Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Експерт назвала пенсіонерів, які не повинні платити єдиний соцвнесок

Якщо ФОП отримує пенсію, яку йому призначили за віком, або ж є інвалідом, що отримує соціальну допомогу, то платити щомісячно 704 гривні єдиного соціального внеску він не повинен. Про це сьогодні,17 травня, під час відеопрограми «Бухгалтерська правда», яка відбулася у Львівському прес-клубі, повідомила партнер компанії «Академія професійного бухгалтера» Людмила Шахно.

Вона нагадала, що є лист ДФС України від 30.12.2016 №4165899-99-13-02-01-17, який посилається на частину четверту статті 4 Закону № 2464 у редакції Закону № 1774, де вказано: «З 1 січня 2017 року фізичні особи-підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, та фізичні особи-підприємці, які перебувають на загальній системі оподаткування, звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами, та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу».

Нагадаємо, що з 1 січня цього року держава змусила платити ЄСВ всіх ФОПів, незалежно від системи оподаткування та незважаючи на те, чи здійснюють вони діяльність, чи ні. І лише дві категорії підприємців мають право не платити єдиний соцвнесок. Але – тільки за себе. Якщо такий ФОП має найманих працівників, то за них сплачувати ЄСВ потрібно.

Також ця норма не стосується осіб, які займаються незалежною професійною діяльністю.

- Якщо ви нотаріус, адвокат, арбітражний керуючий або особа, яка провадить іншу незалежну професійну діяльність, є пенсіонером або інвалідом, на вас ця норма не поширюється, - застерігає фахівець.

Докладніше про тих, хто має право не сплачувати ЄСВ і чому, написано в Законі України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне страхування» від 08.10.2010 року.

- Саме в статті четвертій цього закону вказано, що ФОПи звільняються від сплати ЄСВ, якщо вони є пенсіонерам за віком або ж інвалідами, - наголошує Людмила Шахно.

Крім того, Людмила Шахно зауважила, що інші категорії пенсіонерів такої пільги не мають.

- А якщо пенсіонери вийшли на пенсію швидше, ніж їм виповнилося 60 років, наприклад, за вислугу років або якісь інші спеціальні пенсії, то їх це не стосується. Такі пенсіонери не є звільненими від сплати ЄСВ. У такому випадку треба звертатися до пенсійного фонду, щоби переоформити пенсію і не сплачувати єдиний соціальний внесок, - радить вона.

Також вона нагадала, що ФОПи, які мають право не сплачувати ЄСВ, платити єдиний податок, ПДФО та військовий збір повинні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ