Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Ярослав Бабич: Троє бійців "Азова" загинули через відсутність бронетехніки

Військові зведення про втрати й перемоги під час АТО на Сході України стають дедалі скупішими. Однак за їх лаконічністю - трагізм і небачений героїзм борців за Незалежність та територіальну цілісність нашої держави. Про останні новини з життя бійців-добровольців розповів Укрінформу керівник Мобілізаційного центру батальйону "Азов" Ярослав Бабич.

- На якій ділянці АТО перебувають зараз ваші побратими?

- Батальон "Азов" веде наступ на Донецьк у складі сил АТО у двох напрямках - південний схід (Іловайськ) і південний захід (Мар'їнка). Мар'їнка вже взята і зачищена. У боях загинув наш доброволець із Російської Федерації, позивний якого був "Балаган". Він долучився до нас, бо вважав, що єдиною можливістю протистояти Путіну є боротьба за вільну Україну, за Русь так, як він це розумів, і за Велику Україну так, як ми це розуміємо. Він жив як воїн і загинув як воїн. Йому було трохи більше 20 років, його справжнє ім'я Сергій Грек.

Наразі Мар'їнка утримується силами АТО, забезпечено умови для наступу на Донецьк. За рахунок героїзму, під шквальним вогнем "Градів" та мінометів, виключно зі стрілецькою зброєю "азовці" знищили укріп-район окупантів.

На другому напрямку (Іловайськ) також є досягнення, хоча ми втратили тут уже двох бійців. Вчора вранці там був бій силами армійських бригад 51-ї та 93-ї і в тому числі батальйону "Азов". Завдання наших бійців полягало у блокуванні спроб противника підтягнути резерви, щоб наносити вогневі удари по армійських частинах. На цій ділянці противником було створено укріп-район довготривалої оборони. "Азов" потрапив під перехресний вогонь снайперів, кулеметів і мінометів. Надії "Азова" як легкоозброєного батальйону покладалися на придбану БМП, власне, передану волонтерами БРДМ і обшитий броньованими плитами Камаз, який раніше застосовувався при звільненні Маріуполя. Цю машину сепаратисти вже встигли назвати Бандера-мобіль. Оце і вся саморобна бронетехніка, яку наш батальйон застосовує.

У критичний момент бою за так званою "чеченською" тактикою був важко поранений мій друг "Світляк" - Андрій Дрьомін. Але кулемет армійського БМП вийшов із ладу, тому не було можливості вогневого прикриття евакуації пораненого. Чотовий "Береза" (чоловік журналістки Тетяни Чорновол. - Ред.) Микола Березовий, командир бійця "Світляка", прийняв єдино можливе у цій ситуації рішення - здійснити евакуацію самотужки. Разом із бійцем "Соколом" вони кинулися до важко пораненого "Світляка". Чергові кулі, призначені для "Світляка", прийняли на себе "Береза" та "Сокіл". У результаті на полі бою "Береза" отримав смертельне поранення. Поранення, отримані "Світляком", також виявилися несумісними із життям, а за життя "Сокола" зараз борються лікарі. Він у важкому стані.

Однак попри ці втрати бійці батальйону знищили Камаз із озброєнням для бойовиків і створені умови для подальшого наступу на Іловайськ.

Командування батальйону "Азов" нині клопоче перед МВС про представлення до нагород бійців, які беруть участь у штурмі Донецька. А тих, хто загинув, - посмертно. Особливо хотіли б відзначити громадянина Росії Сергія Грека, хоч і немає законних підстав для нагородження, але мусимо віддати належне його пам'яті.

- Чи вже маєте якусь інформацію щодо поховання полеглих бійців "Азова"?

- На цю мить і "Березу", і "Світляка" везуть у Київ. Поховання Берези відбудеться на Байковому кладовищі, а Світляка - у Тернополі силами місцевої організації "Соціал-національної асамблеї" та "рідновірської" громади, оскільки "Світляк" сповідував язичництво.

- Яких втрат батальйон зазнав під час усієї кампанії на Сході країни?

- Троє загиблих - наші перші втрати. Штурм Маріуполя був професійно підготовлений, тому обійшлося лише пораненими. При звільненні населеного пункту Новий Світ також обмежилося пораненнями.

Ми дуже боляче сприймаємо смерті побратимів і вважаємо, що такого допускати в подальшому не можна.

У нас високопрофесійні бійці, які ретельно готуються до кожного бою, високомотивовані, належним чином озброєні стрілецькою зброєю. Усі ж наші втрати сталися винятково з однієї причини - через відсутність бронетехніки. Ми апелюємо до Міністерства внутрішніх справ, оскільки наш батальйон міліцейський, надати нам бронетехніку. Нині бронемашини передають нам лише волонтери, які бачать увесь трагізм становища бійців "Азова".

- Чому представники держави зволікають із забезпеченням "Азова" "бронею"?

- Чиновники говорять, що міліцейські батальйони юридично нібито не повинні брати участь у наступальних діях, і тому бронетехніка "їм не передбачена". Насправді ж генерали та чиновники не хочуть брати на себе відповідальність. На складах зберігається неймовірна кількість надлишкового майна.

Через відсутність належного озброєння ми не можемо ефективно просуватися углиб ешелонованої оборони окупанта. Поки приймалися політичні рішення, терористи встигли створити цілі укріп-райони з декількома лініями оборони.

- Чи можна було запобігти смертям "Берези", "Світляка" та "Балагана"?

- "Балаган" пересувався поряд із танком армійської бригади. Танк підірвався на фугасі і не отримав пошкоджень. Проте ми маємо одного загиблого і ще двох важкопоранених. Якби наші бійці пересувалися на власній бронетехніці, а не йшли пішки, трагедії не сталося б.

Те саме стосується і вчорашньої ситуації, коли вийшов із ладу кулемет армійської бронетехніки. Якби у батальйону була своя бронетехніка зі своїми кулеметами, тоді вогневе прикриття евакуації пораненого було б здійснене у штатному режимі, і всі залишилися б живими. Однозначно, брак бронетехніки, по-суті, обумовив ці втрати.

- Чим зараз переймається очолюваний вами Мобілізаційний центр?

- Він діє у Києві, оскільки батальйон створено при МВС у Київській області. Ми займаємося підбором кадрів, їхнім попереднім вишколом, оформленням документів, обмундируванням, координуємо волонтерську роботу.

Щодня до нас приходить кільканадцять добровольців. Якби таких мобілізаційних центрів було створено чимало, давно могли б зібрати цілу добровольчу армію. На жаль, пропускна спроможність Центру обмежена. Ми існуємо виключно за рахунок коштів волонтерів.

Ми не можемо робити масовий набір, оскільки потрібно перевірити, у першу чергу, вмотивованість людини, її психологічну здатність переносити екстремальні ситуації, безпосередньо пов'язані з ризиком для життя, готовність стати частиною військового колективу. Ми повинні дати бійцю ази знань із вогневої підготовки, із тактики дій малих груп, протидії засідкам, з розмінування, основи медичної підготовки. Не меншу увагу приділяємо й світоглядному та ідейному вишколу майбутніх бійців.

Зараз говорять про професіоналів, про те, що мають бути кадрові військові. Командир батальйону "Азов" Андрій Білецький - історик за освітою. Якщо історик зміг створити боєздатний батальйон, долучити фахівців, то значить, саме таким людям треба давати всі можливості.

Андрій Білецький не вчора став боротися за Україну. Він є одним із перших провідників націоналістичного руху в сучасній Україні. Ще в той час, коли багато кому гасло "Слава Україні" різало вухо, в середовищі оточення Андрія це було звичайне буденне вітання. Хлопці займалися військовим вишколом. І це їм зараз реально знадобилося. 

Укрінформ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ