Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

У Львові самостійно формують та відправляють на фронт аптечки стандарту НАТО

Сьогодні однією з найбільших проблем є забезпечення українських військових індивідуальними аптечками першої домедичної допомоги. Однак у Львові вже налагодили постачанням на передову аптечок, які не поступаються стандартам військ НАТО.

Як розповів в коментарі Гал-інфо координатор Центру медичного забезпечення при Самообороні Львівщини Ярослав Коминський, загалом 70% компонентів у аптечку для бійця знайти не складно, однак єдиний препарат, який створює проблеми – це Налбуфін.

«Через те, що чиновники зволікають із паперами, цей препарат не надходить у вільний продаж. Вони зберігають його на складах, придумують різні інсинуації. Нам доводиться випрошувати його мало не навколішках. Створюється великий ланцюг доступу. Насправді він є і його випущено близько 130 тис. доз. У нас вже є домовленість, але впевненості нема. Поки ми маємо близько 450 доз», - розповів Ярослав Коминський.

Він пояснив, що препарат цей не дешевий і коштує близько 60 грн одна шприц-ампула, хоч при звичайному продажі скляна ампула коштує не більше як 10 грн.

«Для нас ціна немає значення, але хай він тільки буде у вільному доступі. Нехай з обмеженнями, але хоча б для бійців АТО», - каже Коминський.

За словами координатора, також була проблема з ізраїльським бандажним бинтом, однак її вдалося вирішити.

«Нині ми знайшли нормальний контакт і купуємо його за нормальною ціною. Цей бинт є вкрай важливим при осколкових та кульових пораненнях. Він має спеціальні серветки, які пропитані спеціальною кровоспинною речовиною, він добре фіксується на будь-якій частини тіла. Збройні сили різних країн світу використовують саме такі бандажні бинти. Для українських військових він, на жаль, недоступний на рівні державного забезпечення», - сказав він.

Також в індивідуальну аптечку для бійців активісти кладуть кровоспинний препарат вітчизняного виробництва «Гемма».

«Цей препарат дуже дієвий і не поступається за якістю «Целоксу». При правильному використанні він добре зупиняє кров. Ми знаємо, що 80% смертей на полі бою – це смерті від втрати крові. З цим потрібно щось робити, бо життя кожного солдата для українців важливе», - сказав Ярослав Коминський

В аптечці також є таблетки для знезараження води, перев'язочний матеріал, дезінфікуючі засоби, очні краплі, джгут тощо.

Окрім того, у Львові дуже важко знайти підсумки для ліків, які бійці могли б фіксувати на поясі чи розгрузці. Про це відомо усім, хто намагався придбати такі важливі елементи військового спорядження.

Активісти налагодили у Львові пошиття таких підсумків і вийшли на рівень пошиття 70-80 штук в день.

«Перша партія укомплектована ліками вже відправилась на фронт. Можна сказати, що ці підсумки мають ексклюзивний дизайн. Я його сам розробив. Ми намагалися зробити їх максимально зручними для бійців. Сьогодні вже легше, адже люди вже навчилися і із цим проблем нема», - розповів Ярослав Коминський.

Самооборонівці мають намір забезпечити такими аптечками всіх бійців з 80-ї бригади, 24-ї механізованої бригади та Третього батальйону територіальної оборони Львівщини.

«Ми робимо це коштом меценатів, підприємців і часто власним коштом. Від держави тут ні копійки. Держава, напевно, і не в курсі, хоч напевно так і краще, бо можуть створювати додаткові перешкоди. Наше завдання - забезпечити такими індивідуальними аптечками всі підрозділи ЗСУ, які дислокуються на Львівщині, але для нас усі бійці рівні та рідні, тому якщо буде достатня кількість аптечок, ми про це оголосимо», - пояснив Ярослав Коминський.

За його словами, ціна однієї такої укомплектованої аптечки становить орієнтовно 500 грн.

«Коли ми починали це робити, збирати компоненти, то це здавалося нереальним, адже ми зіштовхнулися з великою кількістю проблем, але зараз вже налагодили канали, тому будемо допомагати нашим хлопцям перемагати і берегти життя та здоров`я», - сказав Ярослав Коминський.

Додамо, що учора, 9 вересня, директор Військово-медичного департаменту Міністерства оборони полковник медичної служби Віталій Андтронатій повідомив, що Міністерство оборони потребує 170 млн грн на вітчизняні аптечки, котрі були б близькими до стандартів НАТОвських аптечок для військових. Однак ця сума наразі перевищує увесь бюджет на лікування поранених в зоні АТО.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ