Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

120 дітей на Львівщині зараз чекають на родину. Як їм допомогти, пояснює Володимир Лис

Начальник служби у справах дітей обласної державної адміністрації Володимир Лис розповів, як відбувається процедура усиновлення, і куди звертатися людям, які хочуть взяти дитину у родину.

За словами, Володимира Лиса, станом на сьогодні усиновленню підялгають 400 дітей, але не влаштованими з них є близько 120. 

Які діти підлягають усиновленню? 

Діти, які підлягають усиновленню, можуть бути у прийомних родинах, у дитячих будинках сімейного типу, або перебувати під опікою, але це тільки у тому випадку, коли опікун дає дозвіл на усиновлення дитини. Опіка надається тоді, коли дитина сиротіє або батьків у судовому порядку позбавляють батьківських прав. Ще може бути вилучення дитини із родини без позбавлення батьківських прав. Такий захід застосовують, коли бачать,  що батьки не можуть впоратися. Тоді дітей забирають за рішенням суду, і вони можуть бути влаштовані під опіку, у прийомну родину чи дитячий будинок сімейного типу, але у цьому випадку дитина не підлягає усиновленню. 

Дитина перебуває на обліку до року, і якщо батьки впорались, вони мають написати заяву і забрати дитину, якщо взагалі не цікавляться долею дитини і не планують вирішувати проблеми, то служба у справах дітей може почати процес позбавлення батьків батьківських прав. Тільки після цього дитина набуває статус дитини позбавленої батьківського піклування і стає на облік з усиновлення.

Може бути ситуація, коли батьки за рішенням лікарів не можуть виконувати свої обов'язки. За проблеми зі здоров'ям  ми не можемо карати людей, тому діти можуть бути вилучені з родини, прилаштовані в прийомну родину, але вони не можуть бути усиновлені. Крім того, якщо батько чи мати потрапляють у в'язницю, а другого з батьків немає, то до моменту виходу із в'язниці батька чи матері дитина потрапляє у сімейній формі виховання. Після виходу на свободу мама чи тато має пріоритетне право над опікою, якщо такого бажання не виявляють, що трапляється у 50% випадків, то тоді можна позбавляти матір чи батька батьківських прав, і дитину можна буде усиновити.  

Прийомні-батьки і батьки-вихователі повністю свідомі, що це не усиновлення, і що це не їхні діти.  Тому усиновлювач має право взяти дитину з прийомної родини чи з будинку сімейного типу, але прийомні батьки у такому випадку мають пріоритетне право на усиновлення.  Якщо вони відмовляються і не дають усиновити дитину іншим, то ми маємо право розірвати договір про створення прийомної родини чи будинку сімейного типу як такий, що не виконує свої функції, оскільки батьки-вихователі не дають можливості реалізувати право дитина на виховання у родині.

Хто має право на усиновлення? 

На сьогодні у Львівській області 99 подружніх пар і самотніх громадян мають бажання усиновити дитину. За законодавством України громадяни нашої країни навіть, якщо вони неодружені/незаміжні, мають право на усиновлення. Іноземці можуть всиновлювати українських дітей тільки за умови, що вони сімейна пара у розумінні українського законодавства, тобто гетеросексуальна родина. Ні зареєстроване партнерство, ні самотні іноземці не мають права на усиновлення українських дітей.  Крім того, вони можуть претендувати на усиновлення дітей віком від 5 років. Українські громадяни, які мають право проживання за кордоном, усиновлюють як іноземці. 

Що треба зробити громадянам, які хочуть усиновити дитину?

Перш за все треба прийти у службу у справах дітей за місцем проживання. До усиновлення мають стосунок тільки служба у справах дітей райдержадміністрацій і міських  територіальних громад. У сільських та селищних територіальних громадах усиновлювачі повинні поїхати до райадміністрації. У службі у справах дітей громадяни пишуть заяву, у якій просять поставити їх на облік кандидатів усиновлювачів. Після цього комісія виїжджає на місце проживання майбутнього усиновлювача, складає акт обстеження житлових умов, і надається перелік документів.

Громадяни мають пройти повне медичне обстеження, включно з довідками про перебуванням на обліках, аналіз на ВІЛ, СНІД, вони мають надати довідку про доходи за останні пів року, довідку про несудимість спеціальної форми. З цими документами усиновлювачі приходять до служби у справах дітей, де надають висновок, чи можуть вони взяти дитину, обговорюють, якої статі і якого віку дитину хотілося б. Після цього служба направляє на навчання до центру соціальних служб. По завершенню навчання громадяни стають на облік, і служба через базу показує дітей, які можуть підійти майбутнім батькам.  Якщо знаходиться дитина, яка подобається, видається направлення  на 10 днів для знайомства. Крім того, усиновлювачі підписують договір про нерозголошення. 

Як відбувається процедура усиновлення? 

Якщо дитина сиротіє, то за перший місяць її ставлять на облік. Спочатку цю дитину пропонують забрати кандидатам з того району, де дитина перебуває на обліку. Вони мають першочергове право. Якщо кандидатів за місяць у районі не знайшлося, то анкета дитини передаються на обласний рівень. У нас немає черги з кандидатів, будь-хто з них може бажання забрати цю дитину. Якщо охочі з'являються,  то ми виписуємо направлення на 10 днів, щоб батьки йшли на контакт з дитиною. Це фіксується працівниками служби на місці.  Якщо бачать, що контакт можливий, то дозвіл можуть продовжити ще на 10 днів і далі, поки контакт не встановиться остаточно. Дитина - це не товар, її не можна просто так обрати і взяти в родину одразу. Буває, якщо дитина маленька, то це відбувається майже одразу, а старшим треба звикнути, притертися.  Одразу і батькам, і дітям важко звикнути один до одного.

Як готують батьків до усиновлення?

Для того, щоб батьки і діти краще і легше знаходили спільну мову,  є курси для усиновлювачів. Їх проводить центр соціальних служб. Ми навчаємо і опікунів, і прийомних батьків, і батьків-вихователів. За курс ми потенційно бачимо, на що людина здатна, чи може вона взяти одну дитину, чи більше, наскільки люди готові. Ми навіть зустрічаємось з випадками, коли імітують вагітність, і навіть рідні не знають. На навчання приходять різні фахівці: від психологів до медиків, священнослужителів. Є основні модулі на яких ми розповідаємо, як батькам поводитися з дитиною, як звикати, обговорюємо етичні, законодавчі моменти. Бувають випадки, коли люди приходять на навчання, і мрії розбиваються, але це краще на цьому етапі, ніж коли дитина вже у родині, бо зважати варто не тільки на те, що це морально важко визнати, що ти не можеш впоратися, але й на те, що коли усиновлювача позбавляють батьківських прав, дитина претендує на його майно. 

Яку допомогу отримують батьки-усиновлювачі?

Оскільки дитина за рішенням суду потрапляє до родини на правах рідної, батьки можуть змінити ім'я по батькові, дату народження дитини, вона за законом стає рідною і втрачає статус дитини-сироти чи дитини позбавленої батьківського піклування. Батьки у такому випадку отримують від держави допомогу як при народженні дитини, мають право на декретну відпустку, а за сучасним законодавством і батько, і мати мають право на декрет. 

Чи буває так, що після усиновлення дитину повертають?

Бувають випадки розусиновлення. Це трапляється тоді, коли  батьки  недооцінили себе, не врахували певні труднощі.  Буває і позбавлення батьківських прав усиновлювачів. Для того, щоб таке траплялося як можна рідше, передбачено нагляд за усиновленими дітьми. Перші 3 місяці ми заходимо кожен місяць. Це робиться коректно, бо у нас є таємниця усиновлення, і за її розголошення можна отримати термін до 3 років.  Тим не менш ми дивимось, чи нагодована дитина, чи стали на облік до педіатра,  чи дитина ходить до школи. Далі ходимо десь раз на рік, а як мине з моменту усиновлення 3 роки, рекомендовано відвідувати родину десь раз на 3 роки. Якщо усиновлювачі з дитиною переїжджають до іншого регіону, то вони зобов'язані нас попередити. Ми повідомляємо іншу службу з того регіону, де вони мешкатимуть, для такого ж контролю. Якщо до нас приїжджає сім'я усиновлювачів, то ми теж повинні їх взяти під свій контроль.

Олеся Філоненко

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ