Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Дроздов, Цап, Шаповалов знають, чи здатні медіа об’єднати країну

Чи здатні медіа об’єднати країну? Яку позицію відстоювали спікери III Форуму місцевого розвитку у Трускавці.

Фото Гал-інфо

«Об’єднання країни – не належить до функцій журналістики»

Менеджер філії ПАТ НСТУ UA: DONBASS Андрій Шаповалов переконаний у тому, що журналістика як професія на повинна виконувати функції держави, адже у кожного свої завдання та обов’язки.

«Стандарти журналістки – це запорука об’єктивного висвітлення подій. На жаль, сьогодні переважають приватні канали, які самостійно роблять висновки і пропонують нам до споживання готову приправлену страву. Відповідаючи на головне питання дискусії, хочу зауважити, що об’єднання країни – не належить до функцій журналістики. Так само медіа не зобов’язані контролювати владу, про це точно не пише жоден з університетських підручників.

Україна  - це найбільша за площею у Східній Європі, тому в країні живуть різноманітні люди з найрізноманітнішими поглядами на життя. Тож, коли нам пропонують трактувати різноманітність як слабкість, маємо протиставити цьому впевнену переконаність у тому, що це сила та перевага.

Також важливо сьогодні – відмовитись від мови ненависті та ворожнечі. Адже це питання і надалі загострюючи стосунки між українцями, розділяючи на титульних та не титульних. Звісно, що для вирішення цієї проблеми, проте тільки від нас залежить, чим ми наповнимо його», – зазначив Андрій Шаповалов.

Фото Гал-інфо

«Медіа мають об'єднувати країну, аби руйнувати стіну міфів»

На противагу вищезазначеному виступила директор телеканалу «Перший Західний» Ольга Цап. На її думку, журналісти мають  відповідати стандартам, яким навчали в університеті, наприклад, об’єктивність. Проте найбільшу увагу на думку жінки, варто звернути на те, що журналіст, як і лікар, має відповідати за інформацію, яку приносить в медіапростір. І продовжила:

«На мою думку варто переформулювати головне питання зустрічі на таке: що медіа можуть зробити для країни? Інформаційний простір України незахищений. І через непрофесійність журналістів країна потерпає від російської пропаганди, хоча вона водночас не має нічого спільного з журналістикою.

Обмін інформацією ­– це те, чого нам бракувала десятки років. Я розумію, що журналістика – переживає сьогодні не найкращі часи, можливо, це і зумовлює вибір: працювати за стандартами чи служити на догоду власникам. Проте не можна заперечувати те, що медіа мають об’єднувати країну, аби руйнувати стіну міфів, яку зводили між українцями з різних регіонів.

«Ми отримали шанс на відродження української держави. Переконана, що ми як журналісти маємо  відповідати тим стандартам, яких нас навчали на факультеті журналістики. Наше завдання залишається те саме – інформувати людей, подавати баланс думок, щоб наш глядач вчився аналізувати. Я проти створення суб’єктивної медіа реальності, адже журналісти – це не режисери чужих доль. Я за відповідальність», ­– переконана Ольга Цап.

Фото Гал-інфо

«Діжка квашеної капусти переб’є кавовий аромат»

Журналіст та ведучий авторської програми Остап Дроздов впродовж дискусії відстоював свою власну точку зору, яка вирізнялась поміж інших.

«Якщо до кав’ярні з найпрекраснішими ароматами арабіки принести на ніч діжку з квашеною капустою, то вже на ранок, там і згадки не буде каву. Сьогодні цією діжкою є прихильники совка та інша вата. А деколи ми дивуємось, а чого це український хліб такий глевкий. Та тому що замість того, щоб об’єднувати краще з кращим, ми обираємо всяке з всяким, Тож повертаючись до головного питання дискусії, варто уточнити: кого з ким збираємось об’єднувати? Медіа повинні займатись селекцією смислів, а не бездумно об’єднувати все підряд.

Я за відповідальність у створенні реальності. Створюйте український світ наново з нуля. Не можна грати за правилами, які хтось десь написав. Чи зможе конкурувати бердичівський сухорлявий боксер, проти умовно кажучи, Кличка. Спробуйте перемогти за таких умов. А не вдасться. Тому ми повинні самостійно створювати свій новий ринг, а не слідувати за чиїмось правилами. Це є створення тої україноцентричної відповідальної реальності, про яку я говорю.

Наведу приклад, одного разу під час ефіру своєї програми я попросив піти зі студії людину, яка відмовилась спілкуватись українською мовою. Я об’єднав чи роз’єднав? Виходить, що роз’єднав. Адже з точки зору журналістських стандартів я зробив не правильно. Тоді нехай ці стандарти під три чорти летять, якщо вони мені не дають мені чинити згідно з моєю громадянською позицією. Тому, говорячи про об’єктивність та про журналістські стандарти загалом, варто робити акцент на громадянськість, адже наші умови сьогодні ексклюзивні.

Фото Гал-інфо

«В Україні цілий багатомільйонний прошарок пропащих людей»

На сам кінець хочу поділитись з вами своїм девізом життя. Не варто окрилювати тих, з ким ти не збираєшся у небо. Потрібно визнати, що у цій країні цілий багатомільйонний прошарок пропащих людей, які ментально, інформаційно, культурно, історично тощо застряглі у страшному більшовизмі. Мова йде про страшно травмований сегмент людей, яких вже неможливо навернути. Своїм «совком» вони заражають оточення, зокрема дітей. Я на власні очі бачив 15-літніх неосталіністів, тому не можна говорити, що це вікова проблема.

Тож я повторюсь, не окрилюйте тих, з ким у небо не полетите. Шукайте якісну альтернативу в медіа, які будуть апелювати не до пропащих людей, які зранку до ночі дивляться Рабіновича та Червоненка. Шукайте тих, хто хоче українськості в Україні незважаючи на ті декорації, яким нам усе заставляють», – закликав Остап Дроздов.

Фото Гал-інфо

Зустріч підсумувала модератор панельної дискусії програмна директорка радіо ФМ «Галичина» Ірина Процик: «За підсумками нашої дискусії можу зробити висновок, що ми можемо об’єднатись і водночас бути багатими у своїй різноманітності. Але важливо, щоб наша відмінність відображала адекватну реальність, а не уявний світ кожного.

Сьогодні всі зійшлись на тому, що ми повинні бути відповідальними. Тож відповідаймо за свої слова та вчинки кожен на своєму місці: в медіа чи поза ними. Це стосується особливо споживачів інформації, які так само відповідають перед собою за аналіз новин. Не завжди те, що пропонують з екранів, радіо чи газет може бути корисним».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ