Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Ожиріння небезпечніше для чоловіків, ніж для жінок, - вчені

Ризик передчасної смерті значно вищий для чоловіків із надмірною вагою чи ожирінням, аніж для жінок, свідчать дані найбільшого нового дослідження про проблеми ожиріння.

Вчені кажуть, що достеменні причини такої тенденції точно невідомі, проте припускають, що чоловіки з ожирінням мають вищий ризик захворіти на діабет чи стеатоз печінки (накопичення жиру в клітинах печінки), передає ВВС.

Дослідження провела група науковців із різних країн, зібравши дані із 189 інших досліджень по всьому світу, участь у яких узяли загалом майже 4 млн людей.

Згідно із їхніми висновками, опублікованими у журналі Lancet, надмірна вага займає друге місце після куріння у списку головних причин передчасної смерті у Європі і Північній Америці.

"Кожен сьомий випадок передчасної смерті в Європі і кожен п'ятий у Північній Америці наразі пов'язаний із надлишковою вагою й ожирінням", - розповів один із дослідників професор Річард Пето.

За даними дослідження, серед жителів Північної Америки ризик померти до 70 років у чоловіків із ожирінням - 29%, тоді як у із нормальною вагою - 19%.

Водночас серед жінок, що мають ожиріння, ризик померти до 70 років складає 14,6%, із нормальною вагою - 11%.

В середньому люди, що страждають на ожиріння, помирають на три роки раніше, аніж люди із нормальною вагою. У серйозних випадках тривалість життя може скоротитися на 10 років.

Висновки вчених суперечать так званому "парадоксу ожиріння", згідно з яким огрядні хворі показують кращу виживаність, ніж люди з нормальною вагою.

Від надмірної ваги або ожиріння страждають близько 30% населення Землі: це близько 2,1 млрд осіб.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ