Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Польський Сейм прийняв "скандальний" законопроект про реформу Верховного суду

Польський Сейм сьогодні ухвалив законопроект про реформу Верховного суду, що фактично переводить цей орган під контроль Мін'юсту, передає УНН з посиланням на Deutsche Welle.

Незважаючи на застереження Євросоюзу і опозиції, польський Сейм ухвалив законопроект про реформу Верховного суду. На думку експертів, спішно внесені на нічному засіданні правового комітету поправки не усувають його недоліки. Глава опозиційної партії "Громадянська платформа" навіть назвав день голосування "чорним днем ​​для Польщі".

Зазначається, що критики реформи судової системи переконані, що вона поховає принцип розділення влади і підірве демократію в Польщі. Реорганізація Верховного суду передбачає відставку його голови і суддів, якщо тільки Мін'юст не збереже за ними посади після вступу законопроекту в силу.

Президент Польщі Анджей Дуда підписувати скандальні законопроекти щодо судової реформи відмовився.

"Органи юстиції мають бути реформовані, але вони повинні бути реформовані розумно", - заявив він.

Віце-президент Єврокомісії Франс Тіммерманс, може почати процедуру по 7 статті договору ЄС, яка передбачає санкції аж до позбавлення країни-порушниці права голосу. Нарада про можливість застосування цієї процедури пройде в Єврокомісії вже в кінці липня.

УНН

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ