Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Безоплатні пологи: що саме гарантує держава, - пояснює МОЗ

Щороку в Україні народжують близько 200 тисяч жінок і важливо, щоб кожна з них, а також новонароджені, отримували кваліфіковану та якісну медичну допомогу.

З початку року вже 107,5 тисяч жінок звернулися за медичною допомогою за допомогою пологів за Програмою медгарантій. Загалом 306 лікарень та пологових будинків уклали договори з Національною службою здоров'я на надання послуги «Медична допомога при пологах». Сума укладених договорів на пакет «Медична допомога при пологах» – понад 2,86 млрд грн.

Чи можна породіллям (в тому числі ВПО) вибрати пологовий будинок, незважаючи на місце реєстрації та фактичного житла? І чи буде це безоплатно?

Вагітна має право на вільний вибір пологового будинку серед тих, які уклали договір з НСЗУ на медичну допомогу при пологах. А це понад 300 закладів по всій країні. Платити за послугу медичної допомоги при пологах не потрібно. Все необхідне – і ліки, і медичні вироби, і всі додаткові маніпуляції – входять у безоплатний пакет послуг.

Але важливо, що порода може вибрати пологовий будинок, а не лікар, з яким народжувати. Програма медгарантій покриває пологи з черговою акушерською бригадою.

Що саме входить в перелік безоплатних послуг за пакетом «Медична допомога при пологах»?

Вагітна може звернутися до лікаря акушера-гінеколога самостійно. Для звернення до цього спеціаліста направлення не потрібно.

Серед послуг, які надаються вагітній безоплатно за Програмою медичних гарантій, є такі:

  • медична допомога при пологах з черговою акушерською бригадою;
  • партнерські пологи;
  • ведення неускладнених та ускладнених пологів;
  • проведення ургентного або планового кесаревого розтину;
  • моніторинг стану родиллі й плода;
  • зниження відчуття болю – епідуральна аналгезія та інші методи;
  • анестезіологічне забезпечення;
  • лабораторні та інструментальні дослідження 24/7;
  • консультування лікарями інших спеціальностей;
  • проведення постконтактної АРТ-профілактики дітям, народженим від ВІЛ-позитивних матерів;
  • пульсоксиметричний скринінг критичних вроджених судин серця, оцінювання слуху у новонароджених;
  • щеплення для немовляти;
  • консультування жінок з питань грудного вигодовування та післяпологової контрацепції;
  • надання психологічної підтримки;
  • харчування в умовах стаціонару тощо.

Чи має пацієнтка платити за кесарів розтин, плановий або ургентний?

Ні, адже Програма медичних гарантій покриває і неускладнені, і ускладнені види пологів, і плановий та терміновий кесарів розтин. З початку року було проведено 31 254 кесаревих розтинів за Програмою медгарантій.

Чи можливо народжувати разом з партнером/партнеркою?

У пакеті «Медична допомога при пологах» прописана можливість проведення партнерських пологів, якщо майбутні мати й батько виявлять таке бажання. Програма медгарантій покриває пологи незалежно від того, вирішує жінку народжувати разом з партнером або партнеркою в лікарні, чи обмежується присутністю персоналу пологового відділення. Тому породілля або її рідні не мають додатково платити за партнерські пологи – вони є безоплатними. Усі послуги акушерської бригади при цьому покриває Програма медичних гарантій.

Чи покриває Програма медичних гарантій лікування ускладнень при хворобі?

У разі розвитку ускладнень захворювання, які вимагають обстеження та лікування в умовах стаціонару, вагітності, за направленням свого сімейного лікаря або акушера-гінеколога, який спостерігає її вагітність, залежно від терміну хвороби, госпіталізується або в гінекологічне відділення, або у відділенні патології пологового будинку чи спеціалізованого акушерського стаціонару.

Медична допомога пацієнту в такому закладі, якщо він має контракт з НСЗУ, також є безоплатною. Вона включає спостереження, обстеження, лікування з використанням лікарських засобів з Нацпереліку та витратних матеріалів, а також харчування пацієнтів під час її перебування в стаціонарі. Підставою для безоплатного надання послуг пацієнтці є звернення за направленням лікаря, самозвернення в невідкладному стані, надання пацієнтці бригадою екстреної медичної допомоги.

Як знайти лікарню для безоплатного ведення витрат?

Дізнатися адресу та контакти найближчої лікарні, в якій можна безоплатно отримати медичну допомогу, можна в оператора контакт-центру НСЗУ за номером 16-77. Також можна зайти на сайт НСЗУ, звернути аналітичну панель (дашборд) «Укладені договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій». У фільтрі «Населений пункт» звернеться ваше місто, а у фільтрі «Група послуг» – «Медична допомога при пологах» (пункт №7).

Наголошуємо, що вимагання плати за надання медичних послуг порушує права пацієнта. У такому випадку необхідно подати скаргу до керівника медзакладу (медичного директора), департаменту охорони здоров’я у вашому місті чи регіоні або до власника медзакладу – відповідного органу місцевої влади (зазвичаю у назві лікарні, хто є її власником).

Не вдається розв'язати проблему на місцевому рівні? Подайте скаргу до НСЗУ через контакт-центр (16-77), на електронну адресу ( [email protected] ) або листом на адресу: 04073, м. Київ, пр-т Степана Бандери, 19.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ