Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Вибори 2012: претенденти на округи

"Розуміємо, що всім набридло обирати і розчаровуватись, набридли і самі вибори, але спробуємо спрогнозувати, що буде відбуватися хоча б на Львівщині. Яких депутатів делегує край по округах у парламент?".

Отож, не вcтигли українці оговтатися від перемоги Януковича, як партія влади кавалерійським наскоком здобула приз на місцевих виборах. Довелось, правда, підлаштувати під себе виборчий закон. Однак гібрид пропорційної та мажоритарної систем дав результат: взято під контроль місцеві ради. У тих регіонах, де за жодних обставин регіонали не змогли б мати більшість, стояло завдання усунути головного конкурента – «Батьківщину» Тимошенко.

Але зміцнивши позиції у регіонах, чинна влада зіткнулася з проблемою виборів до Верховної Ради. І спершу скидалось на те, що на нас знову чекає бліц-криг влади і що на парламентських перегонах застосують «місцеву» технологією. До мажоритарки допустять мінімум неугодних. Щодо когось відкриють кримінальні справи, інших ще до офіційного старту кампанії «переконають» не висуватись. А ті опозиціонери, які з невеликим відривом виграють у провладних кандидатів, матимуть «добрі» шанси програти вибори в судах – після «перерахунку» голосів. Воднораз кількість тих, хто пройде за списками опозиції, буде в межах сотні, і вони не зможуть суттєво впливати на роботу парламенту.

Швидка атака на головний законодавчий орган вже готувалася, проте економічна криза поглибилася настільки, що рейтинг правлячої партії почав падати стрімкіше, ніж рейтинги опозиції. Це по-перше. По-друге, в бюджеті визріли фінансові проблеми, і олігархи не встигли повернути собі винагороду за попередні вибори. Очевидно, через це і було відтерміновано вибори до ВРУ на 2012 рік в надії, що реформи відбудуться, покращиться економічний стан, а отже і зростуть рейтинги чинної влади. Проте, всі бачимо, що «жити стало краще вже сьогодні» тільки авторам цього гасла, але не народу. Отож, буквально з кожним днем стає очевидно, що ставка на сліпучий успіх реформ є провальною. Тоді у влади залишається тільки адмінресурс, опертий на «підсебедопрацьований» закон про вибори. Тому боротьба буде жорсткою. Особливо на мажоритарних округах.

Розуміємо, що всім набридло обирати і розчаровуватись, набридли і самі вибори, але спробуємо спрогнозувати, що буде відбуватися хоча б на Львівщині. Яких депутатів делегує край по округах у парламент? Ми наважимось на прогноз. Звісно, будь-яких прогноз за півтора року до декларованих парламентських виборів, буде достатньо умовним. Але така робота у партійних штабах вже активно триває. До того ж, «дальний приціл» сприятиме, сказати б, адекватному вибору, адже погіршення якості представництва Львівщини у парламенті – від скликання до скликання – годі заперечити. І ще одна мета – якщо у вас є свої варіанти розподілу округів і кандидатів – чекаємо від вас листів, особливо, коли ви знаєте нові імена людей, які будуть спроможні як народні депутати врятувати Львівщину від економічної сірості та соціальної безнадії сьогодення.

Отож, почнімо з того, що система виборів у 2012 році, вочевидь, багато в чому буде подібною до тої, яка була у 2002-му. Припустімо, що межі округів не зміняться (під певних кандидатів від влади). Яким буде список претендентів? Для того, щоб зробити вірогідний прогноз, беремо до уваги три речі: 1) фаворити кампанії 2002 року у конкретному окрузі; 2) переможці виборів-2010 до Львівської обласної ради в округах, що розміщені на території округу; 3) організаційні, громадські та медійні активності певних осіб на місцях.

Почнімо, з одномандатного виборчого округу №116 (м. Львів - центр, Галицький район та частини Сихівського та Личаківського). У 2002 році з величезним відривом за підтримки «Нашої України» тут нардепом було обрано Тараса Чорновола – 65% (84 606 голосів), у якого шансів нема. Якщо ж поглядіти на список лідерів торішніх виборчих перегонів до обласної ради, то партія «Свобода», очевидно, висуватиме обласного депутата Пилипа Пилипенка. Найбільш імовірним опонентом його може стати від «Нашої України», екс-голова Львівської облради Мирослав Сеник. За умови підтримки його кандидатури з боку партії «Фронт Змін», представники якої посіли треті місця у львівських округах (вибори до облради). До цих достойників рухівці можуть долучити Івана Рудницького, якщо фронтовики та нашоукраїнці будуть незговірливими щодо інших округів.

Округ №117 ( м. Львів – центр, Залізничний , Шевченківський райони). Павло Качур, член НРУ як представник блоку «Наша Україна» у 2002-му набрав 42% (42 375 голосів). Тоді ж по 15% голосів отримали самовисуванець Микола Княжицький та безпартійний очільник профспілки Львівської залізниці Андрій Сенишин. Але найкращий результат продемонструвала на виборах в облраду торік свободівка Ірина Фаріон. Проте, це не означає , що Василь Куйбіда, залучивши на свою підтримку двох проректорів УКУ - «фронтовика» Юрія Підлісного та нашоукраїнця Павла Хобзея, не може розраховувати на перемогу.

Округ №118 (м. Львів – Франківський район, частина Пустомитівського району). У цьому окрузі у 2002 році переміг чинний нардеп від НУНСу Тарас Стецьків, набравши 34,1% голосів як представник «Нашої України», випередивши при цьому шеф-редактра «Високого замку», теперішнього нардепа-списочника від БЮТ Степана Курпіля на 13%. Третім тоді фінішував Ростислав Новоженець . Невідомо, чи зважиться Тарас Стецьків іти по цьому ж округу , проте Степан Курпіль та Ростислав Новоженець можуть повторити спробу. До цього товариства додайте представника Сергія Тігіпка , головного оліяра Івана Залізного та члена НРУ, екс-депутата олбради Олеся Лемішка.

Округ №119 (м. Львів – Шевченківський район, частина Личаківського, м. Винники та решта Пустомитівського району).Трійкою лідерів у 2002-му були Олексадр Гудима від «Нашої України»( 35 тис.), Зорислава Ромовська (29 тис.) та Богдан Дубневич (22 тис).

Округ №120 (Бродівський, Буський, Радехівський та частина Кам’янко-Буського районів). 2002 року тут Олег Тягнибок як висуванець блоку «Наша Україна» переміг з 62% голосів. Наступним прийшов Володимир Кожан 18% (22 тисячі голосів). Серед депутатів облради, яких можна вважати потенційними кандидатами на цей округ, вважають голову фракції «Свобода» в облраді Ірину Сех, що торік здобула чотири тисячі голосів – на тисячу випередивши Олександра Ганущина з НРУ.

У другій частині Бродівського району на виборах до облради переміг її брат, нинішній голова облради Олег Панькевич з результатом у п’ять тисяч голосів. У Буському районі перемогли представник ПР Ігор Грещук (2 тис.) та представник УНП Богдан Козак (4 тис.).

Отож, сумнівно, що Олег Тягнибок як лідер «Свободи» піде на мажоритарні вимбори. Висока ймовірність того, що партія не дозволить Олегу Панькевичу залишити здобуту посаду голови облради.

Додамо, що на обласних виборах торік в цих районах близько трьох тисяч голосів здобули Петро Федашко та Сергій Сенчук. Тому перелік кандидатів зрозумілий.

Округ №121 (Городоцький , Мостиський , м. Самбір та частина Самбірського районів). 2002 року самовисуванець Андрій Шкіль переміг залізничника Леоніда Ткачука з перевагою у 5тисяч голосів. На дві – три тисячі відстали самовисуванці Ярослав Пітко та Ігор Гайдучок. Очевидно, що навіть якби Андрія Шкіля посадили вдруге , шансів у нього виграти нема. До потенційних кандидатів слід зарахувати також переможців 2010 року. У Городоцькому районі голова РДА Юрій Візняк (7,5 тис.) та Ярослав Дубневич (7,7 тис.). Фаворитами Мостиського стали Іван Груник (5тис) та Богдан Турчин (майже 9 тисяч голосів). Місто Самбір делегувало в облраду Тараса Федака ( 1,7 тис.) та Ігоря Ярему (4 тис).

Округ №122 (м. Борислав, м. Дрогобич, м. Трускавець та частина Дрогобицького району). Лідерами 2002 року були Петро Димінський («НУ») та самовисуванці Микола Гук і Павло Барнацький, які набрали понад 30 тисяч голосів. Переміг Петро Димінський, виборовши в Гука 3, 5 тис. голосів. До цього переліку ймовірно долучиться бютівець Роман Ілик та мер Дрогобича Олексій Радзієвський.

У Бориславі-2010 виграли перегони Володимир Голуботовський (3,7 тис.) – переміг Барнацького та Василь Кочержат (2тис.). Микола Баран (2,6 тис.) та Тарас Курчик (3 тис.) обрані дрогобичанами. Курортний Трускавець послав до облради Олександра Чебаненка (2,3 тис.) та Олексія Балицького (1,2 тис). Що ж до майбутніх претендентів у законодавчий орган країни, то список може поповнитися депутатами облради Михайлом Задорожнім та Михайлом Сендаком.

Округ №123 (Жовківський та Яворівський райони). Володимир Яворівський від блоку "Наша Україна" 2002-го переміг Миколу Рогуцького з подвійною перевагою (70 тис. проти 31 тис.). Козак Тарас на виборах до облради набрав 6 300 голосів, що вдвічі більше ніж здобув Михайло Блонський від "Фронту Змін". В інших частинах цього округу перемогли Іван Бокало («Сильна Україна») – понад 7 тис. голосів, Михайло Барбара – 7 тис., Василь Пазиняк – понад 9 тис.

Округ №124 (Золочівський, Перемишлянський, Миколаївський райони). У 2002 році це був унікальний округ, у якому виграв Петро Писарчук, виграв попри те, що його пов’язали з СДПУ(о). Перемігши члена НРУ, висуванця «Нашої України» Леоніда Мельника – свого майбутнього заступника у штабі Партії Регіонів у 2010. Переміг на 15 тисяч голосів.

До фаворитів мажоритарних перегонів в обласну раду тут потрапили Тарас Батенко (7,5 тис), Теодор Кукурудза (2,7 тис.), Богдан Чечотка (3,7 тис.), Роман Дудич (4 тис.), Баран Василь (5,7 тис.), Михайло Сірків (3,3 тис).

З переліку кандидатів найімовірнішим виглядає Петро Писарчук. Однак недо оцінювати шанси молодого і перспективного Тараса Батенка було б хибно. Якщо, звісно, він вирішить балотуватися.

Округ №125 (м. Червоноград, Сокальський та частина Кам’янко-Бузького району). 2002 року тут з величезним відривом у 62 тисячі голосів (55%) виборов перемогу висуванець блоку "Наша Україна" Петро Олійник. Як політичний спадкоємець на цей округ, можливо, сподівається Володимир В’язівський.

Переможцями 2010 року до облради стали у м. Червонограді Микола Криштопа(4,3 тис.), Ольга Поліщак (3,4 тис.), Михайло Блавацький (4,2 тис.).

Округ №126 (Турківський, Старосамбірський, Сколівський та частина Самбірського районів). У 2002 році, очевидно, бренд "Нашої України" допоміг Івану Гаврилюку перемогти представника «ЗаЄдУ» Ореста Фурдичка з різницею близько 4 тис. голосів. Обидва кандидати набрали більше ніж 50 тисяч.

Переможцями 2010 року до облради стали у Турківському районі Богдан Піх (5тис.), Михайло Дзюдзь (6,3 тис.), у Сколівському районі – Андрій Тягнибок (3,4 тис.), Анатолій Дейнека (4,3 тис.), у Старосамбірському – Михайло Гичка (11,3 тис.), Юрій Войтів (9,2тис.), у Самбірському – Леонід Охріменко (8,2 тис.).

Округ №127 (м.Стрий , Стрийський, Жидачівський та частина Дрогобицького району). Традиційно у 2002 році виграв вибори представник "Нашої України" Ігор Осташ з відривом у 40 тисяч голосів у представника «ЗаЄдУ» Віталія Антонова. Відповідно, у 2010 році на цій території довірили мандати в облраду Василю Камінському (2,2 тис.), Зиновію Карпінському (2,4тис) – у Стрию, Ярославу Хомину (3,8 тис.) та Василю Круцю (3 тис.) – у Стрийському районі, Михайлу Титикалу (3,7 тис.) і Андрію Коту (8,6 тис.) – Жидачівський район.

Імовірно спробують тут свої сили Михайло Гладій та Віктор Швець та Олег Канівець.

Андрій Возний

Фото - hotwalls.ru

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ