Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Політика

Через 3-4 роки Україна стане незалежною газовою державою, - експерт

За словами "Укргазвидобування", з часів підписання московських газових угод (з 2009 по 2013 рр) наша країна заплатила Росії близько 54 млрд дол. Натомість власний газовидобуток занепадав. Тож, чи можлива сьогодні повна газова незалежність та які підсумки діяльності підприємства, зокрема на Львівщині, це та інше обговорювали сьогодні, 26 липня, під час круглого столу в Львівській ОДА.
Фото Гал-інфо, Олена Ляхович
Фото Гал-інфо, Олена Ляхович
1/1

За оцінками експертів "Укргазвидобування", у той час, коли Росія закуповувала сотні нових бурових верстатів, проводила геологорозвідку, впроваджувала нові технології, Україна не купила жодного бурильного обладнання, а в період з 2008 по 2011 роки "Укргазвидобування" не отримало жодного дозволу на геологічне вивчення нових перспективних ділянок. Тому, як наслідок, видобуток власного українського газу стрімко падав.

Проте у коментарі Гал-інфо директор філії ГПУ «Львівгазвидобування» Олександр Сендега розповів, що впродовж останніх двох років в Україні зупинилось різке падіння видобутку блакитного палива, й навіть розпочалось нарощення. 

Фото Гал-інфо, Олена Ляхович
Фото Гал-інфо, Олена Ляхович
1/1

Якщо говорити цифрами, то у 2017 році газу видобули на 645 млн куб. м більше, ніж у 2016 p ­- це фактично рекорд за останню чверть століття. З 2016 року жодного куба російського газу не куплено. Хоч потреба в імпорті газу все ще є. Але її компенсують за рахунок транспортування із Західної Європи через Польщу, Чехію і Словакію. Сьогодні Укргазвидобування видобуває 75% всього газу в країні. Є найбільшим платником податків в державний бюджет.

«Львівгазвидобування» видобуває 85% газу у Західному регіоні володіючи лише 30% ліцензій. Тому для розвитку газової промисловості потрібні нові ліцензії і нові площі. Чимало таких ліцензії на перспективні родовищ видано приватним фірмам, які використовують їх лише на 30%. Проте, до 2020 року "Львівгазвидобування" все ж планує отримати ще 40 дозволів: у 2017 році вже подано заявки на отримання 22 дозволи, і ще 18 буде подано у 2018 та 2020 роках.

За словами Олександра Сендеги  "Укргазвидобування планує наростити видобуток на площах Львівгазвидобування до 300 млн куб. м газу.

"Україна сьогодні вже не тільки теоретично, а й практично може стати незалежною газовою державою. Передбачаємо, що впродовж найближчих 3-4 років нам це вдасться. Адже ресурси, зокрема фінансова база, в Україні є. На жаль, деякі бюрократичні процеси сповільнюють становлення країни у цій сфері. Мова йде найперше про утримання ліцензії, вирішення земельних питань тощо. Але при позитивному розв'язку цих здач, ми зможемо вийти на фінішну пряму до повної газової незалежності.

Сьогодні ми рухаємось вперед з приростом видобутку газу. Зокрема, на цей рік заплановано зростання на 7% порівняно з минулорічними показниками. Зазначу, що за червень і липень 2018 року ми вже маємо 9% приросту до відповідних місяців 2017. Наступного року ми не збираємось опускати планку показників ефективності роботи, а навіть навпаки.

Тільки впродовж 2018 року нам вдалось ввести у експлуатацію шість нових свердловин. Що водночас дозволило отримати додатково 80 тис. куб м. До кінця цього року плануємо відкрити ще шість свердловин.

Збільшення об'єму видобутку газу, зокрема на Львівщині,  сприяє розвитку місцевих населених пунктів. Тобто, видобутий підрозділами "Львівгазвидобування" газ від цього року є джерелом поповнення ще й місцевих бюджетів. Громади, на чиїх територіях працюють об’єкти підприємства, щомісяця отримують 4,3 млн. грн. 

Фото Гал-інфо, Олена Ляхович
Фото Гал-інфо, Олена Ляхович
1/1

Таким чином можна вивести формулу успіху:  чим більше свердловин працюватиме в Західній Україні, тим заможнішими стануть як села та райони, де видобувають газ, так і Львівська область загалом. Бо кожен з цих бюджетів отримує свою частку відрахувань від видобутого на Львівщині газу.

Усі наші успіхи свідчать про те, що ми маємо ресурс, окрім того ми ще не вийшли на буріння нових площ, в тому числі в Карпатах. Ми перші будемо започатковувати транспортування газу автомобільним транспортом для того, щоб дослідити нові родовища.

Також ми сьогодні займаємось інтенсифікацією виробітку. При підтримці місцевих органів влади, а вони зацікавлені матеріально, адже 5% залишається на території області, при об’ємах росту і перевиконанні наших планів з видобутку газу, рентні платежі дадуть можливість серйозно перевиконувати місцеві бюджети,  а ці кошти скеровувати на потреби місцевих громад

Цього року у Львівській області у під’їзні дороги, які потребують заїзду техніки, інвестували 50 млн гривень. Ми сьогодні йдемо на зустріч у питанні співфінансування будівництва доріг», - зазначив Олександр Сендега.  

Фото Гал-інфо, Олена Ляхович
Фото Гал-інфо, Олена Ляхович
1/1

Під час свого виступу директор департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОДА Руслан Гречаник наголосив на тому, що "Львівгазвидобування" на сьогоднішній день є одним з найбільш екологічно свідомих виробництв Львівщини.

"Щодо якості повітря, то станом на сьогодні підприємству було видано 48 спеціальних дозволів на викиди забруднюючих речовин. Упродовж  2017 року внаслідок діяльності "Львівгазвидобування" в атмосферне повітря потрапило 4 800 тон викидів, переважно метану.

Проте варто зазначити, що прослідковується тенденція - підприємство намагається зменшити обсяги викидів. До прикладу, близько 31 млн грн керівництво виділило на будівництво нової компресорної станції.  Це в подальшому дозволить на 83 тони зменшити викиди.

Якщо говорити про накопичення та утилізацію відходів. Наразі підприємству було видано 36 окремих паспортів відходів та реєстрових карток утворення відходів. Також підприємство відповідально ставиться до водних ресурсів Львівщини. 

Варто зазначити, що нашого бюджету вчасно та у повному обсязі надходять кошти - екологічний податок. Протягом цього року станом на 01.07.2018 року "Львівгазвидобування" сплатило 434 тис. грн.  Ці гроші в подальшому обласна влада скеровує на організацію природоохоронних заходів у Львівській області.

Щодо земельних ресурсів, то підприємство під час спорудження газорозвідувальних  свердловин розробляє відповідні паспорти проектів землеустрою. За останній період департамент розглянув вісім таких проектів", - зазначив Руслан Гречаник.

Фото Гал-інфо, Олена Ляхович
Фото Гал-інфо, Олена Ляхович
1/1

За словами директора із земельних відносин АТ «Укргазвидобування» Володимира Соколовського, підприємство робить акцент на соціальну відповідальність під час своєї діяльності по всій території України. Окрім роботи в напрямку екології, водночас розвиває соціально-інфраструктурні проекти. Відтак на Львівщині АТ "Укргазвидобування" впродовж 2017 року скерувало на це 12 млн грн. Ці кошти були використані для реконструкції та ремонту соціальних об'єктів (дитячі садочки, ігрові майданчики, пам'ятники тощо), на ремонт доріг та водопровідної мережі, а також на реконструкцію вуличного освітлення.

«Торік ми вийшли на видобуток 15,2 млрд кубів газу. Це вперше за 24 роки роботи нашої компанії. Вперше минулого року ми пробурили свердловину із дебітом мільйон. Останній раз така свердловина була пробурена 1979 році. У 2020 році ми повинні вийти на видобуток 20 мільярдів кубів газу. 

Ми працюємо у 10-ти областях України, і Львівщина – це область, де ми відчуваємо найбільшу підтримку і сприятливі умови для праці. Ми почали працювати над низкою нових програм. Одна із таких важливих програм – це ремонт доріг місцевого значення. Ми зараз у кожен проект нової свердловини передбачаємо статтю витрат на ремонт доріг місцевого значення. Це дороги по маршруту руху нашого транспорту. Будемо говорити про механізм співфінансування. 33 % фінансуємо ми і 66 % - це фінансування органами місцевого самоврядування», - зазначив Володимир Соколовський

Також під час круглого столу обговорили, які реальні кроки до газової незалежності вже зробили. За словами спікерів, за останні два роки вдалося зробити те, що для багатьох фахівців світового газовидобутку виглядало нереальним.

Це, по-перше, обсяги буріння у 2017 році зросли на 21%, додатковий видобуток склав 335 млн куб. м. По-друге, вдалось запустили в роботу п'ять нових компресорних станцій, що дало можливість стабілізувати надходження палива в газогони та підвищити його якість до європейських стандартів.

Серед досягнень є і зведення 25 км нових трубопроводів, підключено шлейф загальною довжиною близько 222 км та побудовано 57 нових газових свердловин.

Не менш вадливою є робота щодо розширення програми капітального ремонту свердловин (КРС) та колтюбіногових установок (КУ). Ефект від проведених понад 800 операцій додав до видобутого у 2017 році ще 550 млн куб. м газу.

Окрім того, відновили власний флот гідророзриву пластів (ГРП), створили для нього нову команду із міжнародних спеціалістів. В 2017 році вже провели 120 операцій, що додало понад 875 млн куб. м додаткового видобутку газу.

Тож, як бачимо, Україна рухається на зустріч повній газовій незалежності.
Фото Гал-інфо, Олена Ляхович
Фото Гал-інфо, Олена Ляхович
1/1
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ