Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

Аеромедична евакуація по-львівськи: чи була змова з «фірмою Пукаляка»?

Широко розрекламований пілотний проект з аеромедичної евакуації, який на Львівщині фактично стартував з приватного аеродрому відомого цукрового магната, на даний час, схоже, обернувся великим пшиком.

Чому так сталося - тема окремого дослідження. Наразі ж спробуємо з’ясувати, як саме до цього проекту була долучена сумнівна місцева фірма, якою керує Тарас Пукаляк.

Мова про приватне підприємство "Компанія "Перспектива Плюс", яке є власником злітно-посадкового майданчика «Ягелл́он» (аеродрому Jagellon), що розташований в с. Черляни неподалік Городка та який, зокрема, називають «першим в Україні Центром повітряного дозвілля» (згідно з відомостями на його офіційному сайті).

Нагадаємо: ПП "Компанія "Перспектива Плюс" відома, зокрема, тим, що її співвласником є власник Радехівського цукрового заводу Матківський Володимир Богданович, директором - Пукаляк Тарас Михайлович, відомий у тому числі як кандидат на посаду судді місцевого суду.

При цьому ПП "Компанія "Перспектива Плюс" тривалий час має податковий борг перед бюджетом, а її генеральний менеджер, як вдалося з’ясувати з відкритих джерел, упродовж останніх років є обвинуваченим у кримінальній справі про шахрайство в особливо великих розмірах, що упродовж останніх років розглядається в Галицькому райсуді Львова.

Однак повернімося до пілотного проекту запровадження аеромедичної евакуації. Як заявляв, зокрема, вже екс-міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, на першому етапі для його реалізації буде залучено нові сучасні гелікоптери Airbus H-145, які базуватимуться у містах Львів та Київ.

Водночас менше ніж за два тижні після цієї заяви (коли на Львівщині з 1 квітня на постійне чергування заступила перша аеромедична бригада) стало відомо, що пацієнтів транспортуватимуть гелікоптером ДСНС Eurocopter EC 145, який базується за межами Львова: на приватному аеродромі «Ягеллон» неподалік Городка.

Скільки платять з державного бюджету за послуги приватному аеропорту «Ягеллон» - однією з перших намагалася з'ясувати журналістка Радіо Свобода. Однак, як зазначено в матеріалі, «директор приватного аеродрому Тарас Пукаляк не назвав точної суми» та розповів, що між компанією і МВС тривають переговори, у результаті яких буде визначена кінцева ціна за послуги.

Кінцева ціна була зафіксована у договорі про надання послуги з використання об’єктів інфраструктури, необхідних для базування, розташування, обслуговування повітряних суден, в тому числі гелікоптерів, екіпажів повітряних суден, тощо на території Львівської області за межами м. Львова у цілодобовому режимі, що був укладений 05 травня 2021 року за результатами закупівлі між Державною установою "Центр авіаційного забезпечення Національної поліції України", в особі Тарана Олександра Миколайовича, та ПП "Компанія "Перспектива Плюс", в особі Пукаляка Тараса Романовича.

З даної угоди (термін дії якої до 31 грудня) вбачається, що базування та обслуговування гелікоптера аеромедиків в "Ягеллоні", який відповідно до Порядку реалізації експериментального проекту має здійснювати аеромедичну евакуацію, коштує 100 тисяч гривень в місяць, а всього (на період дії договору) – 900 тисяч гривень.

Фото МВС

А тепер про головне: як саме «аеромедичний простір» на Львівщині «дістався» сумнівній фірмі, якою керує Тарас Пукаляк?

З протоколу № 7 від 22.04.2021 року засідання тендерного комітету ДУ «ЦАЗ Національної поліції України», зокрема, відомо, що вищеназвана закупівля була проведена за переговорною процедурою – через відсутність конкуренції з технічних причин.

Також відомо, що для участі в проведенні переговорів ПП "Компанія "Перспектива Плюс" тендерним комітетом було надіслано запрошення від 02.04.2021 року.

Чому було обрано саме цю компанію? Відповідь на дане питання - в протоколі засідання тендерного комітету ДУ «ЦАЗ Національної поліції України» №1.1 від 02.04.2021 року.

З документу відомо, що намір запросити на переговори ПП "Компанія "Перспектива Плюс" тендерний комітет обгрунтував посиланням лишень на один документ: інформаційно-аналітичну довідку Торгово-промислової палати України від 29.03.2021 року. Враховуючи, що згідно цієї довідки було встановлено, що єдиним підприємством, яке може надавати послуги з використання об’єктів наявної інфраструктури для реалізації різних авіаційних проектів за ДК 021:2015: 63730000-5 «Послуги з обслуговування повітряного транспорту» (послуги з використання об’єктів інфраструктури необхідних для базування, розташування, обслуговування повітряних суден, в тому числі гелікоптерів, екіпажів повітряних суден, тощо на території Львівської області за межами м.Львова у цілодобовому режимі), є Приватне підприємство «Компанія «Перспектива Плюс».

Гал-інфо вирішило детальніше дослідити дану довідку, адресовану, як вдалося встановити, директору ПП "Компанія "Перспектива Плюс" Тарасу Пукаляку та підготовлену на запит Тараса Пукаляка від 26.03.2021 року. І – недаремно. Оскільки з’ясувалися факти, які свідчать у тому числі про те, що за цими експертними висновками, оформленими, фактично, як звичайний інформаційний лист, та підготовленими Львівською торгово-промисловою палатою (а не Торгово-промисловою палатою України, як зазначено у вищеназваному протоколі тендерного комітету ДУ «ЦАЗ Національної поліції України») може критися попередня змова – між замовником та учасником: тим самим «єдиним підприємством», директором якого є Тарас Пукаляк.

У числі таких фактів - те, що довідка Львівської торгово-промислової палати, яка підписана її віцепрезидентом В.Б. Корудом та яка не містить жодної аналітики, видана на запит зацікавленої у прийнятті рішення особи – Тараса Пукаляка. На підставі долучених до запиту документів, які надав спеціалістам ЛТПП не хто інший як Тарас Пукаляк, з яким, як відомо, у подальшому буде підписано договір щодо надання «авіаційних» послуг (на 900 тис. грн.) за результатами переговорної (неконкурентної) процедури закупівлі.

Не менш показовим є інший факт. Довідка ЛТПП на запит директора ПП "Компанія "Перспектива Плюс" Тараса Пукаляка була видана за три дні до того, як відбулося засідання тендерного комітету ДУ «ЦАЗ Національної поліції України», на якому було вирішено запросити на переговори ПП "Компанія "Перспектива Плюс".

На цьому ж засіданні, яке відбулося 02.04.2021 року, було вирішено визначити предмет закупівлі: Код ДК 021:2015: 63730000-5 «Послуги з обслуговування повітряного транспорту» (послуги з використання об’єктів інфраструктури необхідних для базування, розташування, обслуговування повітряних суден, в тому числі гелікоптерів, екіпажів повітряних суден, тощо на території Львівської області за межами м.Львова у цілодобовому режимі).

Водночас даний предмет закупівлі (який на той момент ще визначено не було) «чомусь» вказано в довідці ЛТПП від 29.03.2021 року, у якій, зокрема, зазначено, що ПП "Компанія "Перспектива Плюс" є єдиним підприємством, яке може надавати послуги за ДК 021:2015: 63730000-5 «Послуги з обслуговування повітряного транспорту» (…)на території Львівської області за межами м. Львова у цілодобовому режимі).

Далі буде.

Відділ журналістських розслідувань Гал-інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ