Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Фаріон порадила Путіну шукати своє коріння в татаро-монгольській історії

Якщо на відзначення 1025-ліття Хрещення Русі до Києва приїздить російський президент Володимир Путін, то постає питання, який він стосунок має до цієї події. Таку думку в коментарі Гал-інфо висловила народний депутат України від ВО «Свобода» Ірина Фаріон.

За її словами, загалом святкування 1025-ліття Хрещення Русі, як і саме Хрещення – це винятково політична подія.

«Якщо хтось вважає, що Церква – це не політична інституція, то він себе обманює. Церква одна із найополітизованіших інституцій у будь-якому суспільстві. Інша річ, якою повнотою влади вона володіє. Якщо у Середньовіччі – це була абсолютна повнота влади, то у модерний час ця повнота влади обмежилася, а тепер обмежилася ще більше. Однак, навіть ту обмежену владу нині активно використовують», - сказала Ірина Фаріон.

Вона також дивується з того, що на святкування приїде президент Російської Федерації Володимир Путін.

«Якщо сюди приїздить Путін, то я запитую: а він який стосунок має до Хрещення Русі? Чи була тоді Московія взагалі на світі Божому? Володимиро-Суздальське князівство – це друга половина ХІІ століття. Краще б вони вивчали фінську історію і там би шукали своє коріння, або татарсько-монгольську і, направду, зробили б для себе багато цікавих відкриттів, побачили б своє істинне обличчя», - заявила Ірина Фаріон.

Вона наголосила, що українська політика у найвищому своєму ешелоні  демонструє малоросійство.

«Тому вони опускаються до такого рівня, що запрошує Путіна на святкування цієї знаменної дати. Хоч якщо би християнство було прийнято не у формі православ’я, а у іншій формі, то розвиток нашої країни міг би бути іншим. Те, що зробили наші предки у 1596 році, – це був найкращий спосіб вестернізувати православ’я, яке вже тоді мало дуже примарні перспективи. На жаль, православ’я виродилось у те, що Церквою складно назвати. Можливо це надто різко попри мою величезну повагу до Філарета – найпотужнішого сучасного релігійного політика. Однак найстрашніший бік сучасного православ’я – це московське православ’я, яке завжди сповідувало абсолютну злитість влади релігійної із владою світською. Дуже сумно, що до цього долучилися українці типу Степана Яворського, Феофана Прокоповича, які творили той Церковний Синод на чолі з Петром І, який за самою суттю заперечує будь-які християнські цінності», - сказала Ірина Фаріон.

Вона порадила не звертати уваги на «цей ритуал», а усе життя вчитися спілкуватися із Вищою Силою – з Богом.

«Треба відчувати присутність Вищої Сили у собі, відмітаючи постійні політичні спекуляції навколо цієї тематики, адже Церква і Господь часом перебувають у таких взаєминах, як держава і країна. Моя країна Україна перебуває в абсолютному антагонізмі з державою, яку представляє Янукович. Тому, ті хто їдуть на святкування цієї знаменної дати, зокрема і Путін, вступають у глибоку суперечність із християнською ідеєю. Християнська ідея, нагадаю, – це не лише любов до ближнього, але й в першу чергу боротьба зі злом. Способи цієї боротьби дуже різні: від написання гарної книги до виходу на акції протесту на майдани», - наголосила Ірина Фаріон.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ