Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Як упіймати нитку пам'яті? Дізнайтеся більше про УПА в “Тюрмі на Лонцького” 12 жовтня

Пам'ятні заходи подібні на нитки, якими ми прив’язуємо себе до того, що хочемо не забути. Коли ми хочемо щось пригадати, ми йдемо туди, де можемо побачити «німих свідків минулого» – споруди, де відбувалися події, людей, які пам’ятають…

Одна з таких можливостей для пригадування відбудеться у стінах національного музею «Тюрма на Лонцького» увечері 12 жовтня 2012 року.

Українська Повстанська армія розпочала свою боротьбу 70 років тому, а останній загін УПА припинив існування у 1960 році. Не так уже і багато залишилося людей, які брали активну участь у тій боротьбі, не набагато більше тих, хто просто застав ті часи.

Тому місію «ниточок» беруть на себе історики. Люди, чиє завдання полягає у проникненні в інші епохи. Ввечері для всіх охочих таємниці повстанської історії відкриватимуть двоє: історик Ігор Дерев'яний та Богдан Горбовий. Причому обидва не просто оповідатимуть про УПА, а розкриють маловідомі сторінки її історії.

Ігор Дерев'яний розповість про продовження боротьби у ҐУЛАҐу. Після свого прибуття у сталінські табори повстанці таки зламали вседозволеність табірної адміністрації і нічим не обмежену сваволю кримінальних в’язнів, продемонстрували зразок самоорганізації та взаємодопомоги і фактично створили діючу мережу Опору. Саме ця мережа стала основою повстань 1953 - 1954 року, без яких ҐУЛАҐ, швидше всього, проіснував би значно довше.

Богдан Горбовий розповість про ще менш відому сторінку українського Спротиву - її дипломатичний фронт. Дипломатія - це спосіб добратися до тих, від кого насправді залежить прийняття рішень. Той, хто розуміє тонкощі дипломатичних ігор, хто має доступ до людей, які приймають рішення, той може інколи досягнути більше, ніж самими тільки бойовими діями. Відомо також, що представникам бездержавних націй зазвичай складно достукатися до «силових центрів», а якщо вже таки щастить, то часто постає завдання не піддатися на спроби використати себе у іграх сильних світу цього… Як повстанці шукали свій дипломатичний шлях у часи великого протистояння вільного світу і тоталітаризмів, чи вдалося їм хоч трохи наблизитися до мети - про це у лекції Богдана Горбового.

Щоб зрозуміти, мало знати – потрбно ще й відчути. Відчути атмосферу тієї епохи допоможе звучання повстанських пісень у виконанні бардів Андрія Хавунка, Зеновія Медюха, Тараса Мартинюка.

Усіх зацікавлених будуть раді бачити у Національному музеї «Тюрма на Лонцького» за адресою вул.С. Бандери,1 (вхід з вул. Брюллова) о 18 годині у п’ятницю. 12 жовтня 2012 року.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ