Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Вшанували пам’ять полеглих у «Бродівському котлі»

При фінансовій підтримці народного депутата України, голови Благодійного фонду «Добре серце» Олега Канівця делегація патріотів зі Стрия взяла участь 20 липня у вшануванні пам’яті полеглих українців та вояків інших національностей під час німецько-радянсько війни у 1944 році у «Бродівській битві». Повідомили у БФ "Добре серце".

Ініціювали ряд заходів із вшанування героїв Громадська організація товариство пошуку жертв війни «Пам’ять» та благодійний фонд «Броди-Лев». Історія свідчить про те, що перебуваючи у складі різних армій та держав, за чужі інтереси гинули тисячі громадян України. Було й таке, коли члени однієї родини воювали в рядах ворогуючих армій. Яскравим прикладом цього на теренах Західної України була «Бродівська битва», в якій у липні 1944 року під прапорами різних імперій полягли тисячі українців.

Поминальні заходи 20 липня, в день вшанування пам’яті усіх загиблих у «Бродівській битві», розпочалися у селі Ясенів, на горі Жбир покладанням квітів та молитвою за загиблими. Відтак, у с. Підгірці Бродівського району до поховань вояків дивізії «Галичина» та Червоної армії лягли вінки квітів та присутні помолилися за загиблими.

У с. Червоне Золочівського району на військовому кладовищі відбулося перепоховання віднайдених товариством «Пам’ять» чотирьох останків вояків «Галичини», двох Червоної армії, двох невизначених. Священослужителі відправили панахиду.

Кульмінацією стало театралізоване військово-історичне дійство «Бродівська трагедія». Історична реконструкція (відтворення) остатнього бою «Бродівського оточення», який відбувся 22 липня 1944 року між селами Червоне (Лядське) Ясенівці.

«Настав час, вшановуючи пам’ять полеглих на полі бою, позбутися ідеологічних штампів комуністичного режиму, які ділили українців на «західняків» і «східняків». Наш обов’язок – гідне вшанування пам’яті людей, які волею обставин не повернулися до своїх сімей, ставши знаряддям у вирішенні політичних та ідеологічних амбіцій антигуманних і злочинних за своїм змістом імперій», - зазначив стриянин Микола Магас, який брав участь у заходах вшанування полеглих героїв.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ