Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львівські журналісти виграли суд в професорки права

Журналісти ТзОВ «Агенція регіональної інформації та аналітики «Гал-інфо» та редактор правозахисного сайту «Правком» Віктор Корнієнко виграли апеляційний суд проти професорки права ЛНУ імені Івана Франка, доктора юридичних наук Людмили Луць.

Зазначимо, йдеться про колишню завкафедри теорії та філософії права юридичного факультету, якій два роки тому секретаріатом Львівської обласної організації Національної спілки журналістів України було присвоєно антизвання «Ворог преси» на Львівщині.

Рішення на користь журналістів Апеляційним судом Львівської області  було винесено 23 червня. Після завершення розгляду апеляційної скарги представника ТзОВ «Агенція регіональної інформації та аналітики «Гал-інфо» Володимира Клонцака на рішення Шевченківського районного суду Львова від 25 листопада 2016 року.

Дану апеляційну скаргу колегія суддів Апеляційного суду Львівської області (у складі Надії Шеремети, Романа Цяцяка та Ярослава Левика) вирішила задовольнити, рішення Шевченківського райсуду Львова – скасувати та ухвалити нове рішення, яким в задоволенні позову Луць Людмили Андріїни  до журналіста Віктора Коргієнка та ТзОВ «Агенція регіональної інформації та аналітики «Гал-інфо» відмовити.

Нагадаємо, що позов до журналістів – «про захист честі та гідності, ділової репутації і стягнення моральної шкоди» - завідувач кафедри теорії та філософії права Людмила Луць подала до Шевченківського райсуду Львова на початку 2015 року після того, як в мережі Інтернет, зокрема, на сайтах ЛОО НСЖУ  та «Гал-інфо», з’явився відкритий лист редактора правозахисного сайту «Правком» Віктора Корнієнка до Генпрокурора Віталія Яреми.

У позові Людмила Луць вимагала видалити із сайту «Гал-інфо» публікацію, а з її автора – стягнути на свою користь 60 000 грн моральної шкоди за розповсюдження недостовірної інформації щодо неї. 

З часом «апетити» позивача у справі, що розглядалася  Шевченківським  райсудом Львова, зросли  до 110 тис. грн. Як співвідповідачів до участі в судовій справі  було залучено ЛОО НСЖУ (з якої Людмила Луць за приниження честі та ділової репутації просила стягнути 20 тис. грн моральної шкоди), ТзОВ «Агенція регіональної інформації та аналітики «Гал-інфо» та власника домену «galinfo.com.ua» («претензії» до яких становили по 10 тис. грн з кожного співвідповідача).

Свою правоту в Шевченківському райсуді Львова журналісти доводили майже два роки. Однак суддя даного суду Валентина Свірідова, яка розглядала справу,  повністю проігнорувала всі пояснення та доводи відповідачів, незаконно  звільнила позивача від доказів, прийнявши на віру його доводи, та у кінцевому результаті ухвалили рішення на користь Людмили Луць.

Ще один вельми показовий факт - позиція одного з керівників Львівської обласної організації Національної спілки журналістів України, який під час судового процесу  в Шевченківському райсуді Львова заключив з «Ворогом преси» (Людмилою Луць)  мирову угоду. Її наслідком стало спростування, опубліковане на сайті ЛОО НСЖУ, яке  позивач використала у суді як вагомий доказ на свою користь.

Однак попри усі негативні обставини,  надзвичайно широке коло зв’язків Людмили Луць в юридичному середовищі, та попри те, що в судах її інтереси представляв юрист однієї з найвідоміших львівських юридичних компаній: ПП «Юридична фірма «Аміда», судовий процес журналісти виграли.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ