Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

Українців чекає перехід на хліб з неякісної пшениці

Велика кількість опадів на початку літа призвело до того, що лише третина української пшениці нового врожаю згідно з чинним стандартом зможе вважатися продовольчої, пише "Коммерсант-Україна". Розуміючи, що це призведе до значних збитків аграріїв, уряд пропонує знизити стандарт. Якщо це відбудеться, то випікати хліб без хімічних добавок буде неможливо, відзначають пекарі.

Як повідомили "Комерсанту" в прес-службі віце-прем'єра Віктора Слаути, координаційну раду з питань агрополітики при Кабінеті міністрів доручив Держспоживстандарту внести на 2010-11 маркетинговий рік зміни в діючий стандарт ГОСТ 3768:2010, що регламентує вимоги до якісних показників пшениці. Від докладніших коментарів в прес-службі відмовилися. Проте джерело газети в Мінагрополітики вчора повідомив, що мова йде про збільшення граничної норми вмісту в пшениці пророслих зерен: "Це необхідно для того, щоб віднести до класу продовольчої пшениці як можна більший обсяг врожаю. Зараз в найбільш постраждалих від великої кількості опадів регіонах працюють комісії , які повинні надати дані, необхідні для внесення змін до стандарт ".

Тим часом, згідно з чинним стандартом в партії пшениці групи А (використовується в борошномельної галузі та хлібопеченні) дозволяється зміст не більше 2% пророслих зерен для I класу і 3% - для II і III класів, групи Б (використовується для продовольчих і непродовольчих цілей) - 4%. При наявності пророслих зерен вище цих норм пшеницю відносять до VI класу і використовують для відгодівлі худоби і непродовольчих потреб.

За оцінками директора аналітичного центру "Украгроконсалт" Сергія Феофілова, в нинішньому році до продовольчої пшениці можна буде віднести не більше 30-35% пшениці, тоді як в 2009-му - 40-50%. Настільки масштабної проблеми з пророслими зернами в Україні ще не було, говорить генеральний директор компанії "Волари" Юрій Гордейчук. "Якби в країні було недостатньо перехідних залишків, можна було б говорити про дефіцит продовольчої пшениці", - відзначає голова Союзу сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів Іван Томич.

Як заявив заступник голови Асоціації фермерів і приватних землевласників України Василя Ярошовця, сільгоспвиробники підтримують намір уряду внести зміни до держстандарт. "Якщо цього не зробити, аграрії отримають величезні збитки - вирощена ними пшениця буде віднесена до нижчих класів і продана дешево", - говорить він. За даними групи "Німецько-український аграрний діалог", на минулому тижні в портах пшениця II класу коштувала 1,2 тисячі гривень за тонну, III класу - 1,15 тисячі гривень за тонну, фуражну пшеницю можна було купити за 900 гривень за тонну.

Проте навіть не дивлячись на зміну стандарту експортери будуть проводити незалежні дослідження партій і не стануть купувати фуражну пшеницю за ціною продовольчої, заявив Гордейчук: "Передбачений в нинішньому стандарті показник вмісту пророщених зерен відповідає міжнародним вимогам. Змушувати нас купувати зерно нижчої якості - все одно що очікувати, що споживач заплатить за протухле м'ясо, як за свіже ".

Зміна стандарту може негативно відбитися на якості хліба, підкреслює гендиректор "Укрхлібпрому" Олександр Васильченко. "Якщо хліб буде виготовлятися з борошна, отриманого з пшениці з високим вмістом пророщених зерен, він не буде мати обсягу, не пропечеться належним чином, а це позначиться на його смакових якостях та утриманні в ньому корисних речовин", - говорить він. "Не виключено, що несумлінні пекарі, щоб зберегти зовнішній вигляд і смакові якості хліба, будуть використовувати хімічні добавки, - додає співвласник 'Холдингу Т і С' Володимир Слабовський .- Але ми, навіть якщо стандарт буде змінений, не будемо купувати непридатну для випічки хліба пшеницю ".

Подробиці

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ