Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Лише 5 тисяч українців зареєструвалися у Реєстрі волонтерів

Скільки людей насправді допомагають країні у війну та як їх систематизувати

Станом на середину червня в Україні зареєстровано майже 5 тисяч офіційних волонтерів. Лише за півроку 2023 в Реєстр волонтерів було додано 2 294 людини — майже стільки, як за весь минулий рік. Проте, реальна кількість людей, які займаються збором коштів та допомогою, не повідомляючи про це державі, значно більша. За даними Монобанку, станом на травень 2023 року 38 963 українці відкрили "банки" для збору коштів — у вісім разів більше, ніж кількість офіційно зареєстрованих волонтерів. Кількість власників банків для збирання допомоги зросла майже у 21 раз з початку війни.

Про це повідомляє Опендатабот, посилаючись на дані ДПС та Монобанку.

Станом на середину червня в Україні налічується майже 5 тисяч офіційних волонтерів. За 2023 рік до спеціального Реєстру волонтерів було внесено 2 294 людини. Це майже стільки, як було за весь минулий рік — тоді перелік благодійників збільшився на 2383 людини. Торік сплеск реєстрацій волонтерів у Реєстрі припадав на грудень — тоді за місяць до переліку було внесено 69% від загальної кількості осіб.

За весь 2022 рік з Реєстру волонтерів було виключено 4 особи.

Проте реальна кількість людей, що збирає кошти на власні картки та волонтерить, не повідомляючи про це державу, й з різних причин не набуває статусу волонтера, більша. 

Збір на банки — один з поширених способів для волонтерів акумулювати пожертви. Здебільшого, через те, що за посиланням перерахувати у спеціальну Банку гроші можуть клієнти будь-якого банку. Опендатабот звернувся до Монобанку, аби виявити, скільки українців самостійно збирає пожертви та як ця кількість співвідноситься з офіційною кількістю зареєстрованих волонтерів.

Так, за даними Монобанку, станом на початок травня поточного року 38 963 українця відкрили банки для збору коштів. Це майже у 8 разів більше за перелік офіційно зареєстрованих волонтерів. 

Для порівняння обсягів: від початку великої війни власників банок побільшало майже у 21 раз. Так, станом на початок березня власні банки для збору коштів мали лише 1872 особи. Відтоді щомісяця збирачів коштів більшало, в середньому, на 2,8 тисяч. Пік припав на травень та червень 2022 року — тоді за місяць 
5620 та 5435 українців почали збирати кошти.

Кількість відкритих банок для збирання допомоги станом на початок травня складає 48 662. Це у 23 рази більше, аніж було на початку повномасштабного вторгнення у березні 2022 року. 

Побільшало й поповнень цих банок для збору допомоги — аж у 20 разів до початку великої війни. У 2023, в середньому, українці роблять 3,1 млн транзакцій на місяць, тоді як у на початку березня минулого року поповнень було близько 158 тисяч на місяць. Сплеск потенційних донатів припав на травень минулого року — тоді кількість поповнень зросла за місяць у 7 разів. 

Станом на початок травня, в середньому, в одну банку "скидається" близько 70 людей. 

Контекст 

Основна перевага внесення до Реєстру — можливість волонтерам не сплачувати податки з отриманих донатів. Натомість на початку червня 2023 року з допису волонтерки Dignitas Fund Любові Шипович стало відомо, що навіть включені до Реєстру волонтери мають сплачувати податки з донатів — у випадку, якщо придбана ними допомога не включена до переліку 112 постанови Кабміну. 

Перелік "дозволених" предметів було укладено ще у 2016 році, тому значної кількості актуальних під час великої війни речей та озброєнь, як-от дронів, БПЛа, турнікетів тощо, там не було. Зазначалося, що з допомоги, витраченої на такі товари, волонтери мали сплатити податок. 

Скандал набирав обертів, й, після втручання міністра фінансів Сергія Марченко, за кілька днів перелік дозволеної допомоги було розширено. У той самий час було призначено спецпредставника від Уряду, який має співпрацювати з волонтерами і фондами для оперативного вирішення питань і запобіганню застряганню важливих для оборони питань в міністерських кабінетах. 

Наразі волонтери спільно з депутатом Романом Грищуком працюють над законопроектом, який би скасував потребу переліків та зафіксував дату 24 лютого 2022 року як початок неоподаткованих волонтерських зборів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ