Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У львівському будинку вчителя відкрито виставку, присвячену пам’яті Юрія Липи

Сьогодні, 20 серпня, у приміщенні Музею освіти Львівщини Львівського обласного Будинку вчителя (Львів, вул. Коперника, 42) відкрито виставку, присвячену пам’яті Юрія Липи, визначного ідеолога українського націоналізму, громадсько-політичного діяча, письменника, публіциста, лікаря.

На виставці представлена біографія Ю. Липи, три томи «Нотатника» (Детройт, США, 1955 р.), книга «Призначення України» (Нью-Йорк, США, 1953 р.), а також список його праць.

Виставка триватиме до 28 серпня 2012 року.

Юрій Іванович Липа народився 5 травня 1900 року в Одесі.

Після переїзду влітку 1943 року до Яворова (Львівська обл.) став одним з активних учасників українського руху Опору. Працюючи як лікар, Липа організував підпільні курси по підготовці медичних кадрів для Української Повстанської Армії, готував тексти листівок та відгуків до населення і німецьких солдат. Постать Юрія Липи була настільки значущою, що у 1943 році його діяльність помітили у вищому державному проводі фашистської Німеччини. За наказом Гітлера Ю. Липу перепроваджено до Берліна. На думку правителів Німеччини, він був найбільшим українським ідеологом-державником. Йому було запропоновано очолити маріонетковий уряд України, однак Ю. Липа з гідністю відкинув цю ганебну пропозицію, і, на диво, залишився живим…

З липня 1944 року працював інструктором першої Старшинської школи УПА в Карпатах. Помітили його діяльність і в Радянському Союзі. 19 серпня 1944 року був схоплений підрозділом НКВС у с. Іваники, а на світанку 20 серпня 1944 року Юрія Липу було закатовано у с. Шутова. Похований у с. Бунів (Яворівський р-н).

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ