Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Війна з Росією

Патрік Шавель розповів американським військовим про своє відрядження на Донбас

На Львівщині найстаріший військовий кореспондент Європи розповів американським військовим про своє відрядження на Донбас.

Всесвітньо відомий французький фотожурналіст, найстаріший із діючих військових кореспондентів Європи Патрік Шавель після повернення із Донбасу провів творчу зустріч із представниками американської та канадської військово-тренувальних місій JMTG-U та UNIFIRE у Міжнародному центрі миро творчості та безпеки Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного на Львівщині.

Місія військових кореспондентів – робити людей небайдужими до того, що відбувається під час військових конфліктів. Розповідати про жахіття війн тим, на чиї голови не падають бомби і снаряди, – звернувся Патрік Шавель до присутніх. – І я сьогодні тут для того, щоби розповісти вам про те, що відбувається, зокрема, і на українському Донбасі. Розповісти про силу і дух українських воїнів, до тренування яких ви також дотичні. А ще, більш детально ознайомити вас із роботою журналіста на війні. Адже взаємостосунки армії та преси в усіх країнах завжди мають свою специфіку.

Патрік Шавель розпочав свою кар’єру військового фотокореспондента понад 50 років тому. Перший репортаж із зони військового конфлікту ним був зроблений у 1967 році під час «Шестиденної війни» між Ізраїлем, з одного боку, і Єгиптом, Сирією, Йорданією, Іраком і Алжиром з іншого. З того часу, французький фотокор був свідком понад 30 великих воєн та локальних конфліктів, які відбувались у Африці, Азії, Близькому Сході, Південній Америці тощо. Зокрема, із військовими із США та Канади перетинався, фільмуючи військові конфлікти у Панамі, Сомалі, Афганістані, Іраку, Сирії, колишній Югославії тощо. Окрім фотожурналістики, французький фотокореспондент є автором декількох документальних фільмів. Зокрема, присутнім був представлений його документальний кінопроект «Військові репортери». Фільм-інтерв’ю із найбільш відомими військкорами планети, що працювали у виданнях «LIFE», «BBC», «MAGNUM magazine», «Newsweek» тощо.

За словами Патріка Шавеля, під час роботи у районі проведення Операції об’єднаних сил на Донбасі він побачив дійсно народну, патріотично мотивовану армію.

Я був там трішки більше тижня. Спілкувався із солдатами у окопах. Вони різні: зовсім молоді 18 річні хлопці, є й 50-річні поважні чоловіки. Але їх поєднує єдина риса. Бажання захищати свою землю. І вони сильні і мотивовані у цьому прагненні. Багато хто за кордоном гадає, що у Європі не має війни. Але ні, це – Європа. І тут є шанці і траншеї. Тут лунають вибухи. Це – війна, – говорить він. – Наслідками моєї роботи стануть публікації у провідних виданнях Франції, Англії, Німеччнини. І я хочу повернутись в Україну на Донбас знову, щоби більше розповісти європейцям про те, що відбувається на східних кордонах Євросоюзу.

На завершення зустрічі командир американського контингенті військово-тренувальної місії JMTG-U командир 1-го батальйону 502-го піхотного полку 101-ї повітрянодесантної дивізії армії США, командир оперативної групи «Карантан» підполковник Роберт Трейсі подякував всесвітньо відомому фотографу та відзначив його почесною грамотою підрозділу та іменною нагородною монетою, яка вручається, як знак довіри і поваги.

Додамо, що наступного тижня Патрік Шавель проведе у Львові відкриту лекцію, присвячену фронтовій фото документалістиці. Захід відбудеться у понеділок, 27 травня у 58 Будинку офіцерів об 11.00.

Володимир Скоростецький,

Відділення спеціальних кореспондентів

Інформаційного агентства МО України (м. Львів)

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ