Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Ми не проти єдності Російської Церкви, але не за рахунок поділу Церкви в Україні, – Предстоятель УПЦ КП Патріарх Філарет

Відповідаючи на запитання про можливість покращення стосунків з РПЦ з обранням Предстоятелем цієї Церкви Патріарха Кирила, Патріарх Філарет Предстоятель УПЦ КП зазначив, що такі сподівання поки що не мають підстав. Такі думки Патріарх Філарет висловив в інтерв’ю виданню «Віче».

«Напередодні Собору РПЦ ми звернулися до нього з листом, в якому виклали конструктивні пропозиції і наше бачення шляху подолання розділення Української Церкви. Цей лист навіть не розглянули, і ніякої відповіді ми не одержали», — розповів Патріарх Філарет. Він також додав, що після інтронізації Патріарха Кирила надіслав йому привітання, в якому повторив ці пропозиції, проте знову не було жодної реакції. «У своїх промовах він указує на посилення єдності Російської Церкви. Ми не проти єдності Російської Церкви, але якщо ця єдність вибудовується за рахунок розділення Церкви в Україні, то для нас таке бачення неприйнятне», — зазначив Предстоятель УПЦ КП.

При цьому Патріарх Філарет зазначив, що УПЦ КП хоче «жити з Російською Церквою, як братні Церкви». «... а в РПЦ нам відмовляють у самому праві на існування. Якщо Патріарх змінить свої погляди, тоді зміни на краще будуть», — констатував він. Проте Патріарх Філарет наголосив, що «рано чи пізно відбудеться і діалог, і визнання, бо така логіка історичного процесу: Українська держава – є й буде Українська Церква».

Патріарх Філарет не бачить підстав констатувати про зменшення кількості православних віруючих в Україні. «Зменшується не кількість православних віруючих, а частка зареєстрованих громад. Нові для України конфесії реєструють багато статутів, але кількість їхніх послідовників залишається не такою вже й значною», — пояснив він, наголосивши при цьому, що «понад 30% вірян відносять себе до Київського Патріархату, близько 20% – до Московського Патріархату, майже 25% називають себе християнами, але не відносять себе до якоїсь конкретної конфесії, ... проте вони в переважній більшості належать до православної традиції».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ