Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Кримінал

Чому екс-начальник юстиції Львівщини хоче повернути собі посаду?

2 січня Ярослав Жукровський підписав наказ про своє звільнення і заявив про намір оскарження цього рішення у судді. Чому екс-начальник говорить про незаконність наказу і навіщо йому ця посада? Відповіді шукало Гал-інфо.
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
1/3

З чого все почалось?

«У четвер, 28 грудня, державний секретар Мін’юсту підписала наказ про моє звільнення. Наступного дня, 29 грудня, до Львова приїхало троє осіб з департаменту кримінально-виконавчої служби з Міністерства юстиції задля того, щоб вручити мені документ про моє звільнення. У суботу, 30 січня, приватна охорона фірми «Ефорт» не пустила мене у приміщення. Тоді приїхали чоловіки з автоматами. Навіть поліція мені не допомогла, мені – станом на той час де-юре, законному керівнику юстиції Львівщини.

Екс-начальник юстиції Львівщини підписав наказ про своє звільнення

Вся ця історія дуже дивна, постає багато питань. Наприклад, чому мене не викликали, чому не пояснили причини звільнення і не запропонували власноруч написати заяву на звільнення. Натомість троє чоловіків приїхали з Києва, привезли наказ і до побачення. Звісно ж , що я сьогодні ознайомлюсь з наказом та підпишу його. Проте сьогодні ж я піду суду, щоб довести в суді, що звільнення мене  є незаконним, не обґрунтованим, подекуди навіть переходить межі здорового глузду».

Додамо, що за словами в.о. начальника ГТУЮ у Львівській області Романа Мазура замки у приймальню Ярослава Жукровського поміняли ще у п'ятниця. Більше про це у відео.

Чому звільнили?

На це питання Ярослав Жукровський відповів з відчутним сарказмом.

«Один з варіантів такий: команда юстиції минулого тижня перемогла у спортивному чемпіонаті України серед органів юстиції. Можливо, комусь це не сподобалось. Наступний  варіант: через те, що минулого року ми передали понад 50 автомобілів у зону АТО, а раніше з цими автомобілями невідомо що робилося. А може і через те, що я звільнив начальника відділу нотаріату Андрія Ігоровича Крохмального, бо він практикував так звану «систему кульочків», а інколи, відповідно до скарг, які надходили на мою адресу, відверті побори з нотаріусів. Я сказав: «Стоп! Цього більше не буде. Крапка».

Можливо й через те, що минулого року я звільнив керівника відділу банкрутства пані Галину Котик, тому що була інформація, що в системі арбітражу діють якісь моменти з ознаками неправомірних речей. Цій посадовці я також сказав: «До побачення». Може, через те, що за результатами минулого року щодо виконання судових рішень Львівська область стала однією з перших.

Може через те, що в листопаді я оголосив кампанію з боротьби з неплатниками аліментів і вони нарешті почали платити. Може через те, що в 2017 році моя юридична команда знесла незаконно збудовану автозаправну станцію. Або через те, що я планував виконати судове рішення по знесенню ресторану «Хутірець». А може ще й через те, що в середу я зареєстрував територіальний статут громади міста Львова і вручив  його особисто міському голові Львова Андрію Садовому. Тобто варіантів багато».

Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
1/3

Що стало офіційною підставою для наказу про звільнення?

«Я видав розпорядження відповідно до якого будь-які входження  моїх підлеглих до державних реєстрів мають здійснюватися виключно на підставі письмових подань. Цим самим я взяв на себе відповідальність за кожне входження в систему мого підлеглого. Підставою для мого внутрішнього рішення стала службова записка одного з керівників відділу. За словами цієї людини її безпосередній начальник змушував заходити в реєстр і моніторити забудовників, підприємців тощо. Очевидно, що такі завдання не мали доброго наміру. Я зруйнував цю систему. Натомість, мені сьогодні говорять, що перевищив свої службові обов’язки. Мовляв, я не мав права такого робити, адже державні службовці мають заходити вільно коли їм заманеться. То ж де правда?

Ще однією підставою, яка є в поданні та у висновку дисциплінарної комісії став той факт, що я видав наказ відповідно до якого з метою забезпечення оперативного штабу боротьби з рейдерством (у серпні) було створено групи швидкого реагування. В окремому відкритому кабінеті вони готували документи до правоохоронних органів, приймали дзвінки від громадян, організовували виїзди  у місця виклику. Можливо, через те, що наша група швидкого реагування була однією з найефективніших в Україні.

Третій момент обурює найбільше, за таке я б розпустив дисциплінарну комісію Мін’юсту. Адже вона вважає, що я не виконав доручення міністра юстиції про те, що до мобільних точок доступу правової допомоги мають залучати працівників ГТУЮ у Львівській області. А я натомість залучав головних держаних виконавців, виконавців відділів виконавчої служби. Тобто виходить, що за логікою Мін’юсту державні виконавці не є працівниками ГТУЮ. Такий виставок дисциплінарної комісії був затверджений 15 грудня. На підставі нього в.о. Державного секретаря, керівник Секретаріату Державного секретаря Міністерства юстиції Олена Косолапова підписала наказ про моє звільнення».

Що вдалось зробити за час перебування на посаді?

"За роки мого керування мені з командою вдалось викрити і зупинити не одну корупційну схему. Наприклад, виявилось, що у сфері нотаріату за перевірки давалась так звана «віддяка», у сфері арбітражно керуючих  під час проведення перевірок теж робили системні віддяки.

А у сфері виконання судових рішень нам вдалось зламати схему, яка стосувалась питань передачі автівок, а також зброї в зону АТО. До того все це відбувалось тишком-нишком. У сфері державної реєстрації була схема, коли працівники, а переважно керівники, «доїли» гроші через доступ до реєстрів".

Додамо, що під час розмови Гал-інфо з начальником відділу розгляду звернень та забезпечення діяльності комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації Іолітою Адамською інформація щодо схем у сфері державної реєстрації була підтверджена.

Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
1/3

Чому екс-начальник юстиції Львівщини хоче повернути собі посаду?

"Через суд я хочу довести, що моє звільнення не законне. Я роблю це не для того, щоб повернути собі посаду, а для того, щоб повернути собі можливість боротьби з корупцією. Кожен з нас, хто сьогодні звільнився, ми працюємо задля наших дітей, батьків, друзів, знайомих, сусідів, задля майбутнього кожного львів’янина, щоб потім нам не було соромно подивитись їм в очі.

Я повернуть для того, щоб зруйнувати  одну дуже цікаву схему щодо утилізації алкоголю та цигарок. Наприклад, конфіскували алкоголь, тоді його мали би згідно чинного законодавства утилізувати. Акти про знищення складають, а самого процесу ліквідації конфіскату ніхто не бачить.

Торік я  спробував самостійно підпалити 10 тис. цигарок. І знаєте, що в членів комісії ледве серце не стало, бо горіло яскравим полум’ям тому  я впевнений, що подібні речі, як утилізація конфіскату, повинні відбуватись у відритому доступі, наприклад, через онлайн трансляції". 

Олена Ляхович, Гал-інфо.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ