Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Бродівський виборчий котел починає нагріватися

Округ №120 (Бродівський, Буський, Радехівський та частина Кам’янко-Бузького районів). У 2002 році тут Олег Тягнибок як висуванець блоку «Наша Україна» переміг з 62% голосів. Наступним був Володимир Кожан - 18% (22 тисячі голосів).

(Продовження. Чит. Ліс і вибори, Вибори 2012: претенденти на округи, Округ№125: Пшевлоцький, Криштопа, Блавацький? Претенденти на папаху: Швець, Гладій, Канівець та інші, Хто стане «своїм» у Городоцько-Самбірському окрузі?).

Серед депутатів облради, яких можна розглядати, як потенційних кандидатів до Верховної Ради України у цьому окрузі, називають голову фракції «Свобода» у Львівській облраді Ірину Сех.Торік на місцевих виборах здобула чотири тисячі голосів, на тисячу випередивши Олександра Ганущина з НРУ.

У другій частині Бродівського району на виборах до парламенту області переміг брат Ірини Сех, нинішній голова обласної ради Олег Панькевич, з результатом у п’ять тисяч голосів. У Буському районі перемогли представник Партії регіонів Ігор Грещук (2 тисячі голосів) та представник Української народної партії Богдан Козак (4 тисячі).

Отож, сумнівно, що Олег Тягнибок як лідер «Свободи» піде на мажоритарні вибори по Бродівському округу. Швидше за все, він, Ірина Фаріон та Юрій Михальчишин будуть боротися за мандати у Львові. Висока ймовірність того, що партія не дозволить Олегу Панькевичу залишити здобуту посаду голови облради, оскільки це певний владний, медійний, організаційний, фінансовий ресурс, який, очевидно, буде використовуватися для просування свободівських кандидатів до парламенту.

Також на обласних виборах торік в цих районах близько трьох тисяч голосів здобули Петро Федашко та Сергій Сенчук, син колишнього губернатора Львівщини. Тому перелік кандидатів зрозумілий.

Однак, варто розглянути лише найбільш імовірних кандидатів у цьому окрузі, а саме: Ірину Сех, Володимира Кожана, Богдан Козака та Петра Федашка.

Почнемо з найлегшого. Петро Федашко шансів практично не має, оскільки набрав, як ми вже казали, близько трьох тисяч голосів та в додачу ще й бренд «Сильної України» явно послаблює його позиції.

Вважають, що найбільш імовірним претендентом, на перший погляд, може бути лідерка обласної «Свободи» Ірина Сех. Проте це тільки на перший погляд. Якщо хтось хоче заперечити, то давайте проаналізуємо потенційні можливості кандидатки. Отже, у рідному Бродівському районі вона отримала чотири тисячі голосів. До цієї цифри додамо п’ять тисяч голосів її брата. У результаті отримаємо майже дев’ять тисяч. У «чужих» для неї районах пані Ірина зможе зібрати, звісно, менше голосів. Окрім цього, імідж «Свободи» явно не витримує випробування завищеними очікуваннями, про що свідчать останні партійні рейтинги. Тому цих дев’ять тисяч голосів в інших двох з половиною районах, на нашу думку, перетворяться не більше як на половину у кожному з районів, тобто приблизно на дванадцять – тринадцять тисяч голосів. У підсумку максимальний результат Ірини Сех може сягнути 21-22 тисячі електоральних голосів.

Слід звернути увагу, що саме такий результату 2002 році отримав виходець з цього регіону, бізнесмен і політик, голова Західноукраїнської сппілки промисловців і підприємців Володимир Кожан, який станом на сьогодні поки не демонструє бажання взяти участь у перегонах. Але це може бути допоки…

Принаймні, сьогодні так виглядає. Припустимо, що стався форс-мажор і Кожан, попри нинішнє декларативне небажання іти на вибори, вирішить взяти в них участь, наприклад, від «Фронту змін» чи «Батьківщини». Тоді це йому додасть рівно стільки, скільки додало Олегу Тягнибоку ім’я Віктора Ющенка у 2002 році. Якщо ж Кожан таки не йде, то це єдина особа, окрім іще Олександра Ганущина , який може і долучитися до перемоги чи поразки двох інших кандидатів у цьому окрузі – Богдана Козака та Ірини Сех.

До прикладу, Ірина Сех сприймається здебільшого як політичний лідер. Цього явно замало для мажоритарних виборів. Адже мажоритарник, окрім політичного забарвлення, мав би мати ще й імідж і, головне, можливості господарника. Тут Ірині Сех є над чим працювати.

У Богдана Козака все навпаки – господарник, але бракує чіткого політичного іміджу. А це на Львівщині явний мінус. Єдина річ, яка може допомогти Козаку, – це «політична» ескалація майнового скандалу з лідером обласних регіоналів у Львівській обласній раді паном Грещуком. А далі ідеологічне позиціонування як борця з регіоналами, які, моволяв, все довкола хочуть прибрати до рук.

У той же час Володимир Кожан веде себе абсолютно спокійно то допоможе Бродівському телебаченню організувати професійне свято, то відремонтує дорогу у Буському районі, то не з пустими руками відвідає свою рідну школу, від реставрує церкву, то посприяє в організації та стане генеральними спонсором етнофестивалю у Підкамені, головним натхненником якого, як відомо, є Олександр Ганущин. Нещодавно пан Кожан проспонсорувув поїздку бродівської десятикласниці на змагання з карате, де вона посіла 3 місце серед учасників з 42 країн світу. Про подарунки до Миколая та Різдва можна й не говорити. На цей округ пішло більше тисячі.

Таким чином у цьому окрузі буде дуже складна гра. У ній отримає перемогу той чи та, хто здійснить нестандартні ходи. Тому гравці потрохи вимальовуються, а результат може бути доволі несподіваним: він залежатиме від розстановки на політичній шахівниці, фінансових ресурсів кандидатів та їх вміння домовлятися між собою.

Андрій Возний.

Фото brody.lviv.ua.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ