Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

ВРУ ухвалив Закон про забезпечення експортної експансії

Парламент прийняв Закон про забезпечення масштабної експортної експансії українських виробників шляхом страхування, гарантування та здешевлення кредитування експорту (№2142а), ініційований представниками фракції Радикальної партії. За відповідне рішення проголосували 237 народних депутатів. Повідомила прес-служба Комітету Верховної Ради з питань фінансової політики і банківської діяльності.

За словами Голови Комітету Верховної Ради з питань фінансової політики і банківської діяльності Сергія Рибалки, за останні роки прискорилась технологічна деградація України, що є причиною її бідності. «Доти доки ми будемо продавати за кордон руду, металобрухт, примітивні добрива чи ліс-кругляк, а не складні верстати, телефони чи літаки, доти немає шансу зробити більшість громадян України заможними! Ми зобов’язані об’єднати наші зусилля для кардинальної зміни ситуації. Головна мета – цілеспрямоване стимулювання експорту українських товарів з високою доданою вартістю. Один із інструментів – створення Експортно-кредитного агентства», – наголосив Сергій Рибалка.

Він підкреслив, що в більшості розвинутих країн світу подібні інститути розвитку потужно працюють вже багато десятиліть, а в Європі Експортно-кредитні агентства відсутні лише в трьох країнах – Албанії, Молдові та Україні.

«Система підтримки експорту – важливий механізм підтримки стабільного курсу гривні. Ситуація у банківський системі не покращується. Відновлення економіки після глибокої кризи практично немає. Хитка стабільність тримається на кредитах МВФ. До наступної світової кризи можемо підійти у ще гіршому стані. У нас немає іншого виходу, як будувати стимули для розвитку. Наш проект повністю відповідає відповідним директивам Євросоюзу», – зауважив Сергій Рибалка.

Голова фінансового комітету повідомив, що до робочої групи з підготовки документу входили представники фінансового комітету та комітету з промислової політики під керівництвом Віктора Галасюка, а також велика група експертів, представників бізнес-асоціацій, іноземні фахівці. Окрім цього було проведено чималу роботу з його доопрацювання, у тому числі, разом із урядовими фахівцями. В результаті роботи із Мінекономрозвитку та керівниками Уряду комітет отримав повноцінну підтримку Прем’єр-міністра України.

«До другого читання законопроекту надійшло 148 пропозиції від народних депутатів України. Законопроект доопрацьований не тільки технічно, але й концептуально. Було вирішено запропонувати розширити поле діяльності Експортного кредитного агентства. Якщо у першому читанні його діяльність була обмежена страхуванням експортних ризиків і елементами гарантування, то до другого читання запропонований більш комплексний підхід. Агентство має стати системним інструментом державної підтримки експортної діяльності. Система підтримки експорту в Україні дасть можливість вирівняти умови конкуренції з іншими країнами та допоможе, нарешті, вирватися із бідності», – наголосив Сергій Рибалка.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ