Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Волинь

"Погибли от рук украинско-немецких националистов" - написи на могилах біля Львова

У центрі смт. Щирець, що біля Львова (Пустомитівський район), на могилах НКВД-истів досі красується абсурдний напис «погибли от рук украинско-немецких националистов».

Громадські організації виступають за перепоховання останків та відновлення історичної справедливості. Про це в коментарі Гал-інфо розповіла Ярина Бродяк, голова Пустомитівської філії історико-просвітницької правозахисної організації «Меморіал» ім. Василя Стуса.

«Беручи до уваги події в країні, Закон про декомунізацію та саме розміщення в центрі Щирця поховання НКВД-истів, частина населення природно ставиться до такого поховання вкрай негативно. Звичайно, є й такі, що вважають, що не слід чіпати кістки, вони побоюються самої можливості перепоховання. Втім, є нагальна потреба у відновлені історичної справедливості, адже на могилах тут досі підмальовують написи «погиб от рук украинско-немецких националистов», - розповіла Ярина Бродяк.

Вперше про потребу перепоховання заговорили іще в 90-их. Проте тоді при владі було іще забагато прихильників старого комуністичного режиму. «На жаль, є прихильники і сьогодні, котрі кладуть квіти і горобину на могили, не розуміючи, хто насправді там похований. Поховання тут датуються, починаючи з 1945 року. Тобто, поховані тут не воїни Другої світової війни, як це раніше подавалось, а ті, хто намагався наші землі освоїти, поширюючи тут радянську владу. Врешті, на могилах так і написано: «погиб от рук украинско-немецких националистов». Тобто від рук наших українських націоналістів, що боролись за незалежність», - зазначає Ярина Бродяк.

За словами Ярини Бродяк,підтримки від влади нема. «Ми програємо тут інформаційну війну. На жаль, молодь бачить, що вшановуються вояки, котрі насправді намагались знищити Україну та все українське. Зрозуміло, що в них складається уявлення, що так і має бути», - наголошує Ярина Бродяк.

ГО «Майдан-Щирець», Пустомитівська філія історико-просвітницької правозахисної організації «Меморіал» ім. Василя Стуса та місцева «Просвіта» наголошують на необхідності нормального перепоховання. «За свідченнями очевидців тих подій, тіла тут не були впорядковані, їх скидали вилами до ями, облаштували братську могилу. Потрібно провести впорядкування, відвести їм місце на нашому кладовищі, аби родичі могли їх належно вшанувати», - розповіла Ярина Бродяк.

Також вона зазначає, що існує нагальна потреба у перепоховані Українських Героїв, адже останки воїнів УПА до сьогодні залишаються похованими в братській могилі біля залізничної колії, де їх скидали вбитими. Там була насипана символічна могила, але жодних досліджень там не проводилось.

Потребу в відновленні історичної справедливості підтримує також директор музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького» Руслан Забілий. «Однозначно ці абсурдні написи радянської пропаганди, як-от, «українсько-німецькі націоналісти» та подібні до них, потрібно замінити. Наприклад, можна зробити альтернативну інформаційну таблицю на такому похованні. Там має бути написано приблизно таке: «Тут поховані працівники НКВД, які загинули в процесі боротьби з Українським визвольним рухом», - наголосив він.

Однак історик вважає, що не слід воювати з могилами. «Воювати з могилами – це не по-християнськи, навіть якщо там лежать атеїсти. Насправді така велика кількість могил працівників НКВД на Львівщині свідчить про розмах боротьби українських повстанців. Це повністю розбиває радянський міф, що УПА начебто воювало проти «гражданскіх» і знищувало цивільне населення. Могили працівників НКВД – це доказ того, проти кого насправді воювали повстанці. Напевно, має бути напрацьована якась принципова позиція влади Львівщини щодо впорядкування таких речей. Потрібно до цього підходити з обережністю, щоб не створити черговий скандальний конфлікт і поживу для російської пропаганди», - наголосив Руслан Забілий.

Зазначимо, що 20 липня 2016 року відбулась зустріч представників громадськості з головою Пустомитівської  РДА Володимиром Говенком. На зустрічі обговорювалось, в тому числі, питання про перенесення на кладовище сумнозвісних поховань НКВД-истів 1945-1956 років. Усі, хто виступив, висловились за необхідність перепоховання, а також за те, щоб впорядкувати та належно вшанувати останки українських вояків УПА, останки котрих розсіяні біля залізничного полотна та в місцевому карстовому озері.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ