Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Польське помор’я: туризм, відпочинок та реабілітація

У серії статей, які стали можливими завдяки Польській туристичній організації (Polska Organizacja Turystyczna), журналіст Гал-інфо розповідає про туристичний та оздоровчий потенціал Помор’я.

Старовинне портове місто Гданськ, що увібрало впродовж сторічь елементи німецької та польської культур; Гданська затока з шикарним, знаним далеко за межами Польщі молом у Сопоті; поморські луки й ліси, які подеколи іменують польською Швейцарією… Знайомство з Польщею можна сміливо розпочинати з її північного краю. Який, до того ж, славиться не тільки туризмом і відпочинком, але й пропонує розвинену оздоровчу та реабілітаційну інфраструктуру (через яку пройшли й кілька сотень поранених бійців АТО й ООС). 

Як удома: Родинне гніздечко в Кроянтах 

Заклад #1, який варто відвідати, якщо ви потребуєте системної ортопедичної допомоги, – це Центр реабілітації в с. Кроянти (Хойницький повіт Поморського воєводства). Заклад є одним з найсильніших у Польщі, коли йдеться про реабілітацію рухомого апарату й хребта. Втім, якщо ви очікуєте побачити тут звичайнісіньку класичну лікарню, то глибоко помиляєтеся. 

Незвичайні речі починаються вже із оточення. Комплекс розташувався на території Національного парку Тухольські бори, причому його головний (перший) корпус є стародавнім особняком – пам’ятці архітектури кінця 18 – початку 19 сторіччя. 

Польське помор’я: туризм, відпочинок та реабілітація

Власник закладу – лікар Томаш Вінецький – придбав садибу на рубежі 80-х та 90-х, коли соціалістична Польща лише скидала з себе пута соціалістичної системи. Майбутній Центр реабілітації у Кроянтах став першим приватним закладом подібного штибу у Польщі. Тоді будівля перебувала у жахливій руїні. Проте подружжя (Томаш та його дружина Гражина) доклали величезних зусиль, аби відбудувати й розбудувати його. 

Те, що можна побачити у Кроянтах зараз, дуже істотно відрізняється від ситуації тридцятирічної давнини. Клініка розвивається, попит на лікування зростає, тож подружжя побудувало й будує ще декілька корпусів, останній з яких має бути уведений в експлуатацію цього літа. 

Польське помор’я: туризм, відпочинок та реабілітація

Нові корпуси – це нові корпуси, що оздоблені та оснащені усіма найсучаснішими речами. Але родзинкою Центру є саме отой стародавній будинок, переступивши поріг якого, ви потрапите мовби ув атмосферу панської Польщі кінця 18 – 19 сторіччя. Й повірте на слово, ви матимете нагоду туди потрапити. Подружжя Вінецьких, яке дбайливо плекає цю атмосферу, відзначається теплою гостинністю й якимсь, уже непритаманним нашому поколінню, аристократизмом (в найкращому сенсі цього слова). Вінецькі обов’язково запросять вас на хербатку чи каву й розкажуть про найцікавіші…  ні, не експонати, а ужиткові речі, яким позаздрили б навіть музеї. 

Польське помор’я: туризм, відпочинок та реабілітація

Польське помор’я: туризм, відпочинок та реабілітація

Меблі, фортепіано, вази, посуд, чайний сервіз, картини та чорно-білі світлини на стінах, колекція монет – все сприяє зануренню в добру епоху шляхетної Польщі. Томаш Вінецький власноруч налиє вам кави з домашніми пляцками та запашної настоянки. 

Польське помор’я: туризм, відпочинок та реабілітація

Далі всі сядуть за стіл і Вінецький повідає про історію закладу. Розповість, що Центр в Кроянтах – чи не єдиний в Європі, що займається найтяжчими ортопедичними випадками. А Гражина в якийсь момент відійде, щоб зворушливо та елєґанцко закурити сигарету. Й зануриться в іще дальші родинні історії – аж з’ясується, що вона має зв’язки не тільки з Західною, але й Центральною Україною. Її мама – уродженка Львова. А прабабця Завадська якийсь час була мешкала в Києві, хоча народилася «десь поміж Києвом й Кримом». Ось на світлинах у рамах – фотопідтвердження. Щоправда, навряд чи негативи аж дотепер зберігаються на Хрещатику… 

Польське помор’я: туризм, відпочинок та реабілітація

Польське помор’я: туризм, відпочинок та реабілітація

Але завершмо з історією та повернімося до реабілітації. Центр в Кроянтах лікує усе, що пов’язано із хребтом та руховим апаратом. Лікування є принципово не фармацевтичним. Підхід суто індивідуальний – групових занять не існує як класу. 

Найчастіш лікування триває два тижні. Центр не має обмежень за віком пацієнтів! Хоча в закладі не спеціалізуються на дитячих проблемах, але розуміються також на них, відтак, мали випадок лікування тримісячного немовляти. Ну, а верхньої рамки і поготів не існує. Вік найстаршої пацієнтки наразі складав 101 рік! 

Лікування є дуже технологічним, заклад використовує всі найсучасніші прилади та комп’ютерні системи. На фільмі нижче можна побачити, за допомоги якого пристрою відбувається реабілітації ушкодженої кінцівки. Аби пацієнту не було нудно виконувати монотонні рухи, по суті він грає в комп’ютерну гру. А пацієнт, що на фото нижче, відновлює почуття рівноваги. Його завдання – тримати у осередку мішені цятку, що бігає по екрану. 

Польське помор’я: туризм, відпочинок та реабілітація

Польське помор’я: туризм, відпочинок та реабілітація

«Робота має бути пристрастю. Тоді все виходиме якнайкраще», – підсумовує нашу зустріч Томаш Вінецький. 

«Базуни спа», або Догляд із етнічною самобутністю 

Але польське Помор’я цікаве тим, що дозволяє зануритися не лише в аристократичну, але й народну атмосферу. 

Якщо ви полюбляєте етніку й бажаєте не лише відпочити чи оздоровитися, але й познайомитися із питомою культурою польських субетносів, то ваш шлях має пролягати через Кашубський край. Це мальовничий регіон на півночі Польщі, який подеколи іменують польською Швейцарією через надзвичайні краєвиди та соковиті ліси. 

Кашуби – це західнослов’янська народність, яка замешкує польське Помор’я. Хоча за переписом 2002 року представниками цієї народності назвали себе лише 5 тисяч поляків, кашубська ідентичність на півночі Польщі є вагомішою, аніж може здаватися. Непрямо про це свідчать інші дані згаданого перепису, а саме той факт, що понад 50 тисяч поморців визнали кашубську мову своєю рідною. Вона дуже близька до польської, але має й певні особливості. От, скажімо, як виглядає кашубською мовою напис «Я тебе люблю» на місцевому прянику.  

Польське помор’я: туризм, відпочинок та реабілітація

Ведучи мову про кашубів, незайве побіжно згадати, що, мабуть, найвідомішим в світі кашубом сьогодні є президент Європейської Ради Дональд Туск, який нещодавно виступив українською мовою в Верховній Раді у Києві. 

Але повернімося до теми оздоровлення. В 60 км на південний захід від Гданська розташувався стильний та милий заклад під назвою «Bazuny Hotel & Spa Kaszuby». Хто такі «кашуби», ми уже з’ясували. А «базуна» – це їхній народний музичний інструмент, який дуже нагадує добре відому всім нам трембіту. До речі, на вході до закладу можна не тільки побачити цей інструмент, але й сфотографуватися з ним. 

Польське помор’я: туризм, відпочинок та реабілітація

Заклад, про який іде мова, невипадково має в назві слово «Кашуби». Від сотень інших салонів, які пропонують оздоровчі та косметичні послуги, цей відрізняється тим, що спирається не лише на досягнення сучасної медицини, але й на народну спадщину. Власники закладу шанують самобутні традиції кашубів й втілюють їх як в інтер’єрі приміщень, так і у рецептурах. 

На фото нижче, наприклад, можна побачити народні орнаменти на стіні одного з кабінетів. Можна лише уявити, наскільки приємно відпочивати під час масажу та споглядати народну творчість. 

Польське помор’я: туризм, відпочинок та реабілітація

А на наступній світлині – у традиційному кашубському посуді – три вишукані креми для догляду за шкірою обличчя. В першій тарілочці – ромашка з м’ятою; в другій – мед з молоком; в третій – субстанція на основі дикої ружі. 

Польське помор’я: туризм, відпочинок та реабілітація

За словами власників закладу, окрім поляків, дуже частими гостями «Базуни спа» є білоруси та росіяни. Зазвичай вони приїжджають на вихідні, адже заклад пропонує повний пансіон: готельний номер із харчуванням та набір процедур: масажі й косметологічні заходи. Українці серед клієнтів наразі є рідкими гостями, тому в «Базуни спа» дуже гаряче на них чекають. 

Сергій Стуканов, спеціально для Гал-інфо

Далі буде

P.S. Висловлюємо подяку Польській туристичній організації (Polska organizacja turystyczna), на запрошення якої українські журналісти мали змогу відвідати Польщу й познайомитися з оздоровчою та реабілітаційною галуззю Польщі, та персонально керівникові групи Маріушу Аренту (Mariusz Arent). 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ