Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

ХАМАС не збирається виконувати ультиматум Ізраїлю

У понеділок, 19 листопада, керівництво правлячого в секторі Газа руху ХАМАС у відповідь на ультиматум ізраїльського уряду представили низку умов, неприйнятних для Ізраїлю.

Наразі Єгипет,Туреччина і Туніс ведуть з лідерами ХАМАС переговори для того, щоб погодити умови його перемир'я з Ізраїлем, повідомляє ИТАР-ТАСС з посиланням на джерело в дипломатичних колах Лондона.Однак ХАМАС поставив ряд умов, які неприйнятні для Ізраїлю: припинення блокади сектора Газа,відкриття кордону для вільного пересування людей і товарів між сектором Газа і Єгиптом, відмова Ізраїлю від фізичної ліквідації керівників та активістів ХАМАС.

Крім того, як повідомляють у Лондоні, в останню добу емісари ХАМАС здійснили поїздки у Тегеран і Бейрут, де провели переговори з представниками сирійського керівництва.

У свою чергу, британський телеканал Sky Newsповідомив, що Ізраїль "розглядає зараз можливість не просто вторгнення у сектор Газа, а проведення там великої військової операції фз ліквідації ХАМАСу". "Раніше Ізраїль не проводив широких операцій усередині міста Газа, однак зараз він готовий це зробити. Фактично йдеться про справжню війну", - наголосив він.

Нагадаємо, у понеділок, 19 листопада, влада Ізраїлю висунула правлячому в секторі Газа руху ХАМАС 36-годинний ультиматум, після закінчення якого вона розширить військову операцію, якщо із сектора Газа до того часу не припинять запускати по Ізраїлю ракети.

Раніше повідомлялося, що ізраїльські війська продовжують у понеділок завдавати ударів по цілях у секторі Газа, де за ніч, за повідомленнями місцевих ЗМІ, загинули щонайменше 11 осіб. Палестинські бойовики з вечора неділі призупинили ракетні обстріли.

У неділю в Каїр для переговорів із представниками ХАМАС за посередництва єгипетської влади прибула ізраїльська делегація. У неділю представник ХАМАС повідомив журналістам, що домовленість про перемир'я може бути досягнута "сьогодні - завтра".

Загальна кількість жертв п'ятиденної ізраїльської операції в анклаві склала 83 особи - з урахуванням чотирьох дітей і п'яти жінок, чиї тіла рятувальники витягли напередодні з-під руїн розбомбленого будинку на заході міста Гази. Удар, метою якого був високопоставлений бойовик, став найкривавішим інцидентом з початку нинішнього раунду протистояння.

Зведення за ніч військові ще не публікували. За неділю, за їхніми підрахунками, в межах Ізраїлю впали 105 ракет, поранивши вісьмох осіб, ще 34 ракети були збиті протиракетними батареями, в тому числі дві - на підльоті до Тель-Авіва. Війська за минулу добу атакували 130 цілей в секторі Газа. Обмін ударами триває на тлі розмов про можливість ізраїльського наземного вторгнення в сектор Газа, а також чуток про узгодження за посередництва Єгипту умов перемир'я.

Кореспондент

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ