Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В Мостиськах перепоховали загиблих в 1939 році вояків Війська польського

25 листопада, у м. Мостиська відбулось поховання 85 вояків Війська польського, що загинули у 1939 році. Їх останки були віднайдені Товариством пошуку жертв війни «Пам'ять».
Міністр національної оборони Республіки Польща Антоні Мацеревич та заступник Міністра оборони України генерал-майор Олег Шевчук 25 листопада взяли участь у заходах у місті Мостиськах, пов’язаних з перепохованням польських військовослужбовців, які загинули на території сучасної Львівської області у 1939 році під час наступу нацистських загарбників.
 

Історична довідка.

З часу закінчення Другої світової війни минає сімдесят років. Але багато її сторінок, зокрема участі в ній українців, залишаються ще досі не розкритими. Маловідомою сторінкою світової історії є участь українців у складі Польського війська, у бойових діях на початку Другої Світової війни у вересні 1939 року.

Слід зазначити, що серед польських громадян, які проходили строкову військову службу в Польському війську було багато етнічних українців, адже у міжвоєнний період землі Галичини, Холмщини, Підляшшя, Західної Волині, Західного Полісся, Посяння та Лемківщини перебували під владою Другої Речі Посполитої. Національний склад війська був неоднорідним: крім поляків та українців в складі армії знаходилися євреї та білоруси.

Німецька армія мала безперечну матеріальну та чисельну перевагу над польським військом, та попри те, пліч опліч з польськими вояками, героїчно відбивали шалений наступ нацистського агресора українці, білоруси, євреї.

Більшість з них сумлінно виконали свій військовий обов’язок, чимало загинуло та було скалічено у перші дні початку Другої Світової війни.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ