Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Андрій Котельник: Академія боксу у Львові – ковток свіжого повітря для молодих спортсменів

У суботу, 22 вересня, знаменитий український боксер Андрій Котельник урочисто відкриє першу в Україні Академію боксу (вул. Щирецька, 36, ТВК «Південний»).

Унікальний проект, створений на базі Львівського училища фізичної культури та боксерської школи Андрія Котельника, матиме назву Академія боксу імені Андрія Котельника і всіляко сприятиме якісній підготовці українських спортсменів до змагань міжнародного рівня. Одразу після урочистого відкриття Академії, яке розпочнеться о 13:00, відбудеться матчева зустріч «стінка на стінка» між боксерами зі Львівщини та інших областей України.

«Аналогів такої Академії в Україні наразі немає, оскільки приватний клуб тісно співпрацюватиме з державною установою, - починає розмову Андрій Котельник. – Нашу ідею вдалося втілити в життя завдяки почесному президенту моєї боксерської школи Петрові Писарчуку, на базі якої буде існувати перша в Україні Академія боксу. Урочисте відкриття Академії боксу припало на 5-річний ювілей моєї боксерської школи. Протягом цього часу наша школа і наш клуб тримався завдяки допомозі наших партнерів та давніх друзів, тому їм окремо хотілося б сказати дякую.

Які результати Вашої боксерської школи від початку її створення?

За п’ятирічний термін ми виховали учасників чемпіонату світу та Європи, чемпіонів України. Мова йде як і про дітей, так і про юнаків. За наш клуб тепер виступають двоє боксерів, які є членами національної збірної України – діючий чемпіон Європи в суперважкій вазі Віктор Вихрист та Дмитро Замотаєв – бронзовий призер чемпіонату Європи, бронзовий призер Європейських Ігор в Баку, чемпіон Європи серед молоді та бронзовий призер чемпіонату світу серед юніорів. П’ять років – невеликий відрізок часу, але певні результати у нас уже є, а це не може не радувати.

Хто є ініціатором відкриття першої в Україні Академії боксу імені Андрія Котельника?

Директор ЛУФК Степан Родак та мій благодійний фонд, який і є ініціатором відкриття боксерської школи та Академії, а також багатьох різних турнірів, які були проведені протягом останніх п’ятнадцяти років. На жаль, в останні роки бокс у Львові не дає таких результатів, які б ми хотіли бачити. Училище фізичної культури кожного року було одним з організаторів боксерських турнірах на мої призи, тому керівництво закладу бачило усе, як то кажуть, від «а до я». Наша ідея з керівником ЛУФК – дати мотивацію спортсменам рівнятися на когось. Львів завжди мав славні традиції у боксі, виховав багатьох титулованих боксерів, тому відкриття Академії боксу – це ковток свіжого повітря для молодих спортсменів та загалом в розвиток цього виду спорту в Україні.  

На думку директора ЛУФК Степана Родака, у мене є статус та ім’я, тому це допоможе юним спортсменам добиватися кращих результатів. А у новому залі з двома сучасними рингами та усім іншим сучасним спортивним інвентарем це буде набагато легше. Будучи студентом ЛУФК, про такі умови підготовки я навіть не мріяв. Колись я дуже хотів відкрити свій зал, скажімо десь у підвальному приміщенні, але аж ніяк не вірив, що ця ідея переросте в першу в  Україні Академію боксу. Впевнений, що наша боксерська зала є однією з кращих в Україні. Нікому не секрет, що таких умов в училищі у хлопців немає. У них під руками будуть два боксерські ринги, басейн, сауна та готель, які є на території ТВК «Південний».

Скільки дітей займаються боксом у Вашій школі?

Приблизно 50-60 дітей. У боксерській школі наразі працюють три тренери, а в Академії боксу працюватимуть ще троє. Відомий у минулому боксер Роман Джуман буде головним тренером Академії, а куратором усіх тренерів буде багаторічний головний тренер збірної України з боксу, заслужений тренер України Дмитро Сосновський. Також у нас є домовленість що на базі боксерського клубу «Гетьман», що розташований у Сихівському масиві, готуватимуть боксерів для Академії боксу. Цей клуб виховав чимало відомих боксерів, тому впевнений, що наша співпраця буде продуктивною і неодмінно дасть результат.

Нещодавно у Вашому боксерському залі тренувалася національна збірна України.

Дуже приємно було отримати схвальні відгуки на свою адресу. Чимало боксерів в один голос заявили, що зал дійсно професійний і в ньому можна готуватиме справжніх чемпіонів до титульних поєдинків. Дуже б хотілося, щоб наші вихованці Академії переросли хоча б до тих, які виборюватимуть путівки на Олімпійські Ігри. Наша першочергова ціль – підготувати учасника до Олімпійських Ігор-2024, що відбудуться в Парижі.

Чи плануєте залучати до Академії боксу імені Андрія Котельника боксерів не тільки з Львівщини, а й з інших регіонів України?

Так, оскільки це статус. Львівське УФК є одним з кращих в Україні, тому є надія, що кращі молоді боксери приїжджатимуть до Львова. Молодих боксерів у нас достатньо, а от показати справжній результат можуть далеко не всі. Двері нашою Академії відкриті для всіх. Тут у хлопців буде можливість не тільки здобувати загальну середню освіту, а й якісно тренуватися під керівництвом професійних наставників.  

Під час боксерських турнірів на Ваші призи часто до Львова приїжджали відомі боксери. Відкриття першої в Україні Академії боксу, мабуть, не стане.

Так. Почесними гостями будуть Сергій Дзінзірук, Володимир Колесник та Сергій Данильченко. Дзінзірук – шестиразовий чемпіон світу серед професіоналів за версією WBO, Колесник – срібний призер чемпіонату світу серед любителів, а Данильченко – чемпіон Європи, бронзовий призер чемпіонату світу та бронзовий призер Олімпійських Ігор в Сіднеї. З діючих боксерів – вищезгадані  Віктор Вихрист та Дмитро Замотаєв. На міжнародних змаганнях вони представляють мою боксерську школу.

Звісно, серед запрошених чимало наших друзів-меценатів та людей, які фінансово допомагали цьому проекту втілитись в життя. Будуть також наші керівники з міської та обласних рад, запрошений і голова Львівської ОДА.

Після завершення офіційного відкриття Академії боксу відбудеться матчева зустріч між боксерами з України «стінка на стінку».

Так, Львівські боксери протистоятимуть боксерам з інших областей України. Поєдинки розпочнуться о 14:00. Користуючись нагодою, запрошую усіх шанувальників боксу на урочисте відкриття Академії, а також на матчеву зустріч, яка обіцяє бути дуже цікавою.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ