Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Ярославський купує Інго Україна

Український бізнесмен Олександр Ярославський придбав страхову компанію Інго Україна. Про це НВ Бізнес повідомили одразу три незалежні джерела.

За словами менеджера однієї із компаній, яка співпрацює з Інго, працівники страхової повідомляють, що угоду про купівлю-продаж закрили минулого тижня.

Голова правління Інго Україна Ігор Гордієнко відмовився підтверджувати інформацію, посилаючись на корпоративні правила, хоча і не спростував факт зміни власника. «Ми готуємо публічну інформацію [прес-реліз], надамо її з цього приводу за один-два тижні. Я не можу більше нічого додати», – сказав він.

На дзвінки сам Ярославський не відповідав. У прес-службі його фінансово-промислової групи DCH до момент виходу статті не встигли підготувати відповідь на запит.

До липня 2015 року страхова компанія Інго Україна разом із Інго Україна Життя входили у структуру російської компаніх IнВест-Полiс (володіє СК Інгосстрах в Росії). Надалі фінустанови перейшли групі юридичних осіб, зареєстрованих на Кіпрі. Кінцевий бенефеціар чи контролер не відомі.

Росіяни на українському страховому ринку себе добре почували. Інго процвітала в сегменті автострахування, медичного страхування, захисту ризиків водного транспорту, цивільної авіації. Близько 7 млн гривень росіяни вклали у власний медичний центр. Тож ще за півроку до продажу заявляли, що не мають наміру йти.

Зміна власників відбулася після нових вимог українського законодавства, згідно з яким українські фінансові регулятори можуть позбавити ліцензій компанії, що належать країні-агресору. Жоден з кіпрських акціонерів Інго не має істотної частки в капіталі компанії, тож не зобов’язувався розкривати свої дані.

Саме тому українські експерти тоді охрестили зміну російської прописки на кіпрську виключно технічним продажем. І досі прямими власниками Інго де-факто моде лишатися російський бізнесмен Олег Дерипаска та італійський страховик Generali (який володіє 38,5% Інгосстраха).

Наприкінці минулого року в кулуарах фінансового сектору з’явилися чутки, що Ярославський вирішив повернутися на фінансовий ринок. До 2010 року він володів УкрСиббанком, яку пізніше продав французкій групі BNP Paribas, та страховою компанією Український страховий альянс (УСА), яку продали французькій AXA Group.

Спершу, російське видання Коммерсантъ написало, що Ярославський цікавився покупкою російського активу в Україні – Сбербанком. Проте угода зірвалася. Тепер, як розповідає на правах анонімності радник голови правління однієї зі страхових компаній, з’явилася інформація, що росіяни домовилися із Ярославським про «взаємообмін» іншими активами, аби зменшити ризики ведення бізнесу, які працюють у ворогуючих країнах.

То ж така активність українського бізнесмена Ярославського, як каже голова комісії зі страхування Українського товариство фінансових аналітиків Вячеслав Черняховський, ще раз підтверджує думку, що він дійсно має намір придбати банк та страхову компанію, повторивши свій успіх із Укрсибом.

На офіційній сторінці DCH навіть відведений окремий розділ Фінанси, який поки лишається пустим. (http://www.dch.com.ua/ua/invest_port/new/#)

Росіяни могли відмовитися від українського активу, бо бізнес потрібно розвивати, а робити нові інвестиції надто ризиковано.

«Інго дійсно можуть бути потрібні додаткові інвестиції на розвиток. Бо на корпоративному секторі, на якому вони спеціалізуються, зараз дуже велика конкуренція, їх підтискають, а чогось нового Інго не пропонувала в останні роки», – каже заступник генерального директора СК Талісман страхування Ася Трубіцька. У таких умовах, коли акціонер не дає кошти на розвиток, а конкуренція росте, втриматися на прибутках компанії довго не вдасться.

Опитані експерти зі страхового ринку не беруться оцінювати можливу вартість, за яку Ярославський придбав компанію Інго. Компанія не розкриває чітку структуру активів, пояснює Черняховський. Умови угоди теж до кінця не відомі, та й ситуація на ринку в Україні наразі занадто не певна, щоб можна було назвати ринкові ціни.

Проте в цілому, як актив Інго є доволі хорошим надбанням, упевнені співрозмовники НВ Бізнес. «У них непогане ІТ-забезпечення, у них точно порядок в обліковій системі, у них добре вибудувані продажі, компанія в цілому системна», – робить оцінку Трубіцька. Особливою цінністю компаніє є програма медичного страхування.

До того ж, Інго має хороший бренд та репутацію, це одна із компаній, які платять за страховими випадками, виконують нормативи і лишаються платоспроможними. Тож назву, цілком ймовірно можуть лишити.

«З іншого боку, у компанії приріст на рівні інфляції. Тобто це велика усталена компанія, яка вичерпала свій ріст. Тож цілком не виключено, що Ярославський захоче привести із собою нову компанію. Наприклад, того Олександра Мельника, з яким працював по УСА», – каже Черняховський.

НВ Бізнес

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ