Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Останки 270 жертв комуністичних репресій перепоховано на Жовківському цвинтарі

Сьогодні, 25 листопада 2006 р., у День пам’яті жертв голодоморів та політичних репресій на міському цвинтарі міста Жовкви відбулося урочисте перепоховання останків близько 270 жертв комуністичних репресій, які було знайдено у підвалах монастиря отців Василіан.
 У 2002 році під час проведення ремонтних робіт у підвальних приміщеннях чоловічого монастиря отців Василіян у місті Жовква були знайдені останки людей невідомого походження.
 За інформацією комісії головного бюро судово-медичної експертизи МОЗ України, яка з 11 лютого до 30 грдня 2003 року проводила дослідження скелетованих залишків трупів було виявлено кістки 210 людей, з них не менше 50 – цілісних жіночих останків, 61 – дитячих (віком до 15 років). Значна частина фрагментованих кісток дає підставу стверджувати, що загальна кількість загиблих становить 260-270 осіб.
 На 22 черепах були кульові вогнепальні пошкодження, з них 16 спричинені пострілами з малокаліберної зброї, у шести випадках діагностовано ураження кулями калібру 7,62 мм чи 7,65 мм. У більшості випадків постріли були проведені у потиличну зону голови (14 черепів), були ураження і тім’яної чи скороневої ділянки та лобної частини голови. За інформацією голови ЛОО «Меморіал» Євгена Гриніва час загибелі людей складає понад 40 років від моменту дослідження. Найімовірніше трагедія сталася у 1947-1949 роках.
Архівні дані каральних служб та архів комуністичної партії засвідчують що приміщення монастиря отців Василіян та Домініканський собор (тепер єпархіальне управління Сокальської єпархії УГКЦ) використовувалось монахами до кінця 1946 року, надалі в цих приміщеннях, до 1949 року розташовувались такі структури: 88-й прикордонний загін, 2-га рота 585 полку 231 стрілкової дивізії а також провокативна група спецбоївки НКВД «Каліка».
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ