Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Вибори-2014: заруба на 116-му

Парламентські вибори 2014 року – вперше за останніх десять років вибори, які є справді цікавими та непередбачуваними. Принаймні по шести львівських округах. В першу чергу через те, що «важковаговикам» української і львівської політики не вдалось домовитись остаточно і зачистити округи під себе.

До останнього дня висування кандидатів (25 вересня), і навіть більше – до 13 жовтня (останній день, коли кандидати можуть відкликати свої подання з ЦВК) достеменно не будевідомо ані повний перелік «гравців» на округах, ані однозначних фаворитів.

Одним з найбільш непередбачуваних серед міських округів є округ №116 з центром в Залізничному районі Львова.

На попередніх виборах 2012 року ситуація тут була зрозуміла і результати виборів були відомими заздалегідь. В результаті процесу узгодження кандидатів в рамках «Об’єднаної опозиції» округ дістався партії «Свобода». Відповідно, майже на безальтернативній основі тут перемогу здобула до того депутат Львівської облради філолог, викладач Ірина Фаріон. Усі інші кандидати набрали набагато менше голосів.

Цього ж разу попри те, що офіційного погодження кандидатів на округи між великими партіями не було, ключові політичні гравці все ж намагались і намагаються нині домовитись між собою про так звану «шахматку» - розподіл округів з метою розвести на різні округи пріоритетних кандидатів. Таким чином, наприклад, для ВО Свобода на Львівщині «вділено» три округи: № 123 (з центром в Бродах), № 125 (Турківський, Сколівський, Самбірський райони) та № 116 – ( Залізничний район, частина Шевченківського району м. Львова). Відповідно, 7 округів отримав пропрезидентський альянс «УДАР-Солідарність» і ще два округи залишили для «дружніх» самовисуванців.

Однак, на відміну від 2012 року, «лейба» погодженого кандидата не дає стовідсоткового шансу на перемогу. Нині гру в «єдиноузгодженого» суттєво можуть попсувати громадські активісти, висуванці новостворених партій та так звані «бойові кандидати». Яскравою ілюстрацією такої гонки з непередбачуваними результатами є уже згаданий 116-й виборчий округ.

На момент написання статті (24 вересня), окрім Ірини Фаріон, усі інші кандидати не мають прямої прив’язки до цього округу, і їхнє висунення саме тут є, швидше, вимушеним.

Наприклад, кандидат від Радикальної партії Олега Ляшка, лідер громадського об’єднання «Народна Самооборона», депутат міськради Валерій Веремчук первинно планував балотуватись по Сихівському районі Львова. І це було б логічно, адже Веремчук депутат ЛМР саме від Сихівського району, там у нього депутатська приймальня і свою діяльність як депутат він активно провадив саме там.

Однак наприкінці літа стало остаточно зрозуміло, що на цьому окрузі фаворитом буде телеведучий та генеральний директор телеканалу ZIKДмитро Добродомов. На минулих виборах він з мінімальною різницею в голосах виборців поступився об’єднаному кандидатові Михайлові Хмілю. Цього разу Хміль отримав місце в партійному списку «Народного Фронту». Відтак Дмитро Добродомовобрав варіант самовисунення по цьому округу, відмовившись від кандидування від Радикальної партії Ляшка. Не оминувши, звичайно, задекларувати про підтримку своєї кандидатури і Блоком Петра Порошенка, і Олегом Ляшком і іншими політичними лідерами.

Таким чином для Веремчука Сихівський округ став не приступним з кількох причин: в першу чергу, через появу рейтингового конкурента з потужним медіа-ресурсом. Крім цього, Народна Самооброна, лідером якої , власне, і є Веремчук, довго і плідно співпрацює з телеканалом ЗІК. Тому піти на округ з сильним конкурентом і отримати на додаток ворога у вигляді найрейтинговішого в регіоні телеканалу було б стратегічно неправильно.

В результаті, Валерій Веремчук обрав для кандидування виборчий округ № 116. У вигляді «бонусу» -лояльне ставлення телеканалу «ZIK»і підтримка другого за всеукраїнськими рейтингами політичного лідера – Олега Ляшка.

Для того, аби, за його ж висловом,«не конкурувати із також патріотично налаштованими людьми» зняв свою кандидатуру з виборів голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович. Чи були у нього реальні шанси виграти вибори на цьому, 116-му, окрузі, – сказати важко. З одного боку, тут балотується Ірина Фаріон, у якої сталий електорат, який дещо, правда, зменшився через загальне зниження рейтингів її політсили і пасивність на окрузі. З іншого, – присутність громадських діячів, які конкурували б з В’ятровичем за одного й того ж виборця – прихильника Майдану.

Однак, «позбувшись» одного конкурента, Веремчук отримав іншого – не менш небезпечного та активного – координатора громадянського руху «Економічний бойкот» Олега Радика. Цим двом кандидатам, через причини, описані вище, доведеться поборотись за одного виборця. З іншого боку, зважаючи на подібну громадську діяльність, активність під час Революції Гідності, керівникам Самооборони і Економічного бойкоту набагато простіше домовитись між собою та об’єднати зусилля, виставивши абсолютно виграшну кандидатуру на цьому окрузі. Наскільки відомо автору, подібні перемовини ведуться, і в разі досягнення позитивного результату, основному кандидату на окрузі – свободівці Ірині Фаріон прийдеться дуже непросто.

Вдруге переконати виборців у своїй корисності ІриніФаріон буде складно ще й тому, що на тому ж окрузі балотуєтьсякандидат від партії «Самопоміч», начальник управління культури Львівської міської ради Ірина Подоляк. Складно говорити про її шанси перемогти іменитих конкурентів, однак, зважаючи на давні «приятельські» стосунки мера Львова та партії Свобода, основна дискусія Ірини Подоляк буде тривати саме з Фаріон. Окрім того, чиновниця львівської мерії забере в Ірини Фаріон й частку жіночого електорату, що також абсолютно не сприяє перемозі свободівки. Однак для того, щоб стверджувати, що кандидатура Ірини Подоляк свідомо виставлена, аби «вибити» Фаріон, бракує аргументів. Швидше за все, таким чином міський голова та лідер «Самопомочі» Андрій Садовий готується до місцевих виборів, підбираючи для своїх людей округи. Ірина Подоляк, яка очікувано буде будувати свою кампанію накритиці передусім чинного нардепа Фаріон, за будь-якого результату виборів отримає свого виборця і закріпиться в пам’яті мешканців округу.

Розуміючи, що виграти вибори на партійному бренді та власній впізнаваності, як це було два роки тому, уже не вдасться, Ірина Фаріон також змушена вдаватись до контрзаходів. Одним з них, очевидно, стала реєстрація маловідомого екс-працівника МВС, юриста Дмитра Разумовського. За час його недовгої медійної активності цей кандидат запам’ятався хіба жорсткою критикою Веремчука. Окрім цього, насайті Дмитра Разумовського розміщена доволі грубо «склепана» стаття з звинуваченнями проти того ж таки Веремчука. Жодних інших заяв, як і критики інших кандидатів за цим кандидатом поки не зауважено. Таким чином можна зробити висновок,що основна ціль кандидування Разумовського – постійна дискредитація Веремчука як одного з основних конкурентів Фаріон. Своєю чергою, оскільки цей кандидат не зв’язаний потребою зберігати власний імідж незаплямованим, від нього можна й надалі чекати гучних звинувачень.

Як би далі не складались стосунки між кандидатами на цьому окрузі, уже зараз можна сказати, що116-й виборчий округ є одним з найцікавіших і найбільш непередбачуваних на Львівщині. Зрештою, як і інші Львівські округи. Тож чи не вперше з 2002 року (саме тоді блоком «Наша Україна» була апробована технологія висунення узгоджених кандидатів) виборці обиратимуть кандидатів по їхніх заслугах, а не за політичними брендами чи телевізійними лідерами.

Олександр Іванчук для Гал-інфо.

Фото volynnews.com.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ