальсифікації відбувалися по всьому місту. Я не відкидаю, що у нас могли просто вкрасти голоси. Відповідь на запитання, яким чином так сталося, повинні дати правоохоронні органи, я готовий надати їм всі необхідні свідчення.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ