Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Нове інтерв'ю Зеленського: операція з “вагнерівцями”, зустріч з Путіним та другий президентський термін

Фото Олена Ляхович

Президент України Володимир Зеленський дав інтерв'ю у програмі VIP з Наталею Мосейчук на каналі 1+1. Говорили про справу “вагнерівців”, судову реформу, конфлікт на Донбасі та конкурентів президента.

Судова реформа 

“Я вважаю, що питання судів одне з головних. Перезавантаження судової системи - це два дуже важливих закони. Вони вже є у парламенті, погоджені та пройшли перші читання”, - розповів Зеленський.  

Він також визнав, що веде з Конституційним судом боротьбу, але наголосив, що не втручається в дії судової гілки влади, а лише заблокував рішення Конституційного суду.

“Це не я один вирішив, а це було рішення РНБО”, - сказав Володимир Зеленський. За його словами, ідею про залучення РНБО підказали члени команди. 

Один мазок Путіна 

На пресконференції після зустрічі Джо Байдена і Володимира Путіна, яка відбулася у Женеві 16 червня, президент росії повідомив, що теми вступу України в НАТО “торкнулись мазком”. 

Таке висловлювання обурило Наталю Мосейчук і вона запитала Володимира Зеленського про його реакцію.

“Таких ляпасів дуже багато. росія показує, що питання України не на  порядку денному, коли говорять великі держави”, - відповів Володимир Олександрович. 

Він також зазначив, що питання ПДЧ - це не питання спілкування між Україною та росією, а питання нашого спілкування з країнами альянсу. 

Питання НАТО

Загалом щодо питання вступу до НАТО Володимир Зеленський сказав, що це питання безпеки, а його використовують як політичне питання.

“Ми тиснемо і, мені здається, тиснули раніше неправильно, неконкретно, а просто показували, що є така адженда (порядок денний - ред.). Багато країн, мені здається, зрозуміли, що Україну можна тримати на відстані. А ми потребуємо зараз підтримки, у нас зараз війна”, - прокоментував Зеленський.

Зустріч з Байденом 

Наприкінці липня 2021 року Володимир Зеленський зустрінеться з Джо Байденом у Вашингтоні. Президент України розповів, що матиме 2 блоки питань для обговорення: безпековий та економічний.

“Безпековий блок - це не тільки питання ПДЧ, а й питання наших двосторонніх відносин, питання оборонного контракту питання “Північного потоку”, Донбасу, питання щодо безпеки Чорноморського, Азовського узбережжя, питання українського флоту”, - повідомив Зеленський.

Щодо економічного блоку він додав, що говоритимуть про підтримку МВФ, збільшення оборонного постачання та військової допомоги. 

Плівки Бігуса 

Упродовж червня журналіст Денис Бігус і його команда розслідувачів Bihus.Info опублікували низку записів, на яких начебто Віктор Медведчук проводить переговори з російськими і проросійськими діячами про ключові для України питання. Також у розмовах постійно згадують про Петра Порошенка. 

Володимир Зеленський у інтерв'ю сказав, що для нього ці плівки не стали новиною, і що він чудово розуміє, що Віктор Медведчук торгував і заробляв разом з п'ятим президентом Петром Порошенком.

“Щодо ситуації з плівками, мені здається, ми показали свою реакцію. Для мене не новина те, що відбулось. Ми всі про це знали. Ми не мали плівок, ніхто не чув їх, але було багато різної інформації від СБУ та  розвідки”, - зазначив Зеленський.

Після зауваження Наталі Мосейчук про те, що причетність Петра Порошенка, попри заяви, фактично не доведена президент пригадав, як понад рік тому говорив, що чудово знає, на кого працює Віктор Медведчук і звідки заробляє. Тоді він пообіцяв реакцію.

Переслідування Порошенка 

Президент заявив, що він не переслідує Петра Порошенка оскільки той йому не цікавий. 

“Він мені не цікавий. Чесно кажучи, він мені був не цікавий навіть коли був президентом України. Спочатку ми всі підтримували його, потім ми зрозуміли, що він як та історія з полуницею. Мені здається, що тут та сама ситуація. Він вже не є кимось в політиці, але не може це усвідомити”, - сказав Зеленський.

За його словами, те що Порошенко надав повноваження по перемовинах з росією та бойовиками Медведчуку свідчить, що ніхто не був зацікавлений в закінченні війни, а люди просто робили гроші. 

Стосунки з військовими 

У розмові також торкнулися питання стосунків Володимира Зеленського і військових, які ще зовсім нещодавно не здавалися приязними. Проте Володимир Олександрович сказав, що зараз їхні відносини дуже позитивні: “Мені здається, що більшість зрозуміли, що їх довгий час накручували, що я такий самий як вони, я хочу бути серед них, я хочу допомагати”.

Президент додав, що він дійсно незадоволений багатьма речами, які є в армії, але попри це закордоном та  всередині країни не дозволить нікому говорити погано про українську армію.

Єрмак 

Володимир Зеленський в інтерв'ю також запевнив, що довіряє голові Офісу Президента Андрію Єрмаку. 

“Пан Єрмак поруч зі мною не просто так. Він реальний потужний менеджер, патріот України, який дуже багато працює. Він прийшов зі мною він піде зі мною”, - сказав Зеленський.

Президент  також поділився, що СБУ надає йому інформацію про все його оточення. Він зазначив, що це питання не про недовіру, а він би просто не хотів втратити ту чи іншу людину. 

Справа “вагнерівців”

Володимир Зеленський розповів, що востаннє спілкувався з Олександром Лукашенком улітку минулого року, коли розгорталася історія з “вагнерівцями” - російськими найманцями. 

“Коли вагнерівці були на  території Білорусі я подзвонив Олександру Григоровичу. Я його попередив, сказав, що готовий передати інформацію про цих людей. Я був впевнений, що він передасть нам цих вбивць”, - сказав Володимир Зеленський. 

За його словами, Лукашенко тоді відповів так: “Я розумію, так, дорогий Володимире Олександровичу. Ви ж знаєте, як я до вас ставлюся. Ти ж знаєш, як Білорусь любить Україну. Ти знаєш, що я тебе не підведу. У мене тут зараз не все спокійно, я розберуся”.

Володимир Зеленський переконує, що тоді повірив Лукашенку.

“Та потім відбулося те, що відбулося, і після цього це була моя остання з ним бесіда. На жаль, сьогодні відносини такі”, – зазначив президент.

Майже одразу після оприлюднення інтерв'ю  Зеленського звинуватили у тому, що він особисто зірвав операцію. Проте радник голови Офісу президента Михайло Подоляк в коментарі BBC News Україна пояснив, що Володимир Зеленський насправді говорив з Лукашенком про “вагнерівців” вже після їхнього затримання в Білорусі. З цього виходить, що розмова відбулася вже після фактичного зриву спецоперації.

Стосунки з Кремлем 

Володимир Зеленський повідомив, що наразі розв'язують питання про його зустріч з Володимиром Путіним. Поки що чекають на відповідь від Москви.

“Я вважаю, що м'яч сьогодні на боці російської федерації. Наші адміністрації з'єдналися щодо адженди, терміну і місця зустрічі”, - сказав президент.

План “Б” щодо Донбасу 

Володимир Зеленський не заперечував, що у випадку провалу перемовин щодо урегулювання конфлікту на Сході доведеться відгороджувати Донбас “стіною”. Однак це питання має вирішуватися на референдумі.

“Стіна - це все у будь-яких відносинах та комунікаціях. Що робити з людьми, які там є? Ми не можемо не платити пенсії, відключити воду, а стіна - це повний розрив відносин. Я вважаю, що цей план може бути, але про його запуск має приймати рішення народ України”, -  сказав президент.

Він наголосив, що питання “стіни” - складне,  і воно “точно не популярно, не популістично”. Крім того, Володимир Зеленський сказав,  що усвідомлює, що “це на багато років”.

Другий термін 

Щодо того, чи збирається балотуватися на другий термін, Володимир Зеленський сказав, що це залежить не від нього, а це вибір людей.

Наталя Мосейчук і відповідь зауважила, що раніше він категорично казав. що президент одного терміну. На це Зеленський відповів так: “Складно казати, складно відповідати на це питання. Хочеться деякі речі просто встигнути зробити”.

Проспект Жукова 

Також у Зеленського запитали, який рецепт примирення у країні, де паралельно існують Бандера і Жуков, Шухевич і Ватутін. 

Президент вважає, що не варто робити з усього цього політичне питання: “Не треба робити великі висновки саме зараз. Це еволюційний процес, всі імена, які залишаться в історії, вони залишаться, якісь імена будуть точно стерті”. 

На уточнення Наталі Мосейчук чи вважає він, що у Харкові повинен бути проспект Жукова Зеленський відповів наступне: “Я вважаю, що це рішення місцевості. Молоде покоління Харкова не пам'ятає, що пов'язано з Жуковим. Для людей дорослих він був маршал перемоги. Ну хай там буде ця вулиця. Пройде час…”. 

Аналіз експерта

Політолог, директор Інституту світової політики Євген Магда для Гал-інфо  прокоментував інтерв'ю Зеленського так: “Інтерв'ю кожного публічного діяча, особливо президента, має бути спрямоване на розв'язання питань, які стоять перед державою. Я не зрозумів з тієї теплої ванни, яка була в ефірі 1+1, відповіді на які питання для держави там звучали. Просунути непідтверджену жодним судовим рішенням інформацію, що Порошенко з Медведчуком заробляв на крові, - добре, ставимо галочку. Сказати, що будемо виносити на референдум питання про “стіну” та обмеження контактів з ОРДЛО - добре, але президент і парламент не має права на всеукраїнський референдум. Тим більше російські пропагандисти підхопили це. Відбілити Єрмака, сказавши, що дійсно була справа вагнерівців - чесно кажучи, це підтверджує тезу про те, що Єрмак продюсер Зеленського, а не керівник Офісу Президента. Я не думаю, що це грає на користь Зеленському. Є таке враження, що у нього запаморочення від високого рейтингу, який вдалося втримати, зупинити його падіння. Але у такий спосіб я не впевнений, що додаються рейтингові очки. Він говорить, що жорстко розмовляє з західними лідерами, а тут буквально за декілька днів з'являється інформація про шантаж з боку Китаю і наші поступки в питаннях захисту прав людини (йдеться про те, що Китай погрожував Україні припинити поставку вакцин через підтримку документу про моніторинг дотримання прав людини в західному регіоні Китаю Сіньцзяні - ред.), потім Кіркоров перестає створювати загрозу для національної безпеки. Подібні інтерв'ю мають носити певний медійний посил, вони мають бути з прицілом на завтрашній день, а чого ж тоді нічого не прозвучало про Крим, якщо ми за 2 місяці запускаємо Кримську платформу? Де хоча б слово про економічні успіхи? Очевидно їх немає. Я б не сказав, що це серйозний медійний успіх. Смішно говорити про деолігархізацію на каналі, який належить Коломойському і Медведчуку, хай в різних долях, але вони є співвласниками протягом тривалого часу. Це інтерв'ю направлене на прихильників зеленського, але агітувати комуністів за радянську владу - тут багато розуму не треба, розум треба для того, щоб переконати тих, хто сумнівається чи розчарувався. Як на мене, Зеленський це питання не вирішив”. 

Щодо того, чи вірить сам Зеленський у свої слова, Євген Магда зазначив, що для відповіді на це питання його треба знати особисто: “Я його особисто не знаю, але те, що у людини є певні акторські здібності - це відомий факт і вони відточувалися.  Швидше є інша проблема:  він очікує, що слова, які він буде говорити, будуть зустрічатися оплесками, а оплески звучать далеко не завжди”. 

Євген Магда також додав, що нічого дивного у тому, що Зеленський думає, що у нього немає конкурентів, немає: “Соціологи це підтверджують, але не можна бути людьми з настільки  короткою пам'яттю. Віктор Янукович у період з 2006 року по січень-лютий 2014 року був найпопулярнішим політиком України. Це соціологічний факт. Як з цим працюють - це серйозне питання. Я розумію, що інтерв'ю має давати відповіді на  питання, які  виникають у суспільстві, а тут тепла ванна,  у якій доливають водички. Це його вибір і вибір людей, які його підтримують”. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ