Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

7 перспективних відкриттів та розробок ХХІ століття

Світ в ХХІ столітті дуже динамічний та непередбачуваний. Та все ж, які з винаходів та розробок, зроблених після 2000 року є найбільш перспективними?

Комп’ютери сьогодні в десятки або й сотні разів потужніші, ніж 20 років тому, в теперішній час за один день на Землі робиться більше фотознимків, ніж взагалі було зроблено за ціле ХІХ ст., розробляються матеріали з неймовірними властивостями, а серед пустелі будуються міста майбутнього з хмарочосами понад 800 м у висоту.

Екзоскелет та сенсорні протези. Тут відразу можна працювати в обох напрямках – промисловість та охорона здоров’я. Люди з інвалідністю чи проблемами з опорно-руховою системою, або ж просто тимчасово недієздатні, в ближчому майбутньому зможуть самостійно пересуватися з допомогою екзоскелетів, а сенсорні протези цілком замінять втрачені кінцівки, виконуючи сигнали від мозку та подаючи сигнали мозку про дотик, тепло тощо. В промисловості екзоскелети допоможуть вантажникам піднімати такі вантажі, які людина самостійно не може підняти, економити час та місце на складах, робити більш точну роботу. Також ця технологія може бути використана в обороні, надзвичайних ситуаціях (пожежа, стихійне лихо) та інших потрібних сферах.

3D-друк. Ця технологія набирає великих обертів і компанії, які її використовують, попадають в топ найбільш динамічних компаній світу. Також, 3D-друк застосовується у все ширшому спектрі індустрій – механіка і техніка, медицина, робототехніка, авіабудування, машинобудування, екологія, будівництво, декор, ювелірні виробництва, космічні технології тощо. Щоб виконати промисловий зразок, тепер достатньо розробити його в CAD системі, після чого він прямо іде на друк. Порівняно з тривалим процесом традиційного виготовлення зразкової моделі, надрукована модель економить просто масу часу та ресурсів. На цьому етапі 3D-друк вимагає певних навичок інженерії, матеріалознавства та обслуговування принтерів, однак з часом це може бути простим у користуванні атрибутом життєдіяльності людей на рівні звичайного принтера чи сканера.

Відкрите джерело (open source). Продукти інтелектуальної власності, якими автори згідні ділитися з будь-ким задля покращення життя на землі, тепер поширюються на спеціалізованих відкритих сайтах. Це сховище може містити будь-які продукти від інструкції збірки стільця до саморобного комп’ютера. Так, люди можуть зекономити багато грошей, зробивши потрібну річ власноруч, або ж скориставшись чиєюсь розробкою, заробляти самим гроші, виробляючи певний продукт. Існують відкриті джерела к для речей, так і для програмного забезпечення.

Інтернет речей (IoT). Інтернет речей та наступний крок – Інтернет всього є наступним кроком до роботизації та автоматизації будь-яких технологічних процесів, максимального зниження витрат та підвищення ефективності. Ціла система алгоритмів, датчиків, виконавчих пристроїв та центрального контролюючого комп’ютера дозволяє керувати виробничими, логістичними та іншими процесами з допомогою комп’ютера, планшета чи смартфону з будь-якої точки з доступним виходом в інтернет. На сьогоднішній день практично всі провідні компанії світу в більшій чи менші мірі використовують Інтернет речей, а деякі з них просто не можуть існувати в конкурентному середовищі без цього. Системи стають дедалі складними та розумними.

Система очистки океанів. Щодня сотні тон сміття викидається в океани та моря. Питання чистоти океанів набирає критичного характеру. Найгірший вид сміття – це, звісно ж – пластик, який розкладається дуже довго. І цей пластик легший за воді і відповідно плаває на воді, шкодить довкіллю, особливо птахам та морським ссавцям, а також дуже псує вигляд морів. Молодий студент на ім’я Боян Слат розробив високо ефективну систему чистки океанів, яка при тому не створює небезпеки для птахів, риб та морських ссавців, які могли б заплутатися в сітках. За розрахунками Слата, якщо виробити та запустити достатню кількість сіток по всьому Тихому океану, проблему сміття можна вирішити за 20 років. На разі проект на стадії пошуку інвестицій за затвердження в програмі охорони довкілля на Землі.

Передача електроенергії через повітря. Описаний ще на початку XX ст. Ніколом Теслою принцип передачі енергії просто через повітря, вдруге був винайдений нещодавно. З появою телефонів згодом з’явилася відносно проста технологія заряду телефонів на відстані. Якщо пощастить розвинути цю технологію для інших, більших та складніших пристроїв, включаючи транспортні засоби та збільшити радіус дії джерел енергії, можна буде перенести життя всього населення планети на новий рівень. Масивні резервуари палива чи акумульованої електрики з системами передачі будуть непотрібними і не обтяжуватимуть конструкцію транспортних засобів. Загалом, принцип передачі енергії на дистанції та безкоштовної енергії загалом, розробленої Теслою, не отримав підтримки серед інвесторів, оскільки вони не бачили у цьому економічного обґрунтування та окупності інвестицій. Іншими словами, проект був похований суто з меркантильних міркувань.

Дрони. Поширений сьогодні винахід має великі перспективи в майбутньому. Створений як різновид радіокерованого гвинтокрила, квадрокоптер сьогодні виконує нові функції – зонд, роботизована відеокамера, транспортний засіб, новий напрямок в хобі та спорті. В майбутньому дрони можуть виконувати логістичні функції, виконуючи кур’єрські доставки в межах міст. Так можна створити мережу зарядно-диспетчерських станцій по місту та здійснювати автоматизовані кур’єрські послуги. Також, дрони можуть проводити постійний відеомоніторинг і служити "очима" патрульних служб чи осередків захисту довкілля. Ще один напрямок діяльності, який може розгорнутися в майбутньому – наземні та підводні дрони.

David Gulua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ