Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

"Розпил" на фоні природи

Або чому контролюючі та правоохоронні органи могли б зацікавити останні державні закупівлі Яворівського національного природного парку, директором якого є Біляк Михайло Васильович.

Імітація конкуренції в боротьбі за гроші?

Про один із дивних тендерів Яворівського національного природного парку «Гал-інфо» згадувало наприкінці минулого року – в публікації «Корупційні оборудки директора Яворівського нацпарку».

Нагадаємо: дана закупівля пов’язана з будівництвом на території парку еколого-просвітницького візит-центру.

Ця споруда буде побудована за 7,79 млн. грн. – в зоні стаціонарної рекреації «Верещиця». Йдеться в основному про кошти, які надає Європейський Союз. В рамках грантової програми транскордонної співпраці «Польща-Білорусь-Україна 2014-2020» в галузі збереження природної та історико-культурної спадщини.

Договір на спорудження даного візит-центру Яворівський національний природний парк в особі директора Михайла Біляка підписав 2 листопада 2018 року з корпорацією будівельних підприємств «Карпатбуд». За результатами відкритих торгів. Дуже показово, що єдиним конкурентом «Карпатбуду» в цьому привабливому тендері виступило приватне підприємство «Валенс груп» із пропозицією на 22 тис. грн. дорожчою, що явно свідчить про корупційну складову. Під час аукціону учасники не торгувались.

Про те що КБП «Карпатбуд» та ПП «Валенс груп» під час тендеру Яворівського національного природного парку «конкурували» не випадково, свідчить й такий факт. В червні цього року ці дві фірми були єдиними учасниками тендеру, який оголосив Відділ освіти Городоцької районної державної адміністрації (щодо будівництва загальноосвітньої школи І-ІІІ ступеня в с. Суховоля Городоцького району). Очікувана вартість закупівлі становила 113,288 млн грн. Перемогу знову отримала корпорація будівельних підприємств «Карпатбуд» - з пропозицією 109, 512 млн. грн. Пропозиція ПП «Валенс груп», що складала 109, 714 млн. грн., не розглядалась.

Як пов’язані фірми-конкуренти

Однак, як кажуть, повернемося до наших баранів.

Після конкурсу на будівництво еколого-просвітницького візит-центру Яворівський національний природний парк оголосив тендер на закупівлю «вантажного автомобіля з краном маніпулятором (або еквівалента)». Її очікувана вартість складала 2,33 млн. грн.

На цей тендер також було подано лишень дві пропозиції. Від ТОВ «АВЕНМОР», керівником, засновником та власником якого є Штука Григорій Тарасович, та від ТОВ «Корисні технології», директором, засновником та власником якого є Витрикуш Юрій Ігорович.

Переможцем було визнане ТОВ «АВЕНМОР» (з дешевшою пропозицією приблизно на 12 тисяч гривень). Пропозиція ТОВ «Корисні технології» не розглядалась. У результаті 10 грудня 2018 року між Яворівським національним природним парком, в особі директора Михайла Біляка та ТОВ «АВЕНМОР», в особі директора Григорія Штуки, було укладено договір про закупівлю №164 вантажного автомобіля з краном маніпулятором (його ціна – 2 326 310 грн.).

А тепер найцікавіше.

З офіційних реєстрів відомо, що вищезгаданий Юрій Витрикуш був керівником (підписантом) ТОВ «Буськ-Тепло», у числі засновників якого є «той самий» Григорій Штука. Керівником ТОВ «Буськ-Тепло» вказана Штука Наталія Дмитнівна, яка змінила Юрія Витрукуша в листопаді 2016 року (ставши виконуючим обов’язки директора терміном на три місяці).

У даному випадку Львівське обласне тервідділення Антимонопольного комітету України вочевидь мало б встановити, чи був Юрій Витрикуш керівником ТОВ «Буськ-Тепло» в листопаді 2018 року (у період вищеописаного тендеру).

На що ще варто звернути увагу

Антимонопольному комітету варто було б звернути увагу й на такі факти.

Основний вид діяльності ТОВ «АВЕНМОР», яке було зареєстровано 06.03.2018 року та раніше участі в тендерах не брало, роздрібна торгівля деталями та приладдям для автотранспортних засобів. ТОВ «Корисні технології» - виробництво неметалевих мінеральних виробів.

Водночас на офіційному сайті ТОВ «АВЕНМОР» вказано, що компанія розпочала свою діяльність у 2002 році та являється «одним з найбільших у Західній Україні підприємством по продажу та обслуговуванню спецтехніки лісовозів, кранів-маніпуляторів, мультиліфтів та подрібнювачів для відходів деревини».

Тендерна документація учасників - ТОВ «АВЕНМОР» та ТОВ «Корисні технології» - містить фактично аналогічні технічні документи, аналогічним чином оформлені листи та довідки.

У довідках щодо наявності працівників відповідної кваліфікації, обладнання та матеріально-технічної бази, які надав переможець торгів - ТОВ «АВЕНМОР», відсутня конкретна інформація (зокрема, не вказано ініціали та прізвища працівників, адресу, за якою знаходиться матеріально-технічна база з обладнанням).

І ще про одне. У відкритих джерелах, зокрема, на майданчику закупівель, не вдалося віднайти додаток із стецифікацією товару (до вищеназваного договіру про закупівлю №164 вантажного автомобіля з краном маніпулятором).

На запит автора цих рядків щодо відсутності додатку Яворівський національний природний парк надав відповідь, що додаток із стецифікацією на майданчику закупівель не було розміщено з технічних причин. Водночас специфікацію мені надіслали сканкопією.

Однак з даної копії додатку було абсолютно не зрозуміло, який саме вантажний автомобіль (якої марки), з яким краном маніпулятором (якої марки, моделі) був закуплений Яворівським національним природним парком та скільки реально може коштувати цей транспортний засіб.

Подальшими запитами на адресу Яворівського національного природного парку вдалося «вибити» копію сертифікату відповідності на придбаний вантажний автомобіль та його фотографію. Однак і це ситуацію до кінця не прояснило.

Повна назва цього документу, що був виданий ТОВ «Центр Авто», «сертифікат відповідності щодо індивідуального затвердження завершеного колісного транспортного засобу». Напроти пункту «найменування і місцезнаходження виробника» у сертифікаті зазначено ВАТ «Чортківський завод «Агромаш» (що, як відомо, спеціалізується на виготовленні автофургонів, та знаходиться у м. Чортків Тернопільської області). Окрім того, вказано виробника шасі: «ОАО МАЗ, управляющая компания холдинга «БЕЛАВТОМАЗ», що у Республіці Білорусь. Водночас в додатках до сертифікату відсутні документи про результати випробувань «новозібраного» колісного транспортного засобу. І знов-таки: не зрозуміло, скільки реально може коштувати цей товар.

На останок кілька слів про фото. Закуплений за результатами сумнівного тендеру вантажний автомобіль з краном маніпулятором, на думку автора, на ньому виглядає більш ніж скромно. Враховуючи насамперед те, що Яворівський національний природний парк «відвалив» за нього нещодавно створеній фірмі 2,326 млн. грн.

Що за всім цим може критися? Чи може мати місце привласнення частини державних коштів, виділених на закупівлю - в змові директора Яворівського нацпарку з службовими особами ТОВ «АВЕНМОР» та ТОВ «Корисні технології»? Гадаю, що на ці питання повинні відповісти правоохоронні органи.

Замість епілогу, або кілька слів про справжню конкуренцію

В травні цього року Яворівський національний природний парк оголосив тендер щодо послуг з письмового перекладу – з очікуваною вартістю 30 тис. грн.

На тендері конкурували 12 учасників. «Замість» двох фірм, коли під час конкурсів розіргувались мільйони…

Віктор Корнієнко

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ