Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Особливості догляду за вертикальними тканинними жалюзі

Особливості догляду за вертикальними тканинними жалюзі. Як протирати. Чи можна та потрібно прати жалюзі. Правила прання вертикальних жалюзі: використання мийних засобів та сушіння виробу.

Вертикальні тканинні жалюзі зручні тим, що не вимагають специфічного та складного догляду. Вони стійкі до зношування й забруднень, але все ж і на них можуть іноді з'являтися плями, які важко виводяться. Щоб виріб довго зберігав свій привабливий зовнішній вигляд, за ним потрібно періодично доглядати, роблячи нескладну чистку.

Як протирати жалюзі?

Щоб вертикальні тканинні жалюзі завжди виглядали привабливо, їх потрібно періодично очищати від пилу. Для цього використовується волога губка або ганчірка з м'якої тканини. Не можна терти ламелі жорсткою щіткою. Настільки простий регулярний догляд дозволить не лише очистити тканину від пилу, але й від неглибоких забруднень.

Вибираючи матеріал, потрібно орієнтуватися на те, в якому приміщенні будуть висіти жалюзі. Якщо це кухня, варто віддавати перевагу ламелям зі скловолокна. Вони менш сприйнятливі до появи плям, а доглядати за ними дуже просто. У спальню або вітальню можна підібрати інші тканини з урахуванням текстури, щільності полотна, а також ширини та висоти вікна. Про різні матеріали і кольори вертикальних жалюзі дізнатися детальніше можна тут.

Чи потрібно прати виріб?

Неглибокі й свіжі плями на ламелях можна прибрати за допомогою канцелярської гумки. Терти потрібно обережно, сильно не натискаючи. Однак такий метод допоможе лише на штучних матеріалах. Якщо ж ламелі виконані з натуральної тканини, повернути їм первинний зовнішній вигляд можна лише глибоким очищенням.

Слід пам'ятати, що ламелі зі скловолокна і дешевих тонких тканин прати не можна, оскільки навіть після делікатного, ретельного прання вони ушкодяться. Перш ніж прати виріб, необхідно провести тест на міцність. Для цього шматочок ламелі потрібно змочити водою, а після мокре місце потерти білою тканиною. Якщо матеріал забарвиться від ламелі, прання категорично заборонене.

Правила прання вертикальних жалюзі

Ламелі потрібно зняти з карниза і скрутити в рулон. Скручувати смуги потрібно уважно, щоб на них не було заломів. Ламелі занурити в таз, наповнений мильним розчином. Температура води не повинна перевищувати + 40 ° C. Замість мила можна використовувати пральний порошок. Ламелі потрібно залишити в тазу приблизно на 1 годину, після чого дбайливо прополоскати в чистій воді. Полоскати потрібно до тих пір, поки не зникне піна.

Відразу після ополіскування тканинні смуги потрібно розвісити, щоб вони стекли. Не можна перегинати ламелі на сушарці, краще відразу повісити їх на карниз. Віджимати полотно, а тим більше прасувати його категорично заборонено. Також не можна використовувати для прискорення висихання обігрівачі та інші джерела тепла.

Вертикальні тканинні жалюзі не рекомендується прати в пральній машинці. Навіть найбільш делікатний режим може зіпсувати тканину, якщо вона не призначена для такого способу догляду за нею. Виробники жалюзі в інструкції вказують, можна або не можна прати виріб в машинці.

Якщо в інструкції намальована перекреслена пральна машинка, такий метод очищення категорично заборонений. Якщо на тканинній ламелі з'явилася пляма, яку не вдається видалити за допомогою вологої губки, єдиний спосіб, який допоможе повернути полотну первинний зовнішній вигляд – хімчистка.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ