Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією  |  Політика

Підпілля, зрада і політика в зоні АТО

На Луганщині діє українське підпілля. Ще до початку війни на Донбасі місцеві активісти активно готувалися до можливих військових дій. Правоохоронці усіляко їм перешкоджали, а потім зрадили свою присягну. Натомість і сьогодні луганські підпільники не визнані державою. Про підпілля в зоні АТО Гал-інфо поспілкувалося з активістом з Луганська, керівником ГО "Права справа" Дмитром Снєгирьовим.

Про те що відбувається в зоні АТО суспільство отримує вичерпну інформацію?

Подання інформації із зони АТО є заполітизоване. Навіть по при те, що армія має бути по за політикою, наразі військове керівництво фактично висвітлює думку однієї людини, а саме людини, яка є керівником однієї політичної течії – блоку Петра Порошенка. Попри всі намагання за 23 роки зробити весь силовий блок позапартійним нараз потерпіло невдачу. Була потреба показати, що є момент контролю президента за ситуацією на Сході, але як показала практика після парламентських виборів обіцяного миру не настало. Ми можемо констатувати, що «Мінські угоди» принесли лише національне приниження, а не припинення вогню, українські хлопці гинуть далі, але мотивації їх перебування там незрозуміла - це морально підриває віру бійців.

Продовжується концентрація військових угрупувань незаконних банд формувань та російських військових. РНБО займає позицію, коли вона вимушена підтверджувати факти, які ми спершу подаємо через ЗМІ і під тиском фото- та відеофактів вони змушені підтверджувати проходження колон та концентрацію сил ворога.

На Донбасі йде перегрупування і створення ударних груп по чотирьох напрямках – Щастя, Станично-Луганське, Попасне, Первомайськ. В Луганській області вони мають замкнути так званий «Дебальцевський котел». По Донецькій області концентрація в районі Дебальцева та аеропорту. Тих територій, які за «Мінськими угодами» мали відійти самопроголошеним терористичним організаціям ДНР і ЛНР. Тому там досі тривають активні бойові дії.

Настрої  в українському війську не змінились – там панує високий бойовий дух. Військові вимагають від президента дати наказ іти в наступ! За два тижні вони готові військовим шляхом вирішити проблему повернення тимчасово окупованих територій. Нікого не лякає присутність військових російської регулярної армії. Українську військо показало свою боєздатність. Російські військові так само ламаються як і бойовики. Насправді зараз є момент паніки в лавах росіян, які розуміють що вони стали заручниками незрозумілої путінської політики

Тобто елітність російської армії перебільшена?

Як мінімум в рази. Навіть ті ж самі елітні повітрянодесантні війська, які нам подавали як штурмові і непереможні, під ударами львівської 80-ї бригади десантників та добровольчих батальйонів показали всю свою неспроможність ведення військових дій на українському Сході. Російська військова міць та сила  надто перебільшена. Так само як і потужність військової російської машини. Так у них є новітнє озброєння, але це не масовий тираж, як нас лякають. Це на рівні окремих одиниць, але українське військо здатне і цьому протистояти. Росіяни це на собі відчули. Це підтверджує той факт, що терористи вимагають повернутися до «Мінських угод» і кличуть знову сісти за стіл переговорів, бо всі розуміють, що Україна теж використала затишшя для підвищення своєї обороноздатності.

На Луганщині є українське підпілля. Хто ці люди? Як контактують?

Підпільниками ставали не за фахом, а за покликом серця. Це люди різного віку починаючи від 14 років і закінчуючи 70 років. Це ті хто розуміє, що Донбас має бути українським і вони хотіли внести свій внесок у боротьбу. Це стосується ланцюжка збору оперативної інформації. Наявність бойових груп, які ще до початку війни проходили бойові вишколи які показали створення парамілітарних організацій на Сході виправдала. Ми готувалися і це не було секретом для СБУ, наші вишколи були під жорсткими тиском правоохоронців,але всі вони просто зрадили Україну, а ті кого переслідували - взяли в руки зброю, яку відібрали в бою і стали на захист держави.

За нами ліквідація двох польових командирів та інші спецоперації, які не озвучують, бо тоді постане питання фаховості тих, хто мав цим займатися.

Українське підпілля – це декілька напрямків, людей об’єднує любов до України і бажання бачити Донбас в лоні України. Мені стає смішно, коли спостерігаю як МВС ділять з СБУ лаври щодо того чиї це бойові групи діють… Хлопці, ми не проти діяльності ваших підривних груп, але нам не подобається заголовки «невже на Донбасі з’явилися партизани?». Держава не хотіла визнати, що є приватна ініціатива, а після успішних рейдів держава змушена була устами спікерів сказати, що наразі необхідний широкий партизанський рух, необхідно навчати населення, створювати бази по підготовці. Це той досвід, який ми кров’ю своєю здобували. Мені не зрозуміло, коли зараз на керівні посади в СБУ запрошують блогерів, але не запрошують людей, які мають певний досвід боротьби і оперативної роботи на окупованих території. СБУ знову у нас бачить супротивника і напевно відчуває пересторогу чи не контрольованість. Хоча в чому не контрольованість? Ми захищаємо свою Батьківщину. Як можна контролювати любов до своєї Батьківщини?

Чому не дозволили створити з підпілля добровольчий батальйон?

Це питання до керівництва Міноборони. Добровольчі батальйони  несуть у собі ідейність – це стрижень створення батальйону і відповідно, це люди, з якими важко шукати компроміси якщо є певна позиція, яка не міняється з роками. Мене дуже важко залякати. Як показали реалії життя, навіть позбавивши мене всього майна мене важко купити. Якщо людину важко купити і залякати, опираючись на плече декількох сотень побратимів, то це несе загрозу для існування не лише кримінальних кланів, але й самої системи, яка побудована на корупції та брехні. Люди які пройшли горнило війни і бачили смерть в обличчя неможливо залякати допитом чи ув’язненням. Пройшовши ці випробування він вимагатиме від держави докорінних змін. Повернувшись з окопів він знову побачить тих самих хабарників і злиднів.

І все ж ви координуєте свої дії з штабом АТО чи Генштабом? Не боїтеся зважаючи на ту кількість зрадників яка і досі лишається на посадах?

Боїмося. Більше того нещодавно нас злили. Зрозуміли, що в середовищі бойовиків є інформатори і видали приватну інформацію, мені почали телефонувати, але я пояснив, що на своїй землі я не ховаюся, тим більше від терористів та окупантів.

Це терористи дзвонили?

Так. Дзвонили з того боку. Таких моментів багато. Мене це не дивує. Мене дивують інші моменти. Наприклад як на Луганщині люстрацію буде проводити син правої руки Єфремова, який ніби то блогер і займає проукраїнську позицію? Не можна чорного кабеля зробити білим. Незрозуміло як питаннями децентралізації буде займатися 26-річна коханка заступника голови адміністрації президента? І все це в країні яка воює. В країні де відбувся Майдан, де за нову якість життя загинули люди і гинуть далі за незалежність та самостійність країни.

Ніхто не відповів з вищого командування за ті котли, які відбулися влітку. Ви багато про це говорили. Як гадаєте чому?

Гелетея (Валерій Гелетей екс-мініст оборони, ред.) зробили цапом-відбувайлом і він розумів від самого початку, що ця роль йому відведена. Я так розумію, що саме для цього його і вводили в гру. Ще тоді було зрозуміло, що тілоохоронець, керівник УДО не може очолювати Міноборони. Президент сказав, що Генеральна прокуратура порушила справи, відсторонені від обов’язків посадові особи, але минуло два місяці… результату нема. Де є перші результати? Працювала ж слідча комісія. Гелетей і Муженко за гратами? Ні! Завдяки незалежним ЗМІ ця інформація про котли просто пройшла б непоміченою. В чому причина Іловайського котла? Цей котел - це масова страшна трагедія. Суспільство треба було налякати і показати необхідність підписання «Мінських угод». Наскільки був тонкий хід. Наскільки все було продумано від призначення Гелетея та Муженка до підписання угод із прицілом на парламентські вибори. Однак, народ дав свою оцінку Порошенку стрімким падінням довіри до нього. Коли кажуть про третій Майдан, то не варто кидати слова. Народ, повірте, дасть свою оцінку. Це може не називатися Майданом чи вибухом, але все може відбутися за один день. Не буде Руслани і політиків, які присипатимуть народний гнів. Питання не в батальйонах, які повернуться зі Сходу. Ніхто не повернеться, бо якби вони хотіли повернутися, то вони б не обиралися народними депутатами. Це є зрада – або ти воюй, або депутатствуй. Тобі дали кормило, тебе допустили до владного корита...

Тобто командирів батальйонів…

Так, їх купили і обнулили, знівелювали. На їх місце призначили інших людиней і навіть якщо хтось мав якийсь вплив на бійців, то він його втратив. Все, вони можуть забути про свої батальйони. Розповідають що батальйони підуть на Київ. Ні, не підуть! А хто їх поведе? Комбати вже не поведуть, бо вони вже зняли камуфляж і вдягнув костюм та краватку і їм це подобається. Подивіться що перше зробила влада – вона послала комбатів в Америку. Вони дали їм відчути на смак гарного життя. Вони ще навіть не депутати, але їм дали можливість посмакувати цього. А у нас що лінія фронту там проходить? По Вашингтону? Я знаю цих людей, комбатів і я їх поважаю, але вони прийшли в політику, прийшли туди в чому не розуміються. Це болото вас засмокче, переробить і виплюне.

Як гадаєте скільки ще часу триватиме конфлікт на Донбасі?

Не довго. На чотири роки, які пророкують, цей конфлікт не розтягнеться. Конфлікт  буде вирішений разом із питаннями перебування політичних еліт в Києві. Зі зміною політичних та військових еліт постане питання повернення територій. Це те гасло на якому прийдуть до влади нові сили. Питання реваншу завжди є виграшним. На реванші будуть наполягати ті, що тримали в руках зброю і які можуть і знають, як повернути території. І вони їх повернуть незважаючи ні на що! 

Розмовляла Анна Новик.

Фото: zik.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ