Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

Міняють гільзи на солодощі: у Золочеві волонтерки знайшли творчий спосіб допомагати армії

У Золочеві учасниця бойових дій Ольга Воронюк та членкині Першого жіночого ветеранського простору “Рехаб” організували благодійну акцію “Міняємо гільзу на солодощі”.

Жінки розмальовують залишки боєприпасів різного калібру, щоб підтримати українських захисників напередодні Дня святого Миколая. Журналістка "Гал-інфо" поспілкувалася з Ольгою Воронюк та детальніше розповідає про ініціативу волонтерок. 

“Міняємо гільзу на солодощі”: як волонтерки із Золочева допомагають армії

Ольга Воронюк волонтерить від початку війни в Україні, з 2014 року. Тоді вона допомагала одягом малозабезпеченим родинам. Згодом, у 2018 році, жінка долучилася до лав ЗСУ, а потім служила у Національній гвардії України. Поміж службою вона продовжувала волонтерити. Це залишається незмінним і сьогодні. 

“Зараз я проводжу різні майстеркласи для дітей у школах, працюю з дітьми з інвалідністю. Паралельно ми з дівчатами, що змушені були переїхати до Золочева через війну з Донеччини та Запорізької області, а також місцевими активістками, започаткували акцію “Міняємо гільзу на солодощі”. Я побачила, що у Львові малюють гільзи та виставляють їх на аукціон. Спершу ми розмалювали кілька таких для львівських та бродівських волонтерів, а тепер нам вже наші знайомі військові передають гільзи”, — розповідає Ольга Воронюк.

УБД, Воронюк Ольга з Золочева

Вона додає, що разом з Юною Смерекою з Донеччини, Катериною Рубан з Запоріжжя, а також з Аллою Грицай та  Іриною Білінською з Золочева, вони очищують гільзи, розмальовують їх та лакують, а потім обмінюють на солодощі для захисників. Також жінки роблять окопні свічки, в'яжуть теплі речі для бійців. Усі матеріали волонтерки закуповують самотужки. 

За місяць існування їхньої акції “Міняємо гільзу на солодощі” у Золочеві активісткам вдалося розмалювати понад 100 невеликих гільз та кілька більших.  У результаті завдяки цьому вийшло зібрати близько двадцяти п’ять ящиків солодкого. До Миколая смаколики передадуть бійцям на схід, а також у місцевий військовий шпиталь. 

Юна Смерека ВПО Донецька обл

“Зазвичай гільзи обмінювали на солодощі наші близькі та друзі, знаходилися охочі підтримати акцію у соцмережах. Це люди, які нас знають, і з радістю допомагають”, — ділиться Ольга Воронюк.

До акції також доєдналися студенти Львівської політехніки, місцеві жителі та школярі Золочівської ЗОШ №1, діти села Ясенівців, а також діти, які приходили на майстер-клас “Розмалюй гільзу на Перемогу” в Золочівську міську  бібліотеку.  Школярі не тільки допомагали збирати солодощі, а й створили малюнки, які теж передадуть захисникам.  

Ольга Воронюк зауважує, що після Дня святого Миколая акція не зупиниться. Військові й надалі передаватимуть волонтеркам гільзи для розмалювання, однак наступного місяця їх обмінюватимуть не на солодощі, а на предмети гігієни для захисників. 

Катя Рубан ВПО м.Запоріжжя

“Ми усі працюємо задля перемоги й будемо раді будь-якій підтримці та допомозі. Маєте гільзу — передавайте нам, ми розмалюємо її й, якщо потрібно, віддамо вам, або обміняємо на солодощі. У нас хлопці одні й ми мусимо зробити усе, щоб настала перемога”, — акцентує Ольга Воронюк. 

Підтримати волонтерок можна солодощами, гільзами або долучитися до їхньої акції безумовно малюючи. Для того, щоб це зробити, слід писати Ользі Воронюк у Facbook. 

Спілкувалась Олеся Філоненко

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ