Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Без експорту електроенергії можуть зупинитись вугільні шахти

Виробництво електроенергії на сьогодні є основним джерелом доходів вугільних підприємств Львівсько-Волинського басейну, і в разі падіння експорту електроенергії продукція багатьох шахт виявиться незатребуваною, заявив у коментарі журналістам народний депутат, голова підкомітету з питань вугільної промисловості парламентського комітету з ПЕК Михайло Бондар.

«Реалізація вугілля - це фактично і є реалізація електроенергії, оскільки кінцевою продукцією від спалювання вугілля переважно є електрична енергія. Тому експорт електроенергії на сьогодні якраз забезпечує завантаженість всіх цих ТЕС і ТЕЦ нашим вугіллям, зокрема, Львівсько-Волинського вугільного басейну », - зазначив Михайло Бондар.

Чи буде ціна української електроенергії конкурентною на ринку Європи залежить від рішення Кабінету міністрів про скасування дотаційних сертифікатів при експорті електроенергії. Наразі, експорт на грані зупинки, а від так і шахтарі занепокоєні перспективою збуту видобутого вугілля.

Тепер від рішення Кабінету міністрів України залежить життя і розвиток вугільної галузі, вважає голова Львівської територіальної організації Профспілки працівників вугільної промисловості України Олег Турчин.

“Ми відвантажуємо на станції всього в середньому дев'ять вагонів на добу. Це вкрай мало. Для нормальної роботи підприємства, треба відвантажувати по 30-40 вагонів. Тоді ми зможемо забезпечувати себе коштами для нормального функціонування, - каже   Олег Турчин. - Зараз ми вже накопичили на складі 80 тисяч тонн вугілля і продовжуємо далі накопичувати. Я особисто уже звертався і до губернатора, і до прем'єра, і до президента. Та ситуація зі збутом досі не вирішена. Експорт електроенергії стає неможливим, а ми страждаємо через це. На внутрішньому ринку споживання електрики і так впало через погану економічну ситуацію. Років п'ять-шість тому на літо спеціально зменшували потужність на атомних станціях, аби завантажити теплові, бо за ними стоїть вугільна промисловість. Тепер навпаки наростили виробництво на АЕС, тоді як частка ТЕС у загальному обсягу впала. Для чого це робити? Мені не зрозуміло”.

Шахтарські профспілки переконані, що без експорту електроенергії в країни Європи, їм сьогодні не вижити.

Фото politica-ua.com.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ