Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

У США формується консенсус щодо необхідності надання Україні зброї, – Олександр Палій

«Якби захід надав Україні протитанкову й протиповітряну зброю, це надзвичайно серйозно би вплинуло на агресивність Росії», – зазначив у коментарі «Гал-інфо» український історик та політолог Олександр Палій.

Експерт переконаний, що інтенсивність російської експансії прямо залежить від дії трьох чинників. По-перше, від опору, на який наражається окупант в Україні; по-друге, від санкцій, які запроваджують США та ЄС; по-третє, від допомоги з озброєнням з боку США.

«Дедалі більше людей на Заході говорять про надання Україні озброєння. У США, по суті, формується консенсус щодо цього питання. Наскільки швидко він буде сформований, настільки швидко вдасться спинити Росію», – відзначив Олександр Палій.

Політолог наголосив, що надання Україні ефективної оборонної зброї відчутно сприяло би стримуванню Росії.

«Якби Захід надав Україні протитанкову й протиповітряну зброю, це надзвичайно серйозно би вплинуло на рівень агресивності Росії. Нехай це буде лише оборонна, але ефективна й сучасна, проста у застосуванні зброя. Уявіть: якщо ймовірність влучення в танк американської протитанкової зброї становить 99% і ймовірність знищення цього танку становить 99% (що на порядок перевершує сучасні українські та російські гранатомети), то така зброя різко знижує агресивність сторони, яка атакує», – зазначив Олександр Палій.

Він зазначив, що наразі йдеться лише про надання Україні оборонної зброї.

«Треба сказати, що військово-технічна допомога з боку Заходу може бути дуже обмеженою. Росіяни нині передають терористам зброю, яка стріляє мало не на 70 км. А США можуть передати Україні протитанкові комплекси, які стріляють лише на 4 км. Інакше кажучи, звинуватити США у наданні наступальної зброї – як і звинуватити Україну в ескалації ситуації – неможливо. Жодної загрози для ескалації в цьому немає, тому таке рішення давним-давно на часі», – підсумував Олександр Палій.

Фото: uaway.tk

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ