Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Триває візит делегації Збройних Сил України до Литовської Республіки

Продовжується візит делегації Збройних Сил України на чолі з начальником Генерального штабу – Головнокомандувачем Збройних Сил України генералом армії України Віктором Муженком до Литовської Республіки. Про це повідомили в прес-службі Генштабу України.

Сьогодні, 23 листопада, у мальовничому, але водночас і звитяжному Вільнюсі Начальник Генерального Штабу Віктор Муженко і гості з України взяли участь в урочистостях, присвячених Дню Збройних Сил Литовської Республіки та 98-ї річниці відновлення Збройних Сил Республіки Литви, створених 23 листопада 1918 року наказом першого Прем’єр-міністра Литви Аугустінаса Вольдемараса.

Епіцентром відзначення стала соборна Площа Вільнюса. Урочистий парад військ Збройних Сил Литви відбувся на проспекті Гедиміна та на площі Незалежності. Парад приймало вище політичне та військове керівництво Литви: Верховний Головнокомандувач - Президент Литовської Республіки Даля Грибуаскайте, Міністр оборони Литовської Республіки Юозас Олєкас, Головнокомандувач Збройних Сил Литовської Республіки генерал-лейтенант Йонас Вітаутас Жукас. Серед запрошених гостей були іноземні посли, військові аташе, жителі Вільнюса та гості.

У параді також взяли участь підрозділи країн, які прибули для участі в міжнародних багатонаціональних навчаннях «Залізний Меч 2016».

Увагу присутніх пригорнуло проходження Литовсько-Польсько-Української бригади. Про успішність реалізації цього трьохстороннього проекту у середу вранці литовським медіа розповів Начальник Генерального Штабу України.

Генерал армії України Віктор Муженко звернув увагу на цікаву історичну паралель - перший Прем’єр-міністр Литви Аугустінас Вольдемарас був представником на Конгресі народів позбавлених незалежності, скликаним Українською Центральною Радою у вересні 1917 року в Києві. Попри часову відстань у майже сто років і незворотність відновлення державних суверенітетів України та Литви, ворог наших держав залишився незмінним.

- Українське військо вдячне за отриману матеріальну технічну, медичну та морально-психологічну допомогу з реабілітації поранених у профільних закладах Литви. Це вкотре засвідчує споконвічні дружні стосунки та готовність стати у взаємній обороні перед спільним ворогом, - сказав генерал армії України Віктор Муженко.

Він також повідомив, що Україна використовує освітні та навчальні можливості для українських офіцерів та сержантів у військових навчальних закладах Литви та Балтійському коледжі оборони. Саме там українські військовослужбовці практично засвоюють освітні стандарти, військові методи та процедури НАТО для подальшого впровадження в українських підрозділах. Збройні Сили України отримують потужну допомогу від груп литовських інструкторів, які навчають українські підрозділи.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ