Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

ЄС вимагає звільнити Умерова - заява

Європейський Союз закликає негайно звільнити заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова, якого окупаційна влада анексованого Криму незаконно утримує у психіатричній лікарні. Заяву речника Зовнішньої служби ЄС поширили сьогодні у Брюсселі.

Раніше із закликом негайно звільнити Ільмі Умерова виступили міжнародніправозахисні організації і влада України.

"Примусове психіатричне лікування та обстеження заступника голови Меджлісу Ільмі Умерова, якого звинуватили в "сепаратизмі" у травні 2016 року, є явним порушенням міжнародних стандартів у сфері прав людини, - сказано в заяві. - Ми закликаємо до його негайного звільнення і, враховуючи серйозні побоювання за стан його здоров'я, забезпечити термінове і належне медичне обслуговування".

Речник Зовнішньої служби ЄС наголошує, що Євросоюз неодноразово звертав увагу на погіршення ситуації з правами людини у Криму і Севастополі після анексії півострова Росією.

"Заборона діяльності Меджлісу, який є органом самоврядування кримських татар, та визначення його "екстремістською організацією" серйозно порушили права кримських татар", - сказано в ЄС.

У зв'язку з цим у Брюсселі повторили заклик гарантувати безпечне повернення в Україну всіх українських громадян, які незаконно утримуються в Росії, в тому числі, режисера Олега Сенцова й активіста Олександра Кольченка, які були засуджені рік тому з "порушеннями міжнародного права і елементарних стандартів правосуддя".

"Європейський Союз, як і раніше, відданий повному виконанню своєї політики невизнання незаконної анексії Кримського півострова", - наголосили в ЄС.

BBC Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ