Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Остап Семерак: Ситуація з вирубкою лісів потребує термінових рішень

Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак у коментарі для Гал-інфо підбив підсумки робочої поїздки до Львівської області, яка відбулась 5 травня.

«За результатами робочої поїздки до Івано-Франківської та Львівської областей була проведена підсумкова нарада з директорами дев’яти парків, які працюють на території чотирьох областей: Львівської, Івано-Франківської, Чернівецької та Закарпатської, - каже Остап Семерак. - Ми обговорювали питання розширення природно-заповідного фонду, а також чимало інших питань. Зокрема, обговорювали реалізацію проекту щодо залучення земель заповідного фонду, пралісів та вікових лісів. Цей проект Україна реалізовує з нашими німецькими партнерами.  До роботи у нараді були залучені працівники лісового агентства, а також працівники органів місцевого самоврядування. Збереження пралісів, букових лісів та вікових лісів – один з елементів збереження лісів Карпат, адже йдеться про унікальне явище, яке перебуває під охороною ЮНЕСКО. Це також важливо з погляду боротьби з незаконним вирубуванням лісів. 

Є повне розуміння з боку представників органів місцевого самоврядування, що цей проект є вкрай актуальним. Сподіваємося, що до завершення цього року вдасться закрити питання погодження територій. Ця процедура має пройти на рівнях місцевого самоврядування, парків, а також міністерства.

Окремо хотів би сказати, що в ході нашого візиту вдалося ознайомитися з роботою унікального підприємства, яке працює у Львівській області і займається утилізацією ртутних ламп. Ми зрозуміли, що наша база поки не повністю готова до підтримки унікальних технологій переробки відходів. Відтак, сьогодні вкотре хочу підкреслити, що завдання, яке стоїть перед нами, - провести через Кабінет міністрів процедуру погодження ліцензійних умов для тих підприємств, які займаються утилізацією відходів. На жаль, уже близько року такі ліцензійні умови не вдається затвердити. Підозрюю, що це наслідок певних корупційних впливів, які існували в Міністерстві екології до того, як був сформований новий уряд. Це завдання поставлене, і протягом двох місяців будемо звітувати про запровадження нових стандартів.

Водночас одним з головних завдань мого візиту до Львова було з’ясування стану справ із незаконною вирубкою лісів. Те, що я побачив на схилах Карпатських гір, мене буквально вразило. Учора на Івано-Франківщині  також обговорювали цю проблему. Дав доручення про звільнення начальника Державної екологічної інспекції в Івано-Франківській області (Ігоря Стефурака – Авт). Він абсолютно ігнорував проблематику, яка існує. Буду порушувати питання щодо особистого майбутнього керівника Державної екологічної інспекції України. Думаю, що Інспекція стоїть на порозі тотальної реформи, бо цей державний орган явно не справляється з тими функціями, які на нього поклала держава.  

Тут також хочу наголосити, що ми повинні об’єднати наші спільні зусилля, бо лише тоді зможемо навести лад у справі незаконних вирубувань лісів. До цього повинно долучитися, перш за все, Лісове агентство, адже вони перебувають на місцях і знають, хто стоїть за цими рубками. Закликаю також правоохоронні органи приєднатись до цієї роботи, а також - Державну фіскальну службу, митницю, яка, на жаль, не фіксує експорт лісу кругляка. Натомість ми дуже часто бачимо фото та відео ешелонів, які стоять на кордонах. Вважаю, це неприпустимо. Ситуація є вкрай важлива і потребує термінових вирішень.

Найгірше, що винищуються праліси та вікові ліси. Отож, як я вже казав, ми працюємо над розширеннями кордонів таких лісів, щоб вони були у природно-заповідному фонді і були гарантовано захищені. Власне, під час цієї поїзди досягнуто домовленості про те, щоб такі території якнайскоріше потрапили під державний контроль.

Перед нами поставлене завдання збільшити природні парки як мінімум вдвічі. Отож, якщо ми збільшимо їх територію вдвічі, то досягнемо стандартів, які є в країнах ЄС. Якщо ж говорити суто про вікові ліси та праліси, то досліджено, що по усій території України їх є понад 80 тисяч гектарів. Це погоджено з нашими колегами з ЮНЕСКО. І сьогодні фонд природи активно працює над тим, щоб передати ці ліси у сферу заповідників та національних парків», - сказав Остап Семерак.  

Богдан Пастернак, Гал-інфо.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ