Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Вже сьогодні я попросив учасників блоку «Наша Україна» запропонувати своїх кандидатів у команду майбутнього міського голови — Василь Куйбіда

«Новий погляд та нову команду» обіцяє  привести до влади кандидат на міського голову Львова від блоку «Наша Україна» Василь Куйбіда. Про те, наскільки оновиться команда Куйбіди, якщо він стане міським головою, кого зі своїх соратників планує запросити у майбутню міську раду екс-голова міста, а також про те, як відбуватиметься розподіл посад, якщо міським головою стане Василь Куйбіда, у ексклюзивному інтерв’ю кандидата на голову Львова від НУ інформаційній агенції «Гал-info».

– Василю Степановичу, ви сказали, що формуватимете свою майбутню команду, якщо станете міським головою, на конкурсній основі. Якими будуть умови конкурсу і хто буде в журі?
– Насправді це не є якоюсь новацією. Вперше, коли я став міським головою у 1994 році, так було зроблемо, були оголошені конкурси на заміщення вакантних посад і група спеціалістів вибирала достойних претендентів на ту чи іншу посаду, а міський голова, тобто Василь Куйбіда, просто підписував розпорядження. Я не вважав, що повинен сам відбирати кожного посадовця, це повинні робити фахівці. Сам я відбирав лише тих людей своєї команди, яких мала затвердити на сесії Львівської міської ради. Відбирав, зрозуміло, консультуючись з різними політичними силами, адже саме їхні представники в раді потім мали голосувати за людей, яких я пропонував. Ти мусиш пропонувати кандидатуру наперед прийнятну. Очевидно, так само буде і зараз. Я тільки радію, що сьогодні конкурсної основи на заміщення вакантних посад також вимагає і закон, бо тоді ми були першими, хто це проводив, і законодавчого підґрунтя ще не було.

– На одній із прес-конференцій ви зазначили, що, якщо станете міським головою, раді  були би бачити у своїй команді екс-голову Львівської ОДА, вашого колишнього заступника Олександра Сендегу, можливо, назвете ще кілька прізвищ людей, з якими хотіли б разом працювати?
– Тут залежить не тільки від однієї сторони — угода це добра воля двох сторін. Я вважаю, що багато людей із моєї колишньої команди можуть знову з успіхом працювати в міській раді, але я не знаю, яке їхнє бачення. Для того, щоб щось сказати голосно, треба принаймні провести консультації з ними і, звичайно ж, з політичними силами, щоб забезпечити вибір. Я дуже доброї думки не лише про Олександра Сендегу, а й про Валерія П’ятака, який також був моїм заступником та про багатьох інших членів моєї колишньої команди. Я вважаю, що ці люди не вичерпали себе, але не можу зараз сказати однозначно, де ці люди працюватимуть завтра, не спитавши їхньої думки.

– А можете назвати прізвища тих людей, роботою яких, як ви говорите, були задоволені?
– Двох я вже назвав: Валерій П’ятак та Олександр Сендега. До них додав би ще, наприклад, колишнього керуючого справами виконкому Львівської міської ради Ігоря Парасюка. Що ж стосується голів районних адміністрацій — це, наприклад, екс-голова Сихівської РА Іван Рудницький чи ж голова Личаківської райадміністрації Зеновій Курило. Є, звичайно, люди, до яких я маю запитання, які треба з’ясовувати, але не можна приходити на якусь посаду, вважаючи, що до тебе ніхто нічого не робив, що всі, хто тут працює, є невігласами. Це неправильний підхід. Серед багатьох людей, які працюють у міській раді, зараз є прекрасні спеціалісти та чесні люди, проте є й ніякі спеціалісти, можливо, є і нечесні, але цього я зараз не знаю. Коли в тебе є якісь сумніви стосовно людини, треба обов’язково дати їй шанс пояснити ситуацію. Проте, що стосується команди міського голови, яка прийде, — це найвищі посадовці, це політичні фігури, яких затверджує сесія міської ради, і, як я уже сказав і це відображено на моїх біг-бордах, буде нова команда. В цій команді, звичайно, частина буде досвідчених кадрів, які себе показали з найкращої сторони і яким місто довіряє, частина ж буде просто нових людей. Я хочу бачити біля себе молодих і амбітних фахівців і буду наполягати на цьому.

– Пане Василю, а чи є у вас якісь домовленості з блоком «Наша Україна», який висунув вас на міського голову Львова, про розподіл майбутніх посад, якщо ви прийдете до влади?
– Таких розмов і пристрастей щодо розподілу пирога не було, і я думаю, що й не могло бути. В блок «Наша Україна» входять серйозні політичні сили, які мають великий політичний досвід, які розуміють, що претендент на міського голову чи міський голова Василь Куйбіда ніколи не буде, не проконсультувавшись з учасниками блоку і не з’ясувавши їхньої позиції, робити якихось кроків, бо це був би не Василь Куйбіда, і це були б несерйозні політичні сили, які, ще не вигравши вибори, почали ділити крісла.

– Як ви вважаєте, чи не намагатиметься Народний Союз „Наша Україна” нав’язати вам свої правила гри під час формування команди майбутнього міського голови?
– Я не можу говорити за всіх, скажу лише за себе, якщо я беру на себе якісь зобов’язання, то обов’язково їх дотримуюсь і навіть якщо не беру, то є логіка процесу, яка означає, що я обов’язково проводитиму консультації зі всіма учасниками блоку, в тому числі і НСНУ щодо призначення на ті чи інші посади, які йдуть через голосування у сесійному залі. Я буду вдячний кожній політичній силі, яка запропонує серйозних фахівців на ці посади і дасть рекомендацію на цих фахівців. Я б хотів помилитися, але з власного досвіду можу сказати, що у Львові є великий брак кваліфікованих кадрів, тому управлінців, можна сказати, плекають. Кожній політичній силі, яка входить у блок «Наша Україна», я запропонував уже подати кандидатури на ті чи інші посади, щоб з цими людьми я познайомився ще під час виборчого процесу і, маючи кілька тижнів, міг би вже оцінити їхні професійні задатки із тим, щоб не гаяти часу після виборів, бо там треба буде швидко формувати владу міста і швидко починати реалізовувати все те, що я обіцяв людям.

– Василю Степановичу, чи готові ви запропонувати якесь місце у своїй майбутній команді, якщо, звичайно, станете міським головою Львова, вашому основному конкуренту на виборах, лідеру ГО «Самопоміч» Андрію Садовому?
– Давайте спершу подивимося, хто буде основним конкурентом, бо, наприклад, я ділю своїх суперників на виборах за системою цінностей. Скажімо, Василь Куйбіда є представником блоку «Наша Україна», який має ось таку систему цінностей, якщо проаналізувати інших кандидатів, то ми побачимо, що майже всі вони є носіями приблизно тих же цінностей, які сповідує Василь Куйбіда. Так, ми суперники, але, мабуть, не більше. Їх є небагато, зрештою, я знаю тільки одного кандидата на міського голову Львова, який спочатку був в СДПУ(о), потім входив у фракцію Партії Регіонів у Верховній Раді, Петра Писарчука, який має іншу систему цінностей, ніж я. Отож, я вважаю, що на виборах основна боротьба ведеться саме з точки зору утвердження тих чи інших цінностей. Оскільки це боротьба цінностей, то вона виключає багато чого, що може бути, коли боротьбу ведуть люди з однією системою цінностей. Коли ж говорити про місто, то той, хто ним керує, має дбати про інтерес загалу і не мислити емоційно. Якщо я буду бачити, що хтось з команди моїх суперників або ж самі суперники, є добрими професіоналами і порядними людьми, то я обов’язково їм запропоную піти на якусь посаду у Львівську міську раду.

– А чи хотіли б ви бачити у своїй мабутній команді в.о. міського голови Львова Зеновія Сірика?
– Він не є моїм суперником, ми працюємо в одній команді і все залежатиме від його бачення та позиції політичних партії, які є учасниками НУ.

– Василю Степановичу, якщо ви станете міським головою, за вашу діяльність на посаді голови міста нестимете відповідальність тільки ви чи блок «Наша Україна» також, як політична сила, яка висунула вас?
– Є закон, відповідно до якого за належне чи неналежне виконання несе відповідальність тільки міський голова. Ця відповідальність є від матеріально-фінансової аж до кримінальної і ви ніде в законодавстві не знайдете статті, за якою за діяльність міського голови несуть відповідальність політичні сили, які висунули чи підтримали цю людину. Однак є й політична відповідальність перед людьми. Я дорожу співпрацею з блоком «Наша Україна» і зроблю усе для того, щоб зберегти цю співпрацю і під час своєї каденції, якщо стану міським головою.

– Кандидат на міського голову Львова Андрій Садовий часто закидає вам те, що під час ваших минулих каденцій на посаді голови міста у Львові дуже непрозоро відбувався продаж земельних ділянок. Пане Василю, що ви можете сказати з цього приводу?
– З 1998 року по 2002 рік депутатом Львівської міської ради був такий чоловік, який носить прізвище Садовий. Якщо він знічев’я візьме закон про місцеве самоврядування і прочитає його, то йому буде цікаво дізнатися, що землею міста розпоряджається міська рада і тільки вона і питання про продаж земельних діяльнок розглядаються тільки на сесії міськради. До речі, я бачив Андрія Садового на сесії міської ради не один раз і в тому числі, коли він голосував за продаж земельних діяльнок і через конкурс, і безпосередньо. Якщо він тоді не розумів, за що голосує, то мене дуже тішить, що принаймні через шість років в нього постало таке питання. Я сподіваюся, що за наступні шість років він розбереться у цьому і нам все розкаже.

– Як ви плануєте забезпечувати прозорість майбутньої влади, якщо станете міським головою?
– Так, як це робиться у цивілізованому світі, так, як я це робив, перебуваючи на посаді міського голови. Всі проекти сесії Львівської міської ради, розпорядження міського голови та рішення виконкому вивішувалися на веб-сторінку міської ради і ми запрошували всіх бажаючих до обговорення цих рішень, були публічні обговорення тих чи інших важливих ухвал. На наших засіданнях виконкому завше був присутній прокурор. Крім цього, ми завжди запрошували його на сесію міськради. Всі рішення та ухвали сесії ми завжди надсилали у прокуратуру, щоб прокурор міста зміг ознайомитися з ними і винести протест, якщо ми перевищили свої повноваження. На стадії підготовки документів чи програм ми проводили „круглі столи” з громадськістю. Я вважаю, що кожен нормативний акт, який проходив таке чистилище, вигравав. І зараз буде так само, з усім, що буде прийматися міською радою, можна буде ознайомитися попередньо. Більш того, я буду домагатися, щоб кожен фінансовий документ про використання коштів був виставлений на сайт Львівської міської ради.

– Які перші кроки збираєтеся зробити на посаді голови міста, якщо переможете на виборах?
– Треба буде одназу ж провести сесію міської ради, інституювати міську раду, сформувати виконком і заповнити вакантні посади заступників міського голови спільно з політичними силами, які будуть представлені в раді. А вже сформувавши виконавчі органи, треба буде насамперед забезпечити прозорість влади і механізм співпраці з різними середовищами і, що найперше, із середовищем підприємців. Усунути всі перешкоди для розвитку підприємництва і створити трикутник: влада, підприємці, громадські організації, щоб, розвиваючи підприємництво, ми отримали дадаткові робочі місця та відповідні надходження до міського бюджету. Подбавши ж про забезпечення надходжень до міського бюджету, треба детально розібрати усі львівські підприємства, які зараз не працюють, і спільно з обласною адміністрацією попрацювати над кожним з цих підприємств, байдуже, якої вони форми власності.
Паралельно з цим я планую відлагоджувати співпрацю з Кабінетом Міністрів України, треба переосмислити деякі програми розвитку міста, які були затверджені з 1999 року. Вписатися в загальноукраїнські програми, щоб можна було черпати кошти на розвиток міста із загальнодержавного бюджету. Після того ж, як ти подбав про надходження до бюджету, треба буде переглядати бюджет, збільшувати видатки на освіту, охорону здоров’я та культуру.

– Василю Степановичу, якщо станете міським головою, чи плануєте звітуватися перед блоком за виконану роботу, як перед політичною силою, що підтримала вас на виборах?
– Я думаю, що ми з блоком будемо працювати разом і спільно звітуватимемося перед громадою, яка нас обрала. Такі звіти будуть щорічними, можливо, і частішими — раз в півроку.

Розмовляла Оксана Лабойко
                                                                              

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ