Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Суміші для куріння впливають на людину так само, як психотропні речовини

Фруктові суміші для паління мають такий самий вплив на організм, як і психотропні речовини. Про це повідомили у прес-службі МОЗ України відповідно до даних Комітету контролю за наркотиками.

Відтак, Міністерство охорони здоров'я на підставі звернень правоохоронних органів розпочало роботу щодо вивчення необхідності запровадження заходів контролю за хімічними сполуками, які містяться в так званих „міксах" - рослинних сумішах для паління, як-от "EspeciaLegalizeMix", "SpiseGold", "SpiseDiamond", "Afghan-mix", „Afghanessence", "Afghan incense" та ряду інших.

Внаслідок проведених заходів встановлено наявність у сумішах для паління синтетичних канабіноїдів та ряду їх гомологів, які за своєю структурою та дією на організм людини аналогічні особливо небезпечній психотропній речовині - тетрагідроканабінолу, включеному до переліку наркотичних засобів, психотропних речовин, прекурсорів та забороненому для використання на території України. Зазначені речовини у разі зловживання ними можуть викликати порушення функціонування життєво важливих органів людини та викликати глибокі психічні розлади.

Ці висновки слугували підставою для визнання сумішей для паління предметом злочину за ознаками ст. 305 КК України (контрабанда наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів).

Наразі з урахуванням пропозицій правоохоронних органів та з метою запобігання обігу речовин, які є предметом зловживання та подальшого їх розповсюдження, Міністерство охорони здоров'я розробло проект змін до Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів. Зазначений законопроект пройшов погодження в центральних органах виконавчої влади.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ