Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Силовий розгін – це спроба «злити» Авакова, - Снєгирьов

Основна складова учорашнього, 13 березня, розгону редута на станції Кривий Торець була суто у політичній площині. Таку думку сьогодні, 14 березня, в коментарі Гал-інфо висловив співголова ГІ «Права Справа», воєнний експерт Дмитро Снєгирьов.

Він нагадав, що напередодні силового розгону блокади відбулася зустріч міського голови Львова, лідера «Самопомочі» Андрія Садового з Президентом України Петром Порошенком в Адміністрації Президента за участі міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

«За інформацією Садового, розмова з президентом була дуже напружена. Сам Аваков участі у розмові не брав. Цікаво, що розгін учасників блокади торгівлі з окупантами відбувся вже на наступний день. Основну роль при цьому на себе взяло навіть не МВС, а СБУ», - сказав Дмитро Снєгирьов.

Він наголосив, що підозрілим виглядає рішення розблокувати не усі заблоковані активістами залізничні колії, а лише одну ділянку на станції Кривий Торець, де розміщений редут «16 добровольчого батальйону».

«Це свідчить про те, що на меті було не вирішення проблеми розблокування залізничних колій і зняття блокади, а йшлося про спецоперацію, яка мала підставити Садового. Мовляв, саме після зустрічі відбувся силовий розгін. Це мало б свідчити про певні домовленості між Порошенком та Садовим», - сказав Дмитро Снєгирьов.

Дмитро Снєгирьов переконаний, що ця спецоперація була чітко спланована з однією метою – дискредитації Садового.

«Але у чому недолугість, так це у тому, що ніхто не очікував зворотній ефект. Реакцією стала хвиля протесту та захоплення адмінбудівель в інших регіонах України. Більше того, підставити хотіли не лише Садового, але й Авакова на якого вирішили повішати усіх собак. Одночасно вирішували два питання – дискредитація Садового і дискредитація Авакова та перенесення можливого кровопролиття на конкретну особу», - сказав він.

Експерт наголосив, що саме за посаду Авакова веже два роки йде протистояння.

«Коаліція Народного фронту і БПП тримається на посаді Авакова. Порошенко має рахуватися з Народним фронтом, адже у розпорядженні Авакова не лише МВС, але й парамілітарні структури типу «Азову». Створення негативного іміджу навколо міністра внутрішніх спав дозволяє правильно формувати громадську думку, проводити паралелі між «Беркутом» і КОРДом, між студентами Євромайдану та учасниками блокади», - наголосив він.

За його словами, організаторам спецоперації не вдалося вирішити питання деблокування залізниці.

«Цікаво, що об’єктом уваги завжди є один і той самий редут у Кривому Торці на якому вже були зіткнення. Перший розгін за допомогою «тітушок» теж відбувався на цьому редуті. Якби йшлося про те, що є лише один редут, тоді можна було б зрозуміти, але їх є кілька. Навіщо ж тоді це робити? Такими діями дали можливість навпаки створити інформаційний привід та мобілізувати сили на інших редутах.

Якби хотіли вирішити цю проблему, то операція б передбачала зачистку усіх редутів одночасно. Розгін одного блокпоста не вирішує поставлених завдань про силове зняття блокади», - наголосив Дмитро Снєгирьов.

Він також наголосив, що Порошенко дистанціюється від цього і перекладе всю відповідальність на Авакова.

«Бачимо і характерний інформаційний супровід операції - корумпована поліція, яка «кришує» незаконну торгівлю. Прикметна і особлива зацікавленість Аброськіна до цієї ділянки. А Порошенко над конфліктом, тобто це внутрішня розборка між блокувальниками і корумпованими поліцейськими та СБУ», - сказав він.

Дмитро Снєгирьов переконаний, що блокада буде продовжуватися, а тому ця операція виглядає абсолютно безглуздо.

«Поведінка влади спровокувала на відплатні дії. Ми маємо вже заяви на захоплення адміністративних будівель і це комунальна власність. Могли б також в силовому варіанті розігнати, але зрозуміли, куди їх намагаються втягнути. Ми бачимо, як ціла низка подій закрутилася навколо одного окремо взятого міністерства і посади», - сказав Дмитро Снєгирьов.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ