Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Кредити подорожчають через нові принципи оподаткування - експерт

Введення в дію Податкового кодексу може призвести до подорожчання кредитів і скорочення обсягу малого та середнього бізнесу в Україні. Так вважає перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань фінансів і банківської діяльності Станіслав Аржевітін.

"Кредити подорожчають у зв'язку з тим, що впровадили тему звичайної процентної ставки. Думаю, це буде повний абсурд - це середня температура в лікарні", - сказав він.

За його словами, визначення обсягу оподаткування з урахуванням цього інструменту призведе до невиправданих узагальнень. "Кожен кредит - це окрема ціна, тому що там діють окремі фактори і ризики", - пояснив Аржевітін.

Крім того, перший заступник голови фінансового комітету зазначив, що передбачені умови резервування знизять активну діяльність кредитно-фінансових установ і будуть сприяти зростанню вартості кредитів. "Оподаткування автоматично буде лягати на процентну кредитну ставку", - наголосив він.

Говорячи про оподаткування доходів від розміщення коштів на депозитах, Аржевітін повідомив, що досі не сформовано остаточну позицію про термін його введення: все ще розглядається можливість початку оподаткування як з 2011 року, так і з 2015 року.

Крім того, за його словами, складні юридичні конструкції проекту Податкового кодексу не дозволяють говорити про остаточне податкове навантаження на вкладників: у документі вказується ставка на рівні 5%, але на практиці вона може виявитися більшою.

Парламентарій також повідомив, що запропоновані умови оподаткування найнятих працівників в малому бізнесі, жорсткість умов закупівлі товарів у невеликих підприємств, а також жорсткість доступу до спрощеної системи оподаткування може скоротити обсяг малого та середнього бізнесу в Україні на третину. "Податковий кодекс - він, як мінімум, відсотків на 30 погубить малий і середній бізнес", - вважає Аржевітін.

При цьому він наголосив, що позиція з оподаткування багатих громадян все ще не визначена.

Кореспондент

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ