Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією  |  Політика  |  Cуспільство

Якщо не розірвати економічні стосунки з Донбасом, конфлікт буде тривати вічно, – експерт

23 лютого Коаліція патріотичних сил Донбасу, що об’єднує кілька громадських організацій Донеччини, оприлюднила стратегію розв’язання конфлікту на сході країни. «Гал-інфо» поспілкувалося з одним з лідерів Коаліції, головою ДОО «Комітет виборців України» Сергієм Ткаченком з приводу базового пункту Стратегії – економічної блокади окупованої території – та можливостей її втілення у життя.

Цілковитий розрив економічних стосунків

«Пропонуючи цей пункт, ми виходимо з того, що держава не зможе ефективно протистояти агресії з боку Росії, якщо не розірве економічних стосунків із окупованими територіями. Не пориваючи економічних зв’язків з ними, ми фактично спонсоруємо терористичну діяльність, оплачуємо продовження війни», – сказав експерт.

Сергій Ткаченко наголосив, що рішення щодо цілковитого розриву економічних стосунків не є простим, але є конче потрібним.

«Звичайно, ідеться про переплетіння інтересів держави та олігархів, які стоять за сходом України. Часто дуже важко відділити приватні інтереси від інтересів державних. Це достатньо дражлива тема для підприємців, для великого й середнього бізнесу, залишки якого ще є на цій території. Але якщо ми цього не зробимо, то конфлікт буде тривати вічно. Це буде переливання ресурсів із однієї чаші до іншої, причому до України вони будуть вертатися у вигляді зброї й агресії», – наголосив громадський діяч.

Експерт зазначив, що розрив економічних зв’язків не означає, що люди на окупованих територіях повинні вмирати з голоду.

«Я багато спілкуюся з тими, хто перебуває на території Донецької області. Ситуація свідчить про те, що кількість товарів, які туди постачаються, дуже знизилась. Тому ми говоримо більше про розрив макроекономічних стосунків, ми не говоримо про те, що в людей не повинно бути харчів; що в Луганській чи Донецькій областях повинні зникнути всі продукти. З гуманітарної точки зору, ситуація повинна бути під контролем», – сказав Сергій Ткаченко.

Він зазначив, що повідомлення про існування корупційних схем на лінії розмежування активно використовуються Росією в інформаційній війні проти України.

«Я теж бачу велику кількість повідомлень щодо існування корупційних схем проникнення наших товарів через кордон і навпаки. Але такі повідомлення потрібно перевіряти, бо це також частина інформаційної стратегії Росії, яка підриває будь-які рішення з українського боку. Фактично розповсюджуються чутки. В цьому також є частина «заслуг» Росії», – зазначив він.

Альтернатива життю під окупантами

Сергій Ткаченко наголосив, що, відрізаючи Донбас економічно, держава повинна подбати про те, щоб вимушені переселенці одержали все необхідне на території України.

«Ми не можемо закрити людей, позбавити їх ресурсів для існування на окупованій території і при цьому не дати жодного вибору, альтернативи. Вони повинні мати можливість виїхати за межі окупованої території й знати, що отримають належне соціальне забезпечення, захист з боку держави», – сказав він.

За словами Сергія Ткаченка, держава не конче повинна робити усе власним коштом. Вона має створити умови й залучити інвесторів.

«Я знаю декілька ініціатив, що спрямовані на вирішення проблем із житлом для переселенців. Це й виділення земельних ділянок, де можна будуватись, це й ініціативи західних фондів, що будують містечка для біженців, це й добудова недобудованого житла, що стоїть мертвим вантажем на території громад. Але все це не буде реалізоване, якщо держава не створить умов. Ніхто не каже, що держава повинна сама взяти і за власний рахунок усе зробити. Держава повинна створити сприятливі умови для того, щоб ці ініціативи мали можливість реалізуватись», – зазначив він.

Державної стратегії досі нема

На думку експерта, держава повинна дати чіткі сигнали про те, що вона дійсно зацікавлена у вирішенні проблем переселенців, у розв’язанні проблеми Донбасу й Криму загалом. Вона повинна продемонструвати політичну волю до того, щоб всі, хто переїхав з Донецької та Луганської областей, з Криму, одержали реальний належний захист.

«Це болюча тема. На жаль, минуло багато місяців військової агресії на сході країни, а Україна й досі не має чіткого стратегічного плану, яким чином вирішувати проблему переселенців, яким чином далі рухатися в цьому конфлікті», – сказав Сергій Ткаченко.

Він висловив переконання, що громадськість повинна брати участь у розробці стратегічного бачення.

«Без участі громадських організацій та політичних партій держава не створить стратегічного плану. Запропонована нами стратегія – це пропозиція разом сідати і ставити певні стратегічні завдання», – сказав Сергій Ткаченко.

Партії відгукнулися, влада – мовчить

За його словами, деякі політичні сили вже відгукнулися на пропозиції Коаліції, але від виконавчої влади відповідей поки що не було.

«З нами зв’язалися декілька політичних сил, які запропонували оформити наші стратегічні пункти у вигляді законодавчої ініціативи. Я зараз не буду казати, що це за партії, щоб не наврочити. Разом із тим, якоїсь виразної відповіді з боку Адміністрації Президента чи Кабінету міністрів ми ще не побачили», – повідомив громадський діяч.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ