Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Медреформа: що потрібно знати пацієнтам?

Щоб отримувати медичні послуги, українцям потрібно обрати лікаря. Це можна зробити незалежно від свого місця проживання та від того, де лікар працює – в поліклініці, приватній клініці чи має власну практику.

Фото: Гал-інфо

Нагадаємо, що з 1 квітня починається процес реформування первинної медичної допомоги. Кожен українець матиме нагоду вибрати собі сімейного лікаря, з яким підпише декларацію про обслуговування. Порядок надання медичної допомоги визначатиме обов’язки лікаря і те, яку саме первинну медичну допомогу гарантовано нададуть пацієнту і оплатять із бюджету. Декларація про вибір лікаря пацієнтом буде підставою для отримання лікарем коштів за обслуговування пацієнта. Лікар не має права відмовитись, якщо кількість його пацієнтів менша за визначену норму - не більше 2000 пацієнтів. Зарплатня медика залежатиме від кількості пацієнтів, яких він обслуговує. Також лікар отримає свободу працевлаштування і зможе обирати, працювати як найманий працівник, чи як приватний підприємець. 

Сімейного лікаря слід обирати на свій розсуд. Залежно від того, наскільки ви задоволені його послугами (якістю, знаннями, уважністю, ввічливістю тощо) та зручністю. Законодавство дозволяє обирати лікаря кожному з членів сім’ї - тож вони можуть різними. За задумом МОЗ, сімейні лікарі становитимуть так звану первинну ланку. Якщо лікар не зможе зарадити вашій проблемі - він повинен направити пацієнта на спеціалізовану ланку (окулісти, стоматологи, нефрологи, дерматологи тощо). 

На першому етапі реформи, якщо у людини виникла потреба звернутися до лікаря, а декларацію ще не уклали, не варто хвилюватись: слід звертатись до відповідного закладу і отримати допомогу. Однак підписання декларації не слід відкладати, аби отримати фінансування на медичну допомогу в майбутньому. Якщо ж людина свідомо відмовляється підписувати декларацію, їй доведеться з власної кишені сплачувати лікування у сімейного лікаря (терапевта, педіатра). 

Лікаря змінювати можна, проте факт вибору нового лікаря автоматично анулює декларацію про вибір попереднього. Але знову ж таки, для пацієнта краще, якщо лікар добре знає його медичну історію та може одразу ж допомогти.

Підписання декларацій із сімейними лікарями буде тривати протягом року. Медзаклади у свою чергу укладатимуть договір із Національною службою здоров'я України, яка є основним органом реалізації реформи. Але для того щоб отримати контракт з Національною службою, всі комунальні медичні заклади повинні перетворитися в некомерційне комунальне підприємство, яке буде мати статус неприбуткового підприємства. 

Щоб вести достовірний підрахунок за послугами та рецептами, МОЗ впроваджує електронну систему охорони здоров’я (E-Health), яка запрацює вже 1 квітня. В системі E-Health будуть дані про лікарів (освіта, досвід) та їх діяльність. В системі також буде медична довідка кожного українського пацієнта та рецепти для лікування.

Згідно з реформою, держава виділятиме кошти на кожного пацієнта. Фактично, це змушуватиме лікарів підвищувати кваліфікацію та конкурувати - що тільки на користь в боротьбі за здоров’я пацієнтів. Якщо у лікаря буде менше пацієнтів, відповідно його зарплата буде меншою.

"Сьогодні кожна об'єднана територіальна громада, кожна центральна районна лікарня мають реальну можливість показати свою спроможність на цьому медичному ринку, залучити більше пацієнтів, отримати додаткове фінансування на розвиток первинної медичної допомоги, і таким чином відбудеться покращення якості медичної допомоги", - зазначила директор департаменту охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації Ірина Микичак.

Фото: Гал-інфо

Як зазначив головний лікар Желдецької амбулаторії загальної практики сімейної медицини Кам'янка-Бузька ОТГ Михайло Незнановський, що стосується вибору лікаря для сільських мешканців, то громади зможуть залучати перспективних сімейних лікарів, створюючи для них гарні умови життя і праці. Насправді кваліфіковані сімейні лікарі готові працювати в сільських громадах, якщо вони матимуть житло, обладнане місце роботи та відшкодування витрат на пальне для службового транспорту. 

Фото: Гал-інфо

Юлія Улинець, Гал-інфо.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ