Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Ера “новинних” телеграм-каналів: Що це і чи можна їм довіряти?

З кожним днем телеграм-канали стають дедалі популярнішими серед користувачів. Одними з таких стали анонімні групи, де читачі можуть дізнатись більше ніж готова їм розповідати влада та офіційні ЗМІ.

Що ж вони транслюють та чи можна їх вважати частиною журналістської сфери, - читайте далі в матеріалі Гал-інфо. 

Серед десятків телеграм-каналів ми виділили кілька, які активно поширюють для мешканців Львівщини різноманітну інформацію  про "підводні камені" місцевої політики. Тож до нашого списку потрапили: “Політичний треш”, “Таємниці Ратуші” та “Перша приватна мемарня”. 

Варто зазначити, що зазвичай  подібні телеграм-канали з’являються напередодні передвиборчих кампаній, або з метою “зливів” політично значущої інформації, яку не можуть опублікувати офіційні джерела. Судячи з публікацій, в яких висвітлюють доволі резонансну інформацію щодо політичних діячів, їхніх партій, або органів виконавчої влади, ведуть їх люди, що мають близький доступ до певних політичних кіл чи владних кабінетів.

Додамо, що більшості читачів невідомо, хто є власниками таких груп, адже цей факт також має позначку “засекречено”. Цей підхід створює певну таємничість і ілюзію того, що інформація, яку подають, є конфіденційною та водночас наближеною до правди, яку політики не збираються розголошувати суспільству. 

Зокрема не є винятком телеграм-канал “Таємниці Ратуші”, що з’явився на теренах інтернету наприкінці січня. Адміністратори каналу називають себе анонімними авторами і стверджують, що довго перебувають у львівських політичних партіях, а тому добре знають залаштунки та інсайди політичного життя міста й області.  

Під час переглядання дописів можна помітити, що канал має спрямування проти політичної партії “Європейська Солідарність” та їхніх партнерів. Група активно зливає інсайди проти інших партійців та фракцій, висвітлюючи їхню діяльність не в "найкращому світлі".

Зауважимо, що журналістам не вдалося знайти в цьому каналі дописів, присвячених меру міста Львова. Група зовсім не критикує дії Андрія Садового. І  снує думка, що на канал має вплив політична партія  "Голос", що є цілком логічним, адже її часто пов'язували з "Самопоміччю" Садового.

Напротивагу “Таємницям Ратуші” телеграм-канал “Політичний треш” має зовсім  інше спрямування. Як відомо, він з’явився достатньо випадково. Здебільшого  канал відстежує офіційні комунікаційні канали львівських політиків. Часто серед дописів можна побачити “злив” інформації щодо того, що депутати планують робити або вже зробили, однак публічно це не афішують.

Канал акцентує свою увагу на тому, що львівські політики дуже часто у соцмережах пишуть такі речі, які просто в голову не вкладаються, і тому виникла така думка, що потрібно вказувати їм на ті помилки, які вони роблять. Відповідно до концепції каналу, критика в їхній бік створена не для того, щоби їх “тролити”, “хейтити” чи “хайпувати”, а для того, аби показати настільки неправильно вони комунікують з виборцями, прихильниками, опонентами тощо. 

Зокрема, адміністратор одного із вищезгаданих телеграм-каналів повідомив Гал-інфо, що його медіаресурс починає поступово трансформуватися. За його словами, з’явиться більше інсайдерської інформації, зокрема про те, куди, як і через кого ідуть бюджетні кошти, хто прийняв рішення тощо.

Окремо хочемо сказати про "Першу приватну мемарню". Вони позиціонують себе як група з розважальним контентом суспільно-політичного характеру насамперед для мешканців Львова та області. До слова, саме ця група має найбільший показник аудиторії — майже сім тисяч підписників.

Варто зауважити, що більшість політичних осіб, швидше за все, стежать за анонімними групами, щоб бути “в тренді”. Інколи вони навмисно створюють провокації, щоб пропіаритись, але на “обкладинку” цієї групи вони потрапляти не хочуть. Адже веселі картинки, відео, статті, які поширюють в групі, розважають аудиторію і часто деякі з них можуть “завіруситись” і стати місцевим мемом як-от усім відоме “Астанавітєсь” від Віктора Януковича чи “Вийди отсюда, розбійник” Володимира Зеленського. 

“Ми вирішили створити такий канал, щоб Львів мав власний великий паблік з якісними мемами. Треба презентувати Галичину на мемній карті Україні і розповідати про наших політиків. Зараз у нас мало локальних політичних мемів, бо політичне життя стало нудним. Але першочергово ми хотіли висміювати місцевих політиків. Бо чому б і ні? Цього ніхто не робив. Ніша була пуста, а ми її заповнили”, - розповів адміністратор каналу. 

Загалом контент групи можна назвати різностороннім. Як розповіли Гал-інфо, в групі постять різні речі - гумор, політику, скандали, серйозні та несерйозні речі про які можна цікаво та весело розповісти аудиторії. Однак варто сказати, що попри гумористичний формат людей в такий спосіб водночас інформують про події міста. 

Як наголошують адміністратори телеграм-каналу, вони не належать до жодної з політичних партій чи комусь із депутатів. І хоч у них є кілька джерел інформації з львівської політики, жоден з них ніяк не впливає на групу. 

На запитання журналіста чому ж усі дописи публікують анонімно, адміністратори відповіли, що так безпечніше. 

“Це безпечно, крім того, певний час анонімність адміна мемарні була таким собі мемом, і всі намагались здогадатись, ким він є. Чимало людей знають адмінів особисто, але розкриватись ми не збираємось. Немає сенсу”, - додав один з адміністраторів мемарні.

Варто сказати і про те, що між згаданими телеграм-каналами присутня певна конкуренція. Зокрема, часто можна побачити “перепалки” між ними. До прикладу, останнім часом “Політичний треш” публікує короткі дописи, де спростовує інформацію телеграм-каналу “Таємниці Ратуші”. 

Однак, як розповів адміністратор одної з груп, це свого роду “хайп”, тому час від часу потрібно співпрацювати задля росту аудиторії:

“Коли з’являються пости, то більшість думає, що це цілеспрямована кампанія, але насправді - ні, адже групи часто репостять одна одну. Деколи на просторах їхніх телеграм-каналів з’являється інформація, яка точно не відповідає дійсності, і ми про це пишемо. Відбувається таке своєрідне змагання, але це точно безконфліктне змагання, ніхто ні з ким не свариться”. 

Відомо, що за такими пабліками стежать і місцеві ЗМІ, а також беруть до уваги деякі дописи, адже на їхній основі цілком можливо створити хайповий матеріал, який збере чимало переглядів. Однак чи вважають представники ЗМІ телеграм-канали, що поширюють резонансну інформацію правдивим джерелом, розповів головний редактор інтернет-видання “Гал-інфо” Андрій Маринюк:

“Загалом медіа, які поважають своїх читачів та дорожать своєю репутацією, не можуть посилатися на неперевірені джерела інформації. Але у випадку з анонімними телеграм-каналами політичного спрямування історія має дві сторони. В більшості випадків їхня анонімність містить дуже вибірковий характер і стосується лише пересічних читачів. Зазвичай редактори інформаційних видань чудово знають, кому належить той чи інший телеграм канал та яка його мета. А також мають можливість перевірити за допомогою своїх джерел інформації те, що там публікують”.

Тобто видання можуть писати новини на основі інформації з таких пабліків? 

“Враховуючи, що більшість таких телеграм-каналів існують виключно з метою пропаганди або антипіару, то вони не можуть бути саме джерелом інформації, на якому можна вибудувати якісний матеріал з дотриманням стандартів журналістики. 

Однак взагалі не брати їх до уваги, якщо твоє видання має політичну складову, також неправильно. Інформація в них є дуже показовою та при розумінні її походження може чудово розставити акценти в політичних течіях міста на якийсь певний проміжок часу. Адже, до прикладу, якщо формально опозиційний до влади телеграм-канал несподівано перейде на бік владних ініціатив, це може багато про що засвідчити.

Як джерело інформації, яку медіа оприлюднюють, - однозначно не можуть бути. Як джерело для аналізу та вивчення - так. Ну і меми там бувають доволі класні та повчальні”, - зазначив Андрій Маринюк.

Підготувала Софія Ясінь



 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ